Reageer op: contribution a láudiovisuel public

#196700

Ik ben bang dat de fiscus het zich eenvoudig maakt. Die kijkt alleen naar het in bezit hebben van een televisie. Niet hoe je de signalen uit de ether oppikt, met een ouderwetse dipool antenne op het dak om laag bij de grondse signalen te ontvangen of via een parabool om je te richten op hogere sferen. Onverschillig de inhoud of het land van afkomst. Op dit terrein is het begrip “Made in France” nog niet losgelaten. Tot nu toe moeten we het doen met: ….”à la condition de détenir (…) un appareil récepteur de télévision ou un dispositif assimilé permettant la réception de la télévision…..”. En ook voor de oorspronkelijke bewoners van Gallia omnia geldt dat zelfs wanneer ze niet naar de publieke zenders zouden kijken ze toch geacht worden solidair te zijn: …Cette obligation s’applique même si les chaînes du service public, financées principalement par cet impôt, ne figurent pas dans le bouquet de chaînes reçues.

Zou trouwens wel een aardige klus zijn – extra werkgelegenheid binnen de overheid – om te controleren of mensen die in het hypothetische geval van een vrijstelling voor het niet ontvangen van Franse zenders misschien toch zo nu en dan Franse inhoud op het scherm krijgen. En dan trekken we een blik agenten open om met veel sabel gekletter het plaats delict te betreden om deze overtreder “en flagrant delit” in de kraag te vatten. Het toetsen van (voorgenomen) wet- en regelgeving op praktische uitvoerbaarheid is niet het sterkste punt van het Franse overheidsbestuur, maar ik vermoed dat zelfs in LDF (totdat de techniek het binnen controle handbereik brengt) de uitvoeringslasten van iets dergelijks als te hoog zullen worden ingeschat.

Er wordt zoals in eerdere discussies al opgemerkt in regeringskringen (Fleur Pellerin) diepgaand nagedacht over een verdeling van deze belasting die “plus juste” is. Anders geformuleerd: hoe verruimen we de oude definitie in het licht van de hedendaagse technische mogelijkheden, we moeten met onze tijd meegaan immers. Maar of het op dit moment electoraal handig zou zijn om de hele smartphone en internet generatie op de een of andere manier een extra belasting te laten gaan betalen omdat ze om welke reden dan ook niet zelf taxe d’habitation betalen valt te betwijfelen. Dat zal wel over de presidentsverkiezingen heen worden getild.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account