Reageer op: Ziekte kosten – gepensioneerde Nederlander, verhuist van Engeland naar Frankrijk

#197071
 voogdj
Bijdrager

Uw moeder kan bij http://www.zorginstituutnederland.nl een formulier downloaden om een S1 of E121 formulier aan te vragen, dat ingeleverd moet worden bij het plaatselijke woonlandorgaan (CPAM) in Frankrijk. Zorginstituut Nederland is krachtens Vo883/2004 vermoedleijk haar “bevoegde orgaan van haar pensioenland Nederland”. Op die website is onder zoeken middels buitenland en verdragsgerechtigde veel informatie te vinden. Ze moet gaan betalen aan dat Zorginstituut en daarvoor aangifte jaarlijks doen van hara inkomen (Ninbi aangiftebiljet).
Tenminste: als het V.K. gelijk heeft dat Zorginstituut Nederland voor haar Franse zorgkosten moet opkomen. Niet de grootte van haar Nederlandse en Britse wettelijke pensioenen zijn daarvoor echter doorslaggevend, maar de duur dat ze aan opbouw van wettelijke pensioenen in verschillende landen onderhevig was in jaren: de langste duur bepaalt het. Dat kan bij een groter Ned. pensioen (over de AOW hebben we het dan) best het geval zijn, maar behoeft misschien toch toetsing.
Als u t.z.t in Frankrijk wonende gepensioneerd zou raken gaat voor u dezelfde systematiek gelden (en uw partner). Merk op dat gepensioneerde verdragsgerechtigden in Frankrijk die ten laste van het VK komen geen premies zorg aan het VK betalen, maar dus wel als ze ten laste kolmen van Nederland aan het Zorginstituut. Een enkeling heeft voor pensionering via bijkopen van pensioen(jaren) van het VK voorkomen dat hij als gepensioneerde verdragsgerechtigde ten laste kwam van Nederland. Misschien is zo’n keuze bij u niet aan de orde aangzien u al heel lang weg bent uit Nederland.

Ook op deze site is overigens veel informatie over verdragsgerechtigdheid te vinden, via zoekfuncties.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account