Reageer op: Postuum succes voor François Hollande

#207055
 bosbess
Bijdrager

Jaja, de Fransen verwachten dat Macron een toverfee is die ff met haar toverstokje zwaait en dan is Frankrijk een paradijs. Ik heb het al eerder gezegd: regeren kost tijd. Jazeker wordt er vergaderd en eindeloos overlegd. Dat is nodig om tot overeenstemming te komen bij ingewikkelde kwesties. Alleen de extremen zaaien onrust. Dat vinden ze hun taak.

Momenteel zit Macron weer in het buitenland om te proberen Oost-Europa (voorzover lid van de EU) zover te krijgen dat het instemt met het afdragen van sociale premies in het land waar wordt gewerkt door gedetacheerde werknemers. De westelijke EU-landen willen dat al veel langer, want gedetacheerde werknemers komen vrijwel altijd uit het oosten en werken in het westen. Maar voor hen gelden de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van hun homeland en de premies over hun verdiensten betalen ze daar ook. De huidige EU-regeling heeft tot gevolg dat zij minder betaald krijgen dan hun westelijke collega’s (wat oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt oplevert), dat ze slechter zijn beschermd en vaak slecht gehuisvest. De maximale duur van gedetacheerd werk is momenteel 2 jaar, Frankrijk wil dat terugbrengen naar 1 jaar.

Dat zijn best wel belangrijke zaken voor (onder meer) Frankrijk, maar ze kosten tijd en geduld en veel onderhandelingskunst. Dat laatste heeft Macron van nature in huis. Dat blijkt uit het interview met Gilbert Cette dat ik vanmorgen las in de Midi Libre. Gilbert Cette is een franse econoom, met als specialiteit arbeidskwesties, en mede-auteur van het rapport “Réformer le droit du travail”. Hij zegt onder meer:

“Je remarque simplement que plusieurs partenaires sociaux se déclarent satisfaits du dialogue qui a été mené jusqu’à présent. Seules deux centrales se disent mécontentes : la CGT et la CFE-CGC. La méthode employée a donc plutôt bien fonctionné si on écoute ce que rapportent les acteurs des réunions. Ils considèrent avoir été entendus puisque des évolutions ont eu lieu sur plusieurs points.”

Op de vraag van de journalist of de nieuwe wet de macht van de vakbonden inperkt, antwoordt hij:
“Au contraire! Cette démarche renforce le rôle des syndicats, car désormais il sera possible de créer des normes par l’accord collectif plutôt que par la loi. C’est inédit.” Voortdurende onderhandelingen zijn nodig om tot een resultaat te komen. Dat geldt ook voor de maximering van de schadevergoeding bij al dan niet onterecht ontslag. In diverse landen bestaat die al, o.a. in Nederland.

Een van de doelstellingen van de wet is het verminderen van de werkloosheid. Maar ook dat zal volgens Gilbert Cette niet van de ene dag op de andere gaan:
“Cela décrispera les comportements des PME pour les embauches. Mais attention! cette réforme doit s’inscrire dans un agenda plus large de réformes (fiscale, de l’État, formation professionnelle…) à mener sur le quinquennat.”

De effecten van de nieuwe Loi de Travail zullen dus, net als bij Hollande, onder de regering van Macron pas zichtbaar worden aan het einde van zijn eerste quinquennat.

Geduld is zulk een schone zaak en schenkt het mensdom veel vermaak. Helaas is geduld niet een van de eigenschappen die de Fransen kenmerkt. Behalve wanneer ze uren aan tafel zitten en/of naar ellenlange, altijd weer dezelfde nietszeggende toespraken luisteren.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account