Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#213036
 Noë
Sleutelbeheerder

Onderwater visie

Wat bibberig voor het avontuur, doken de regeringsleiders onder. Het turquaas blauwe water was helder, er was verbazing over de kleurenpracht van het koraal. Praten was niet nodig, het nieuws was bekend.

Deze rare exercitie was op voordracht van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. De meeting onder de zeespiegel met de overige EU leiders tussen de vissen en het onderwaterleven was verfrissend anders. Gewichtige zaken beschouw je beter in een situatie waarin je de zwaarte niet zo voelt. Zo dacht hij.

Macron zag er zelfs in zijn wetsuit nog goed uit, maar de ‘gilets jaunes’ hadden een groef in zijn gelaat gezet. Populisme, daar kan je met kracht op reageren, maar onvrede over verdeling van welvaart, mensen die zich niet herkennen in een geglobaliseerd Europa, dat was een fundamenteel probleem.

De Europese samenleving ging nog sneller veranderen, Davos (World Economic Forum) gaf richting aan de mogelijkheden van robotisering, energieverdeling, voedseltechnologie, genetische manipulatie, AI. Economische kansen, maar ze veroorzaken onzekerheid bij een deel van de burgers.

Het ‘gele probleem’ kan het Europese probleem worden, mensen die niet meekomen in de onvermijdelijke verandering. Populisten die zich verzamelen rond de verkiezingen van 23 mei, porren en trekken aan het fundament. Om de kernwaarden te bereiken moet er sociaal draagvlak zijn, cohesie die de samenleving versterkt. Bereik de verloren burger. Bernard-Henry Lévy.

Belletjes ontsnapten tuimelend en wervelend omhoog naar de oppervlakte, waar ze in alle rust weer werden opgenomen in de grijze lucht.

Rutte zeulde zesenvijftig pagina’s kletsnatte visie op Europa met zich mee, het gezwollen papier zag er gewichtig uit; veiligheid, economische kracht en antwoord op migratie. Maar er speelt meer voor Europa en haar burgers: vertrouwen, betrokkenheid, directe zichtbare voordelen.

Afspraken nakomen: klimaatakkoord, belasting ontduiking en -carrousel, het drugskartel. Verdelen van welvaart. Giuseppe Conte had daarin een punt: ook de kritiek op de EU moet geadresseerd worden.

Twee barracuda’s cirkelden rond Jaroslaw Kaczynski en Victor Orban die samen op de bodem stonden. De grenzeloze oceaan was uitnodigend. De Ierse PM Varadkar genoot van de ervaring.

Boven hen dobberde een stuurloos schip die zocht naar een Europese haven. SOS seinend. Ook daar moest een antwoord op komen, want de EU zal worden gebouwd op migrerende verandering, in koers en snelheid. Visie op Europa is nodig, maar ook de mensen die het zien.

Gefilterd door het zoute water borrelde zacht een geluid als ’take back control’ , maar niemand die het hoorde.

Merkel genoot. Met uitzicht op verandering kon ze laten zien waar ze in geloofd: ‘Het lukt ons, verdergaande intensivering van de samenwerking op strategisch, militair, economisch en sociaal vlak.’ Kleine gekleurde visjes pirouetteerden rond haar masker.

De lunch aan het strand met warmtelampen op ecostroom was verrukkelijk. Kreeft met citroentijm en bergboter uit de Italiaanse Alpen, crème van aardpeer met krullen spitskool. Chardonnay.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?