Reageer op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit

#213028

Luuk, ik heb de foto van de groepenkast nu pas uitvergroot. Twee opmerkingen daarbij.

1/ Ik zie dat de coupure piscine helemaal rechtsonder bestaat uit een aardlekschakelaar van 30 mA, waarmee een deel van de hierboven gegeven oplossingsrichting kan worden afgevinkt als niet waarschijnlijk.

2/ Afgezien van één apart circuit voor de four lijkt het er op dat er verder geen circuits spécialisés aanwezig zijn. Verder ziet het er naar uit dat alle groepen (18 of 19 stuks) voor prises en éclairage achter slechts één aardlekschakelaar hangen (links boven, coupure générale). Dat maakt de installatie kwetsbaar voor aardlekfouten, één lek en nergens stroom meer. Bovendien zijn aardlekstromen cumulatief, er is altijd wel ergens een klein lekje. Dan is er maar weinig voor nodig om de 30 mA grens te overschrijden. Voorbeeld: een echte desktop pc met een power supply waar met een paar condensatoren en spoeltjes een ontstoringsfilter is aangebracht zit al snel op de 1 à 2 mA lek naar aarde toe. Vandaar dat ook de Franse elektra normen tegenwoordig een maximum van 8 groepen hanteren achter één aardlekschakelaar. Waarbij wordt aanbevolen om de verlichting te verdelen over de minimaal twee aardlekschakelaars die worden voorgeschreven. Klapt er een aardlekschakelaar uit dan heb je in ieder geval hier en daar in huis nog licht. Zie voor een schema van een moderne groepenkast volgens de laatste Amendement 5 update op pagina 10 van dit document van Promotelec. Work to do I’m afraid.

Ik realiseer me dat deze twee opmerkingen op afstand de oplossing van het DB raadsel nog niet meteen binnen handbereik hebben gebracht, dat vergt nader onderzoek ter plaatse. Succes met het detective werk.

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account