Reageer op: Ook Banken zat? Of vindt u ze ook een noodzakelijk kwaad?

#197454

Bonjour,


@Aat
: ik ben niet zo zeer bang voor een economische apocalyps waarin de beschaving zo ongeveer instort, maar wél voor een zware financiele crisis waarin overheden alles zullen proberen om de hand op je laatste centjes te leggen. Door belasting, door inflatie, door devaluatie, door Internet te blokkeren voor digitaal geld, door cyberspionage en afluistertechnieken, door cash af te schaffen, noem maar op. Wat gouden en zilveren munten zijn in die omstandigheden heel plezierig om te hebben. Bijvoorbeeld, tijdens de Argentijnse crisis kon je voor de peso vrijwel niets kopen, maar wél met schakels van gouden kettingen als betaalmiddel.


@Jako
: voor de goede orde, ik pleit niet voor een gouden standaard. Evengoed zou één of andere koppeling van valuta aan goud wellicht beter uitpakken dan het voor de vuist weg tevoorschijn toveren van geld zoals nu gebeurt. En de basis voor dat toveren is niet gelegd met het loslaten van de goudstandaard in de jaren 30, maar door Richard Nixon die in 1971 het goudvenster sloot. Daarmee blies hij de facto het Bretton Woods stelsel op en sinds die tijd is het Amerikaanse “money for nothing and chicks for free” economiemodel gangbaar. Zo lang als dit pyramidespel nog duurt, tenminste.

Overigens is economie helemaal niet moeilijk, iedereen met enig gezond verstand kan het begrijpen. Een universitaire studie economie is daarentegen vereist voor het op commando rechtpraten van alles wat krom en scheef is. Zoals we tegenwoordig dag in dag uit kunnen waarnemen.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account