Reageer op: Huis schenken aan stichting

#202097

Frankrijk is geen fiscaal paradijs, maar het patrimoine wordt er toch wel met enige eerbied bejegend. Vandaar dat de Franse wetgeving de SCI (familiale) kent. Dan kunnen kleinkinderen nog spelen in de schaduw van bomen die ooit door hun grootouders zijn geplant. En inderdaad, het werk van vele handen verdampt dan niet zo maar. Hopelijk leggen die kinderen en kleinkinderen eenmaal in Frankrijk aangekomen hun smartphone terzijde en pakken zij hamer, zaag, metselgereedschap en al dat andere bouwvak- en tuingereedschap op dat al eeuwen in staat is geweest om zonder batterij mooie dingen tot stand te brengen.

In Frankrijk bestaat de juridische stichtings/ondernemings vorm van de SCI al enige tijd:
Les SCI sont réglementées par les dispositions communes à toutes les sociétés, fixées par les articles 1832 et suivants du code civil, ainsi que par les articles 1845 et suivants.

In Nederland is ooit gepleit om iets soortgelijks in ons familie/vermogensrecht op te nemen, de familiestichting. Daar is door fiscalisten het een en ander over afgeschreven dus deze verwijzing naar een kort artikeltje in de NRC lijkt me handiger. Bij het ontbreken van een SCI-achtig model in het Nederlandse recht lijkt me dat het oprichten van een Franse SCI nog steeds de moeite van het verkennen waard is. Een kernachtige samenvatting tot slot:

Il est fréquent de recourir à la création d’une Société Civile Immobilière (SCI) au sein d’une famille afin de faciliter la transmission des biens. En effet, la globalité de l’actif de la société est représentée par les biens immobiliers qui y sont apportés. Les parts entre associés sont alors proportionnelles à leurs apports. Au décès des parents, ce sont alors des parts de sociétés qui sont transmises.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?