Reageer op: Electra vragen (voor Rob vd Meulen)

#200670

Erick, nog één nachtje slapen en dan verschijnt op de website van Legrand een toelichting op de Franse elektranormen inclusief het laatste amendement A5. Daar zal ongetwijfeld de nodige aandacht worden besteed aan aarding, niet te verwarren met potentiaal vereffening. Voor die liaison équipotentielle locale in de badkamer zou je nu kunnen kijken bij de laatste twee plaatjes op de website van Entraidelec. De eenvoudigste methode is om een aparte boîte de dérivation aan te brengen waarin alle aarde en equipotentiaal draden samenkomen. Te bevestigen hetzij in de badkamer zelf, of aan de andere kant van een badkamermuurtje. Geen aparte aardedraad naar de groepenkast nodig. Entraidelec zegt daar het volgende over: “Il n’est pas nécessaire d’envoyer depuis cette boite de dérivation un conducteur de protection supplémentaire vers le tableau électrique, la liaison équipotentielle étant assurée par les conducteurs de protection des circuits électriques.”

In de NEN normen hebben we sinds 1962 diverse pendule bewegingen gezien in het denken over de manier waarop je die potentiaal vereffening het beste kunt realiseren, dus dat er verschillen zijn tussen de diverse EU lidstaten is niet verwonderlijk.

Hou er verder rekening mee dat met de komst van de laatste wijzigingen (A5) van de Franse elektranormen er ook het een en ander is veranderd in de diverse volumes in de badkamer en wat je daar al dan niet aan elektrische voorzieningen mag installeren. Liever dan de vele pagina’s uit dat nieuwe amendement hier nu snel samen te vatten hoop ik dat Legrand morgen z’n belofte nakomt: “Dès le 27 novembre, retrouvez dans cet espace tous les outils Legrand pour comprendre le nouvel amendement 5 de la Norme NFC 15-100 et ses principales évolutions.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account