Reageer op: Makkelijk voegen. Pointmaster of ander 'Pistool'?

#208643
 Noë
Sleutelbeheerder

Bonsoir,

Ik heb een pointmaster maar ben er voor het voegen van muren en pierre niet gelukkig mee. Prima voor metselwerk van rechte stenen met lint- en stootvoegen, maar voor onregelmatig werk vind ik het niets toevoegen (pun intended!).

Ik heb reeds veel muren en pierre opnieuw gevoegd en ook nog de nodige te doen. Daarvoor heb ik mijn persoonlijke werkwijze ontwikkeld die me prima bevalt en beter en sneller resultaat geeft dan de pointmaster.

Allereerst maak ik de voegmortel natuurlijk met kalk, de NHL 3,5 of NHL 5, verhouding ongeveer 350 kg/m3. Voor het ruwe werk (ruwmortel) gewoon met grijs metselzand, voor de afwerking (fijnmortel) met witzand en een beetje kleurstof. De mortel maak ik behoorlijk slap, zodat als je een troffel opschept, het nét niet eraf loopt. Dus natter dan waar je normaal mee metselt of voegt. Mijn belangrijkste gereedschap is een paar van die zwarte neopreen handschoenen voor metselwerk, ik doe namelijk het werk gewoon met mijn handen.

Op de ruwe muur werk ik eerst met de ruwmortel om gaten te dichten en eventueel stenen in te metselen. Als ik een groot gat moet dichten gooi ik er een paar handenvol ruwmortel in, zoals een klein jochie een handvol modder tegen de muur “kletst”. Daarna duw ik er een passend stuk steen in, waar het teveel aan mortel terug langs naar buiten puilt. Als de steen terug naar buiten dreigt te “drijven” of de mortel dreigt uit grotere gaten weg te lopen, zet ik er even een plankje of stuk plaatmateriaal tegen, geschoord met een eind balk of op één of andere manier klemgezet.

Na zo’n 2 tot 4 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, is het tijd voor de volgende stap. De tijdelijke plankjes en dergelijke worden weggenomen. De muur ziet er nu afschuwelijk uit, met overal plakkaten ruwmortel en véél te vol gelopen voegen. Maar in tegenstelling tot cement is de kalk wel opgestijfd maar nog niet hard. Het is dus prima mogelijk om met een voegspijker, oude schroevendraaier of dergelijke het teveel aan ruwmortel weg te krabben. Dat doe ik dan ook, ik krab de ruwmortel weg tot een diepte die gemakkelijk is af te voegen. Na afloop een harde borstel erover en de muur ziet er al veel regelmatiger uit, als het goed is zonder gaten en loszittende stenen. Dit tussenresultaat laat ik nog minstens een etmaal verder uitharden.

De afwerkfase wordt gedaan met fijnmortel. Gewoon met de handschoenen aan de fijnmortel oppakken, domweg tegen de muur smijten en met de handen in de voegen wrijven, dus ook over de stenen heen. Weer enige uren laten opstijven, na bovenstaande ervaring weet je ongeveer hoe lang. Dan met een harde borstel of staalborstel over de muur zodat de stenen bloot komen en de voegen gevuld blijven. Na afloop ga ik er zelf altijd nog een keer met een oude autowasborstel aan de tuinslang overheen zodat de laatste kalkwaas van de stenen wordt gespoeld.

De autochtonen hier zijn stomverbaasd dat zo’n buitenlander zulke mooie “geboterde” (beurré) muren weet te realiseren. Ik heb deze oplossing hier op dit forum al eens geplaatst met enige foto’s.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en succes met de klus!

Salutations, Jos

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?