Reageer op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit

#213587

De hele discussie heb ik er niet meer minitieus op na gelezen, dus herhaling van zetten niet uitgesloten.

Wanneer de 30 mA aardlekschakelaar reageert op het testknopje loopt er eventjes een stroom van 2,5 x I nominaal, dus ongeveer 75 mA. Dus die doet in ieder geval iets. Het zou nog kunnen zijn dat die niet in de buurt van de 25 mA uitschakelt, maar daar valt op afstand niets over te zeggen. Achtergrond informatie in het eerste blok tekst hier. Hoewel de schakeling selectief is, eerst de 500 mA van de DB en stroomafwaarts de 30 mA van de aardlekschakelaar komt het een enkele keer voor dat toch de DB venijnig reageert bij een stevige aardlekfout. Maar dan is bijna altijd een defecte 30 mA aardlekschakelaar die bij een te hoge foutstroom uitschakelt de schuldige.

De 500 mA aardlekschakelaar functie blijft ook na plaatsing van Linky gehandhaafd. Alleen is de stroombegrenzing op z’n max gezet en neemt de veel sneller werkende Linky dat voor z’n rekening.

Aardlekfoutstromen zijn cumulatief: wanneer er in het niet door een 30 mA interrupteur différentiel beveiligde deel van de installatie een stevige aardlekfout aanwezig is (buitenverlichting bijvoorbeeld), maar net geen 500 mA,  dan gaat dat een hele tijd goed. Totdat ergens een apparaat met een geringe eigen lekstroom inschakelt, druppel die de emmer doet overlopen. Ik doe maar een gok. Proef op de som: alle groepen die niet achter de 30 mA aardlekschakelaar zitten uitschakelen en zien wat er dan gebeurt bij inschakelen van waterkoker, wasmachine, vaatwasser  of stofzuiger.

De DB kan defect zijn of verkeerd zijn ingesteld bij de plaatsing van Linky. Er zijn drie hoofdtypes: de bipolaire van 45 A (instellingen 15–30–45 A), die van 60 A (instellingen 30–45– 60 A) en die van 90 A (60–75–90 A). De schakelaars voor enkelfase (monophasé)  toepassing zijn te herkennen aan het opschrift: “Nb de pôles: 2, pôle protégé: 1″. Wanneer zo’n max 45 ampère type per ongeluk is afgeregeld op 15 ampère krijg je automatisch problemen bij wat zwaardere belastingen. Indien er in het kleine ronde uitleesvenstertje 45 staat zou er in principe die stroomsterkte geleverd moeten kunnen worden, zie de standaard Baco DB.

ENEDIS kan de moderne Linky wel uitlezen op afstand. De oude DB met verrassend slimme thermisch/mechanische componenten aan boord valt niet op afstand uit te lezen.

Verder: tegenwoordig is het maximum aantal groepen dat je achter een aardlekschakelaar mag hangen beperkt tot acht en wordt in de nieuwste voorschriften voor nieuwbouw een aantal van twee als minimum aangegeven. Zie het schema op pagina 10 van deze Promotelec brochure.

Dat beperkt de optelsom van kleine aardlekstroompjes die via één aardlekschakelaar lopen. Wanneer je licht en stopcontacten dan nog een beetje handig verdeelt over die twee aardlekschakelaars heb je bij één aardlekprobleem toch nog ergens licht in huis.

Nog even speuren ben ik bang. Succes.

 

 

 

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?