Reageer op: Huis verzakt

#205227
 Noë
Sleutelbeheerder

Hallo Astrid,
wij hebben een gelijksoortige ervaring. Huis uit 1860, fundering en onderkant van de muren vuursteen (zwart), daarboven gekalkte lemen muren (wit). Het huis ligt op een aflopend terrein. Regenwater sijpelt en stroomt dus van boven de heuvel naar beneden. Deze waterverplaatsing is voornamelijk ondergronds. Het water verplaatst langs en onder het huis door naar de lager gelegen openbare weg en sloot. Meestal is dit geen groot probleem. De lagergelegen kelder (ca. 2 mtr diep) is grotendeels droog. Grotendeels! Eens in de 2-3 jaar is sprake van uitzonderlijk zware regenval. De sloten zijn onvoldoende uitgediept en hebben onvoldoende capaciteit om dit regenwater af te voeren. Daarmee ontstaat er ophoping op het terrein aan de straatkant van het huis en uiteindelijk stroomt de kelder vol. Ook op de weg is dan sprake van een overstroming (ca. 5 CM water op grote delen van de weg).

Enkele jaren geleden hadden wij een plotselinge verzakking in de keuken. Geen grap! Ca. 12M2 en 10-15 CM diep. De tegelvloer bleek bijna op los zand te liggen. Geen serieuze verharding (en isolatie) onder de tegels.
Oorzaak? Waterverplaatsing (en grond/zand verplaatsing) onder het huis.
We hebben meerdere oplossingen en preventieve maatregelen bedacht en deels al uitgevoerd:

>> plaatselijk- met name onder de keuken af- en doorvoerkanalen aangebracht.
>> in de tuin een grintbak aangelegd ca. 20 mtr lang 2 mtr breed en 1 mtr diep.
>> onder het verzakte deel in de keuken vloerfundering aangebracht (vlechtijzer en beton) en daarop de schoongemaakte oude tegels uit +/- weer gelegd.

Natuurlijk kan het beter:
>> afvoer van de grintbak, via gegraven kanalen, wel dan niet overdekt, naar de openbare weg.
>> alle vloeren op de begane grond verwijderen, ca. 1 mtr uitgraven. een steunfundering aan de binnenkant van de oorspronkelijke fundering aanbrengen. Opnieuw opvullen, bij voorkeur met poreus materiaal, onderlaag, vloerisolatie en vloerverwarming aanleggen. Opnieuw betegelen.

Maar wat dan gaat spelen is de vraag of deze investeringen zich vertalen in meerwaarde. Dat leek mij onvoldoende het geval.

Ook ons huis ligt in het prachtige Pas de Calais, dichtbij de kust, drie uur rijden vanuit Antwerpen, in een van de 7 valleien. Veel glooiende heuvels, veel groen en zo nu en dan veel regen.

Tenslotte, natuurlijk hebben we de verzekeraar benaderd om (een deel van) deze schade te vergoeden. Echter, in de polis stond, verstopt in de kleine lettertjes op pagina 47 van de polisvoorwaarden dat water van boven moet komen om de daaruit ontstane schade te vergoeden. Water dat “uit de grond komt” wordt aangemerkt als eau de source (bronwater). We hebben dus zelf maar flink de handen uit de mouwen gestoken!

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?