Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#209191
 ratatouille
Bijdrager

Cijfers en Moraal.
We moeten het even hebben over cijfers en moraliteit.
Vrijdag gaat Rutte in Berlijn een speech houden over de houding van Nederland ten opzichte van de EU en de nieuwe begroting.

Nu de UK uit de EU stapt zien we een gat in de EU begroting van 13 miljard euro, en dat op een moment dat de EU voortvarend wil zijn in de aanpak van problemen. Problemen die door de bewoners van de EU zijn aangekaart en die vragen om een oplossing: het sociale aspect van de unie zoals bestrijding van werkloosheid en armoede, de noodzaak tot innovatie, de samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie.

Er moet geld bij, om die doelen te realiseren, Nederland is nettobetaler en zal een deel van de rekening op haar bord krijgen. Rutte’s verweer tegen het hogere budget van de EU begroting zal bestaan uit een voorstel tot een minder actieve EU. Met daarbij een verzoek tot bezuiniging, niet meer betalen, maar beter verdelen. Bezuinigen kan door schrappen van plannen en door intern te kijken naar de uitgaven. Bijvoorbeeld te intensiveren op fraude bestrijding. Bezuinigen op nieuwe verbeterplannen werkt alleen maar remmend, en heeft weinig kans tot slagen.

Binnenshuis bezuinigen is een goed idee, kantoren, verhuizingen, er kan kritisch gekeken worden naar nut en noodzaak. Fraude binnen de EU leidt tot verspilling van fondsen, onlangs nog in Hongarije met medische apparatuur, in Roemenië met de leider van de PSD Liviu Dragnea voor 21 miljoen, en zo sprokkelde de EU fraudebestrijder OLAF 3,6 miljard euro bijeen in de periode 2010-2016. Meer fraude bestrijding is goed voor de EU begroting, daar valt wat te halen.

Maar staat Rutte op dit moment sterk in zijn motivatie? De door de bevolking aangekaarte problemen van de EU vragen om een heldere visie en aanpak. Zoals door Macron geïnitieerd. De EU kan vragen stellen bij het pleidooi van Rutte aanstaande vrijdag. Nederland kende een binnenlandse fraudeschade van 11 miljard in 2013, (bron: accountantskantoor PWC), en staat als belastingcarrousel (rulings belastingdienst) ook niet erg gunstig in beeld qua moraliteit.

In Nederland is onlangs grootschalige Europese mestfraude geconstateerd, (rondrijden met lege mestwagens), de kalverfraude, (tweelingen op papier), het oneigenlijk gebruik maken van een Europese test regeling van pulsvisserij. (Onlangs bleek ook nog een connectie tussen de grootschalige cocaïne smokkel en de Urker vissers)

Het is al een tijdje geleden dat in Frankrijk werd geroepen dat Nederland een narcostaat was, maar nu hoor je het ook zeggen door de Nederlandse politiebond zelf. Geen nieuws dus, vorig jaar stond het ook al in het EUROPOL SOCTA 2017 ‘rapport zware georganiseerde criminaliteit’. Er gaat binnen de EU 24 miljard om in de drugshandel. Nederland is als doorvoerhaven en producent de grootste speler met miljarden aan illegale omzet. Een parallelle economie die corrumperende invloed heeft op de traditionele economie en op de aard van Nederlandse boeren, vissers en volkswijkbewoners. Een sterke verstrengeling van bovenwereld en georganiseerde misdaad. Dat zich vooralsnog zonder Mexicaanse drugskartel methodes manifesteert, misschien daardoor nog wel gevaarlijker.

Nu Rutte de afgelopen tijd overal gezocht heeft naar medestanders om de tandem Macron-Merkel af te remmen in voortvarende, vernieuwende EU politiek, blijkt hij steeds vaker gezien te worden in gezelschap van landen die netto ontvanger zijn, maar het soms niet zo nauw nemen met de fraude bestrijding of de moraliteit en de politieke scheiding van de rechterlijke macht.

Europa kan met belangstelling uitkijken naar zijn speech voor samenwerking binnen de EU, de hakken in het zand zetten en de voorman spelen van de tegenpartij, is een niet te versmaden uitgangspositie.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account