Reageer op: Hoe lang mag elektrische bedrading zijn?

#209673

Nu ik dan toch dit onderwerp heb aangesneden nog even dit. Het woord aluminium is de laatste weken prominent aanwezig in het nieuws. Nee, ik wil u niet meenemen naar Genève naar het gebouw van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, hoe fraai dit gebouw van de voormalige Volkenbond ook gelegen is aan het Lac Leman. Want daar behoren handelsconflicten uiteindelijk op tafel te komen.

Dichter bij uw Franse huis, in de voortuin wanneer die tenminste groot genoeg is, loopt een branchement van het type 2 naar het stroomnet van ENEDIS. Koper is duur tegenwoordig en wat de aluminium prijzen gaan doen weten we nu natuurlijk ook niet meer zo zeker. Laten we het erop houden dat bekabeling in aluminium uitgevoerd behoorlijk wat goedkoper is. Zeker wanneer er grote afstanden moeten worden overbrugd. Voor hen die aarzelen, wat is wijsheid, over welke kabelafmetingen gaat het dan, hier een samenvatting, zowel voor monophasé als voor triphasé. Voor in koper uitgevoerde bekabeling is dit het verhaal.

Is dat ’t dan? Nee, want bij de berekening moet je ook nog rekening houden met de maximaal te verwachten spanningsval, de chute de tension voor de Fransen en voltage drop voor de Engelstaligen. De beide hierboven gelinkte documenten gaan uit van de standaard situatie, namelijk een spanningsval van maximaal 2 %. Maar soms is het scherper aan de wind zeilen en moet je rekening houden met een maximale spanningsval van slechts 1 %. En dan moet je de maximale afstanden in die tabellen door twee delen. En kom je al snel bij een dikkere kabel uit. Dit zijn nog een keer de vier schematisch weergegeven praktijksituaties. Zoals al vaker gezegd, het hangt van de specifieke afstanden ter plekke af hoe ’t allemaal uitpakt. Op internet zijn diverse rekentools (calculettes) te vinden om het allemaal tot op de komma nauwkeurig uit te rekenen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account