Reageer op: Santé: verzekeren wat je zelf niet kunt dragen

#196216

@Aat, @Ernst,

Er zijn in FR in steeds sterkere mate geluiden te horen die nut en voordelen van de mutuelle ter discussie stellen. Je hoort zelfs de term arnaque voorbij komen.

Nu zijn de mutuelles met name sinds 2006 zo’n 40% duurder geworden. Bovendien vindt de FR regering het nodig de verzekeringspremies stevig te belasten (zoals ongeveer alles maar dat terzijde). Last but not least zijn de mutuelles al lang geen “onderlingen” meer zoals vroeger, maar gewoon commerciële verzekeringsproducten waarop verdiend moet worden. Al met al betaalt u steeds meer geld voor steeds minder nut.

Potentieel ligt hier een probleem dat in de economie bekend staat als adverse selectie. Als steeds minder gezonde mensen een mutuelle afsluiten, houdt de verzekeraar voornamelijk slechte risico’s over, waardoor de premies omhoog moeten, waardoor nog minder mensen de mutuelle willen, ad infinitum.

De FR regering heeft dit weer eens briljant opgelost, door de mutuelle per 2016 voor werknemers verplicht te stellen, aan te bieden door de werkgever. Er blijven dus veel mensen een mutuelle houden, de belastinginkomsten uit de verzekeringspremies zijn gewaarborgd en de rekening wordt (weer eens) geparkeerd bij die lagere levensvormen genaamd ondernemers. Geen wonder dat de FR economie steeds dieper het putje in gaat denk ik dan. Maar ik dwaal af.

Wanneer mutuelles voor een groot deel van de FR bevolking verplicht worden, is het voor verzekeraars nog minder dan vroeger interessant om met goede voorwaarden en scherpe tarieven klanten te winnen. Ik vrees derhalve dat de prijs-prestatie verhouding van de mutuelles alleen nog maar verder zal verslechteren. Daarmee wordt het voor mensen die de vrijw keuze hebben nóg minder interessant om een mutuelle te nemen. Zie ook dit artikel voor een uitstekende duiding van deze problematiek.

Uiteindelijk komt het artikel tot dezelfde conclusie als @Aat, namelijk dat een mutuelle uitsluitend voor hospitalisation interessant kan zijn. Die zogenaamde veelomvattende mutuelles met indrukwekkende lijsten vergoedingen en snorkende percentages kan men veelal met een gerust hart links laten liggen. Zo’n formule hospitalisation kent weliswaar een zeer beperkt dekkingsgebied, maar komt wél tegemoet aan de wens van @ernst om “uitsluitend te verzekeren wat je zelf niet kunt betalen”.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account