Reageer op: Hoofdschakelaar slaat snel uit bij (dreigend) onweer

#206881

@ Jacueline, het eerste dat de helpdesk zal vragen is of er niet te veel staat aangesloten op de DB, want dat is oorzaak nummer één voor afslaande hoofdschakelaars. Bij triphasé installaties met een geringe puissance souscrite komt dat vaak voor. Bij 9 kVA ga je met wasmachines en drogers al snel over de 15 ampère heen die je per fase ter beschikking staan.

Dus duidelijk maken dat het geen overbelasting is – want in dat geval zijn ze gaarne bereid je naar een wat zwaarder abonnement toe te praten – en dat het alleen gebeurt bij naderend onweer, en om de haverklap.

En hoe ik ook zoek in mijn technische documentatie, ik kom niets tegen over die DB Landis & Gyr type G5 LCT. Volgens mij een heel oud type wie weet nog zonder “bouton de test”. Door de legers van Julius Caesar hier in Gallië achtergelaten…..

Een defecte DB hoort in principe gratis te worden vervangen door EDF / ENEDIS, maar soms verschijnt er toch een rekening op de mat. Vandaar dat ik wat aan de voorzichtige kant ben gebleven. Die paar technische aandachtspunten kan een beetje handige bricoleur zelf uitvoeren. Wanneer daar een dure electricien voor langs zou moeten komen zou ik zeggen: wanneer er verder geen problemen zijn dan meteen maar bellen. Op de facture van de EDF staan een paar zaken die je bij de hand moet hebben, het nummer van je aansluiting (PDL – Point de Livraison), client- en contractnummer. Onder “Nous contacter” staat ook een telefoonnummer, ik zou dat eerst maar bellen. Sinds de oude EDF werd opgesplitst in de stroomleverancier EDF en de netwerkbeheerder ERDF (nu ENEDIS) is het mij soms ook niet helemaal duidelijk meer bij welk loket ik me met welke klachten moet vervoegen.

Last but not least, ik blijf er op hameren: aardlekschakelaars van 30 mA kunnen levens redden. Dus ik zou zeggen, goede voornemens voor dit of volgend jaar: een upgrade van je groepenkast zou geen kwaad kunnen. Want de DB schakelt pas uit bij een foutstroom naar aarde van 500 mA of meer. Cardiologen worden er niet blij van wanneer er meer dan 10 mA door het menselijke lichaam gaat.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account