Reageer op: Warm water voorziening.

#209177
 Rob van der Meulen 
Bijdrager

Nu ik lees dat Sjefke die bescheiden 1100 watt noemt voor zijn 100 liter boilers, makkelijk inpasbaar in een bestaande elektrische installatie, nog wat aanvullende overwegingen bij de doorstroom apparatuur.

1/ Zo’n doorstroomapparaat, hoe sluit je dat aan? De zwaarste disjoncteur die we in de Franse groepenkast tegenkomen in een monophasé installatie is die van 32 ampère. En daarvoor gebruik je 6 mm² draad. Maximaal vermogen is 7,36 kW, niet toereikend voor zelfs de simpele Britse electric shower van 9,5 kW.

2/ Disjoncteurs van 40 ampère zijn ook verkrijgbaar, nog forsere bedrading en aan de vermogenskant zet dat nog niet erg veel zoden aan de dijk: 9,2 kW. Nog steeds niet voldoende voor onze Brit of een vergelijkbare wat magere douche ervaring.

3/ Bij hen die een puissance souscrite van 6 kVA hebben gaat het sowieso niet lukken en ga je een stapje hoger naar 9 kVA dan begin je in de buurt te komen. Kijk maar eens op pagina 10 wat er allemaal komt kijken voor zelfs een eenvoudige groepenkast bij dit soort vermogens. Let even niet op de foutieve aanduiding: “6 à 9 KWA” , slordig van Promotelec om elektricienswerk uit te besteden aan externe tekstschrijvers, want hier had kVA moeten staan.

4/ En wanneer het tegenzit moet er vanuit het stroomnet zwaardere bekabeling naar het “doorstroom” huis worden aangelegd. Bij een type 2 aansluiting – meterkast 30 meter verderop aan de kant van de weg – kan dat in de papieren gaan lopen.

5/ Een kleine doorstromer dan maar van een paar kW? Gewoon voor monophasé? Leuk voor de afwas, maar niet om te douchen.

6/ Voor en nadelen van doorstroomapparaten worden al decennia lang op een rijtje gezet, hier een Franse website.

7/ En hoeveel kost dat nou op jaarbasis? De Duitse Stiftung Warentest heeft dat op een rijtje gezet met cijfers van “Outre Rhin” in de berekeningen. Een aardig model voor een Franse rekenexercitie waarvan de uitkomst vermoedelijk in dezelfde richting zal wijzen..

8/ Historische terugblik: het geboortejaar van de Durchlauferhitzer zou wel eens 1927 kunnen zijn.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account