Reageer op: Hoofdriool

#210840
 Rob van der Meulen 
Bijdrager

Dat je het werk zelf mag uitvoeren klopt volledig. Maar dat keuren begint al voor de start van de werkzaamheden, bij het goedkeuren door de SPANC van het ingediende plan, met een snelle copy/paste vanuit deze discussie:

quote:

1- votre dossier doit être préalablement validé par le SPANC (voir en mairie) … il faut donc d’abord retirer un (gros) dossier en mairie … qui va faire la navette entre vous et le SPANC. Quand votre dossier est retourné OK par le SPANC …
2- le SPANC va suivre votre réalisation de A à Z pour vérifier qu’elle correspond au cahier des charges … (vous le prévenez 1 semaine avant le début des travaux).
3- le SPANC validera finalement le bon fonctionnement de votre ANC (Assainissement Non Collectif) … puis il sera contrôlé tous les 8 ans environ ..
Voir art 5 de l’arrêté http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=L

unquote

De procedure verschilt dus met die van de elektrische installatie waarbij de Consuel pas achteraf komt kijken wanneer je het sein: elektra klaar geeft en dan pas de keuring aanvraagt (voor nieuwe installaties). In dit geval: zorgen dat de burgemeester het dossier(tje) op tijd aanlevert bij de SPANC. Hoe je daar op korte termijn nog een “étude de sol” in zou moeten vlechten even aan de burgemeester vragen, die kent misschien wel een gecertificeerd iemand. En ze dan een week voor de start verwittigen van het begin van de werkzaamheden.

Complicerende factor is dat er rond het aanleggen van de fosse een wat ondoorzichtige wirwar aan onderlinge contacten ontstaan is tussen sommige SPANCs, lokale bestuurderen, lokale ondernemers, vriendjes, familieleden en noem maar op. Hetgeen niet bijdraagt een “transparency”, echte concurrentie en meer realistische prijzen.

Hoe heet wordt de soep gegeten? Je kunt het treffen of niet treffen. En zelfs de dreigende toon die we gewend zijn van Franse regelgeving bevat nog wel aardige teksten die aangeven dat het met de tijdsdruk nog wel meevalt, zelfs wanneer het helemaal knudde is (gevaar voor de volksgezondheid) met een bestaande installatie:

C’est le SPANC qui contrôle votre installation. En cas d’avis défavorable, des travaux de mise en conformité sont obligatoires si votre installation comporte un danger sanitaire ou un risque environnemental avéré. Vous avez un délai de 4 ans pour réaliser les travaux

En toch lijkt het mij verstandig om voor de start in ieder geval een compleet dossiertje aan te leveren bij de burgemeester. Dan heb je in ieder geval aan een inspanningsverplichting voldaan, heb je te kennen gegeven dat je ze serieus neemt en kunnen ze je achteraf niet verwijten dat je alle aanvraagregels aan je laars hebt gelapt. Hoogstens dat er wat onvolkomenheden zijn in je aanvraag, maar goed, je bent slechts een buitenlander, die wettelijke regels zijn voor een niet Franstalige moeilijk te begrijpen en je bent gebonden aan slechts een beperkt aantal weken per jaar voor het uitvoeren van die werkzaamheden. Verzachtende omstandigheden.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account