Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#209790
 jako 
Bijdrager

Frankrijk is er ook?
Frankrijk is nog niet eens begonnen met bezuinigen, de uitgaven van de Franse overheid zijn ook afgelopen jaar ‘gewoon’ weer met 2,5% gestegen, ver boven de inflatie. Er is meer aan belastingen ‘binnengeharkt’ waardoor het tekort net onder de 3 % zakt, maar het aandeel van de Franse overheid in de Franse economie is dus opnieuw gegroeid in plaats van kleiner geworden. Nu het tekort kleiner is dan 3% beginnen politici van Macron zelfs te denken aan extra bestedingen, want er is geld ‘over’ volgens de kromme redenering die kennelijk in de Franse genen zit verankert.

Dat een tekort niet kan worden uitgegeven en dat voor het omlaagbrengen van de staatsschuld een overschot nodig is, dat hebben Franse politici nog (steeds) niet bedacht. Het dak repareren als de zon schijnt is waarschijnlijk ook een onbekende uitdrukking in het Frans.

Frankrijk is nog helemaal nergens. Het is de vloedgolf die zelfs de lekke Franse boot doet stijgen, eindelijk omhoog gestuwd doordat de economie in de rest van de wereld al jaren goed draait. Maar die boot gaat ook als eerste weer zinken als de wereldeconomie vaart mindert. Zodra de ECB volgend jaar de rente moet verhogen wordt de grote Franse staatsschuld een molensteen om de nek van de economie. Herfinancieren kost dan steeds meer geld, geld wat op gaat aan rentelasten in plaats van salarissen, uitkeringen en investeringen.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account