Reageer op: Waar (buta)gasfles plaatsen?

#201902

Bonjour @Wubbe,

Ik heb miet iets vergelijkbaars te maken gehad, nieuwe keuken en nu de vraag waar de gasfles te plaatsen.

De oude opstelling bestond uit één 13kg butaanfles binnen in de keuken. Daar zitten de nodige nadelen aan: je loopt altijd met die zware flessen door je keuken te sjouwen, als ie en keer op de grond botst kost het je een vloertegel, het neemt veel keukenkastruimte, en de fles raakt altijd leeg op het moment dat je een huis vol bezoek hebt of iets heel delicaats aan het koken bent.

Ik heb net als Christian de opstelplaats voor de gasflessen naar buiten verhuisd. Omdat ik geen overdekte ruimte nabij de keuken heb staan ze nu helemaal in de open lucht. Het maken van een leuk klein afdakje met een paar dakpannen erop zit nog in de planning 🙂

De buitenopstelling betekent dat ik niet langer met butaan kan werken, omdat dat bij temperaturen tond het vriespunt of kouder niet meer uit de fles komt. Daarom gebruik ik nu propaan. Voor de kooktoestellen maakt dat geen (merkbaar) verschil.

Omdat er buiten ruimte genoeg is, kan ik nu het grootste nadeel van werken met gasflessen aanpakken, namelijk het te pas en te onpas leegraken van de fles op de meest ongelukkige momenten. Dat heb ik gedaan door twee flessen met automatische omschakeling via een inverseur-limiteur gaz en een magiscope te gebruiken:

Gas omschakelaar

Onderstaand plaatje geeft aan hoe dat gerealiseerd kan worden:

Schema gas

In mijn geval zijn er in totaal twee flessen. Echter, er zijn typen gasfornuis met branders die zó krachtig zijn dat bij stevig gebruik één fles niet meer voldoende debiet geeft, zeker als het buiten koud is. In dat geval kan de standaard oplossing eenvoudig worden uitgebreid zodat wordt omgeschakeld tussen twee sets van parallel geschakelde flessen. Nuttig als je zo’n enorm Lacanche of La Cornue fornuis hebt. De Magiscope zit bij mij gewoon buiten, maar er zijn mogelijkheden om die binnen aan te brengen, zodat je in één oogopslag kunt zien of je al op de “reservefles(sen)” draait.

In ieder geval is er buiten meestal genoeg ruimte voor héél veel gasflessen 🙂

Salutations, Jos

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?