Reageer op: De Zoekfunctie à la wannox

#209502
 Rob van der Meulen 
Bijdrager

De ene forum software is de andere niet. De klassieker phpBB zoekt ook in de tekst van topics. Op een kersverse website, een initiatief van een aantal lieden dat ontevreden is met het opheffen van het zoveelste Britse forum, valt dat wederom te illustreren met de zoekopdracht “disjoncteur”. Je komt (ook) in de tekst van een topic terecht. Met phpBB kun je nog een hele lijst van andere selectiecriteria inbouwen in je search function: zoeken met tijdsaanduiding, auteur etc. Hoe het qua techniek zit met de software waarmee Infofrankrijk nu wordt voortbewogen weet ik niet. In ieder geval had Wannox in de toenmalige versie de zoekfunctie aan de praat gekregen.

Maar ik heb wel de indruk dat forumsoftware als de wettige opvolger van de BBS (Bulletin Board System) aanpak uit het MSDOS en pre-internet tijdperk het moeilijk begint te krijgen. Verdringing van desktop en laptop door de smartphone, concurrentie door sociale media, Facebook, WiKi om nog maar te zwijgen van de zoekfunctie van Google als wegwijzer naar (te) grote hoeveelheden informatie op de hele wereldbol. En concurrentie van gespecialiseerde websites zoals die van Christian: een bundeling van kennis, eigen praktijkervaringen, verdiepingsslagen na kennisname van vragen op forums, literatuurstudie. In plaats van een vraag te stellen op een forum duiken mensen liever meteen zo’n website in waar kennis door de jaren heen steeds verder is opgebouwd. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat waar de bouwvakvragen in het verleden goed waren voor zeker de helft van de jaaromzet op het forum van InfoFrankrijk dat ook heeft bijgedragen aan een zekere erosie van dat platform. Niet dat iedere vraag al is gesteld, ieder antwoord al is gegeven. Ik weet wel beter. In 2008 dacht ik met mijn elektraverhaal een einde te kunnen maken aan zich maar steeds herhalende vraag en antwoord sessies over telkens weer dezelfde onderwerpen. Het werd het begin van een “Megadraad” (auteursrechten voor deze term bij Ratatouille). Het accent komt m.i. nu meer te liggen op actualiseren, fine-tuning, dode links eruit vissen, eventueel een nieuw onderwerp toevoegen. En vooral nadenken over het positie kiezen in een veranderende internet omgeving. Het model van het Forum staat op de tocht.

Tegen die achtergrond is het volgens mijn (beperkte) waarneming niet helemaal toevallig dat er op het terrein van de doorontwikkeling van forumsoftware nu nog maar hele kleine stapjes vooruit worden gezet gezien dit soort marktontwikkelingen. Wat er in het technische vat zit voor het motorblok van InfoFrankrijk moeten we dus maar even afwachten.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account