Reageer op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit

#213198

@ Jako: inderdaad, wat weten de Britse politici nu wel van de werking van de EU. Ter verontschuldiging zij aangevoerd dat het nogal ingewikkeld is allemaal. Vlak nadat hij president was geworden stuurde De Gaulle één van z’n beste mensen al naar Brussel, die in staat was de toen al opkomende “Eurospeak” te begrijpen en te decoderen. Het ging zelfs hem toen al boven de pet. Een paar decennia terug klaagde in Nederland de Kamer er regelmatig over dat ze door de regering voor een fait-accompli werd gesteld, ja, dat is zo in Brussel besloten. Maar waarom krijgen we dat nu pas te horen, daar hadden we graag onze mening over willen geven.

Om dat hele traject wat ordentelijker te laten verlopen werd het instrument van de BNC fiches in het leven geroepen: ” Binnen zes weken na het verschijnen van een nieuw Europees voorstel, stuurt de regering een BNC-fiche (Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen) naar de Kamer. In deze fiches staat de eerste waardering door de regering van het voorstel en de mogelijke gevolgen voor Nederland. De BNC-fiches bevatten tevens de inzet voor de Nederlandse onderhandelingen in Brussel.”

En zelfs daarmee blijft het werk voor specialisten. In het VK heeft het ontbroken aan zo’n systematiek, de MPs kijken meer naar hun constituency dan naar Brussel. Voor een deel dus een rechtstreeks gevolg van het kiesstelsel en voor de rest desinteresse, fake-news, continue desinformatie door de Britse tabloid pers en voortmijmeren op een verleden dat brilliant was. En zo nu en dan toch een wat halfslachtige houding in Brussel: vaak meer als enigszins verbaasde toeschouwer langs de zijlijn, dan als actieve deelnemer.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account