Reageer op: Micro-entreprise, CPAM en verdragsrecht

#212785
 Noë
Sleutelbeheerder

Het is toch heel simpel: je moet rechten in je woonland hebben, naast de rechten in je geboorteland om onder het verdragsrecht uit te komen. De rechten uit het woonland, hoe klein ook, hebben voorrang. Dat kan door een economische activiteit uit te oefenen , zoals Theodora Besse, of door een uitkering van je woonland.

Jij draait oorzaak en gevolg om. Het is niet de overgang van CPAM/PUMA naar x waardoor je het verdragsrecht vervalt, maar door het uitoefenen van een economische activiteit. Dat dit meestal ook de overgang naar een ander regime tot gevolg heeft is bijzaak.

Let wel, deze regeling met verdragsrechten bestaat juist om het verzekeringsstelsel van het ‘gastland’ te ontlasten van de kosten die pensionado’s meenemen naar de zuidelijke EU landen. Het is dus Frankrijk die een pensionado asap naar het stelsel van het geboorteland wil ‘duwen’ want dat bespaart Frankrijk kosten. Of die betreffende burger meer of minder gaat betalen is voor Frankrijk niet relevant, dat hangt af van de regeling van dat specifieke EU land. Je zult ook zien dat de CPAM vermoedelijk eerder in actie komt dan Nederland. Die gaan vermoedelijk op het moment dat je 65 wordt al vragen of je onderhand geen rechten in Nederland hebt.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?