Reageer op: De president heeft gesproken …

#195718

Bonsoir,

Cees en Peter, ik denk dat wij het veel méér met elkaar eens zijn dan het lijkt. Meer een kwestie van subtiele nuances dan schrille contrasten, zeg maar.

Stemmen ligt ten grondslag aan de democratie en behoort een serieuze zaak te zijn, inderdaad. De burger m/v met verantwoordelijkheidsgevoel verdiept zich naar beste eer en geweten in de materie alvorens weloverwogen zijn/haar stem uit te brengen. Vervolgens bepalen die uitgebrachte stemmen wie er aan de macht komt en welk beleid gaat worden gevoerd. Een ideaalbeeld, en helaas niet zelden een utopie.

Stemmen alléén maakt nog geen democratie. Als dat zo was zou Noord-Korea ook een democratie zijn, en zelfs een zeer gestroomlijnde, want het opkomstpercentage is er vrijwel 100% en ze stemmen unaniem voor dezelfde leider. Sommige verkiezingen zijn gewoon toneelvoorstellingen. Zo heb ik heel bewust niet gestemd voor het Europese Parlement, want ik vind dat een stuitende poppenkast om het gepeupel voor te spiegelen dat ze ook iets te vertellen hebben, welke ik niet met mijn stem wens te legitimeren.

Ja Peter, ik ben met u eens dat meedoen aan verkiezingen leidt tot ’n zekere verantwoordelijkheid voor de uitslag. Maar aanvullend daarop kunnen belangrijke uitslagen het gevolg zijn van druk vanuit de publieke opinie. Dat bijvoorbeeld de heer Hollande er vanaf ziet om deel te nemen aan de volgende verkiezingen, daar is geen stemming aan te pas gekomen. Dat komt voor rekening van al die protesteerders, al die journalisten, al die stukjesschrijvers, al die actievoerders, al die mensen die zich meer of minder luidruchtig in het debat hebben gemengd en stuk voor stuk méér hebben gedaan dan simpelweg een vakje rood kleuren.

Ik ben het ook met Cees eens dat veel mensen onder de noemer “politiek interesseert ze nul komma nul” vallen. Voor mij blijft nog steeds de vraag, wat is nu erger? Dat deze groep ongeïnformeerden niet gaat stemmen, of dat ze dat wel doen? Ik krijg nog steeds kromme tenen van die dame in Nederland destijds die op Wouter Bos van de PvdA ging stemmen “omdat ie zo’n lekker kontje heeft”. Of die mensen die CDA stemmen omdat de dominee of pastoor dat zegt. Of die mensen die op Pim Fortuyn gingen stemmen toen die al dood was.

Churchill stelde “The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter“. Maar ook “It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried“. Voor mij een treffende illustratie van de dilemma’s die we bij democratie en stemmen steeds weer tegenkomen.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account