Reageer op: Waar (buta)gasfles plaatsen?

#206994
 montillot
Bijdrager

Ik heb weer eens even niet opgelet, en er is weer veel gezegd en geschreven. Leuk om even bij te lezen.

Over propaan en butaan heb ik ook wat ideeën.

Toen ik nog op een scheepje woonde en geen aardgasaansluiting had moest ik me behelpen met flessengas voor kokerij en warmwatervoorziening.
Aangezien de bootjesmensen (zeker indertijd) allemaal wel iets anarchistisch in zich hadden was het “bon ton” om zelf je flessen te vullen aan de LPG-pomp. Waarom het dubbele betalen voor hetzelfde gas ? Dat verschil in prijs kan alleen maar veroorzaakt worden door accijnzen/belastingen, en daaraan betalen we allemaal al genoeg, vinden we.

Ik heb mijn vulnippel indertijd zelf gemaakt van een stuk reduceerventiel (voor de linkse-draad-flesaansluiting) en een LPG-vulnippel van een auto.
Inmiddels zijn deze nippels voor een gering bedrag via internet te bestellen.

Het geleverde gas aan de pomp is meestal een mengsel van propaan en butaan, met in de koude maanden meer propaan dan in de zomer. Mijn flessen staan ook in de schuur achter de keuken en hebben nog nooit problemen gegeven bij koude.

Eén punt van aandacht moet wel zijn dat je in een lege fles die met voornoemde nippel gevuld wordt niet meer LPG laadt dan 20-23 liter. De tankinhoud van een 13 kg fles is 30 liter, en met 23 liter maximaal houd je een vulling-expansie verhouding aan van plm 80-20 , zoals voorgeschreven voor LPG installaties.

Waarom dit gedoe ?

23 liter Gépel à € 0,80 kost € 18,40
13 Kg Butane/Propane kost € 38

Wij koken op flessengas, en daarnaast heb ik diverse flessen voor verwarming en koken in het gastenverblijf, gasbarbecue/plancha, loodgieters-soldeerfles, snijbrander en wat dies meer zij.

Doe er je voordeel mee,
Groet, Rob

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account