Reageer op: Fermer les yeux

#190174
 Noë
Sleutelbeheerder

Hoewel ik absoluut geen voorstander ben van deelname aan fora, heb ik me laten overhalen dit item te starten. Ik heb er nu al spijt van, want het is is een onderwerp dat zwaar afwijkt van alle andere. Het is immers veel leuker te praten over moestuinen en verbouwingen, over makelaars en schotelantennes. Daarin ben ik het helemaal met iedereen eens. Maar ik hoop toch hiermee wat handvatten te hebben aangereikt dan wel stof tot nadenken. Hieronder de vertaling van een artikel dat mij ertoe bracht. Voor allemaal een razend gezond en mooi leven in Frankrijk. Welgemeende hartelijke groet,
Mimi Mentink

Steeds meer Fransen kiezen ervoor in Zwitserland te sterven

Volgens een onderzoek maakten tussen 2008 en 2012 66 Fransen gebruik van hulp bij zelfdoding

Caroline Piquet
Le Figaro
22 augustus 2012

LEVENSEINDE
Steeds meer Fransen gaan naar Zwitserland om te sterven. Dat is tenminste de conclusie van Zwitserse en Engelse onderzoekers doe woensdag hun uitkomsten publiceerden in de Journal of Medical Ethics.
Na raadpleging van de onderzoekrapporten en de autopsies van het Institut médico-légal te Zurich, stelden zij vast dat het aantal niet in Zwitserland woonachtige kandidaten voor hulp bij zelfdoding verdubbelde tussen 2009 en 2012.

In Zwitserland is hulp bij zelfdoding volgens het strafrecht toegestaan zolang het niet om egoïstische beweegredenen gaat. Deze hulp onderscheidt zich van euthanasie -illegaal in Zwitserland– want de hulp is bestemd voor de handeling tot verstrekking van middelen voor zelfdoding. De toediening tot sterven vindt niet plaats met hulp van een derde, maar door de patiënt zelf. Deze in andere landen sterk beperkte toepassing brengt vele buitenlanders ertoe de Zwitserse grens over te steken, aldus de onderzoekers. Vooral vanuit de landen waar levensbeëindiging nog ter discussie staat.
Van de 268 casussen zijn de Duitsers in de meerderheid, direct gevolgd door de Britten (126) en de Fransen (66). Totaal maakten 611 buitenlanders in genoemde periode gebruik van deze hulp bij zelfdoding. Bijna de helft van hen leed aan neurologische aandoeningen, zoals ALS, MS en Parkinson met kleine achterstand gevolgd door kanker- en reumapatiënten. De meesten kozen ervoor pentobarbital in te nemen, een middel dat in hoge dosering bij veterinaire euthanasie wordt toegepast.

Deze toename van zelfdodingsreizen leidde tussen 2008 en 2009 tot een vermindering van geregistreerde verzoeken bij de omstreden verenigingen die euthanasie voorstaan. “In die twee jaar verschenen er persberichten over de aanvechtbare praktijken van deze verenigingen en hun hoge prijzen (plm. 8000 euro, bron NDLR)”, herinnert de in vraagstukken over levensbeëindiging gespecialiseerde socioloog Tanguy Châtel zich, “er werd zelfs gesproken over levensbeëindiging met behulp van helium, een langdurende en pijnlijke methode die in Zwitserland veel weerstand opriep.”

Als gevolg van deze polemiek verdrievoudigde het aantal Franse kandidaten voor hulp bij zelfdoding in Zwitserland zich bijna van 9 casussen in 2009 tot 19 in 2012. Volgens Tanguy Châtel hebben het in de media brengen van de casus Chantal Sébire dan wel van die over de actrice Maïa Simon hier een steentje aan bijgedragen. “Menig Fransman werd zich er daardoor van bewust zelf te kunnen kiezen voor levensbeëindiging en werd op de hoogte gebracht van het bestaan van Zwitserse verenigen als Dignitas* en Exit die mensen bijstaan in levensbeëindiging.”

In een gezamenlijk persbericht hebben de vijf Zwitserse verenigingen op dit gebied heftig gereageerd op de conclusies van het onderzoek vol onnauwkeurigheden. “De voor het onderzoek onderhavige periode is niet representatief”, aldus Ludwig Minelli, algemeen secretaris en mede-oprichter van Dignitas. “Als men de statistieken over een langere periode beschouwt, zie je dat de cijfers van 2012 overeenkomen met die van 2006, legt hij uit aan de Figaro. “Het is dus verkeerd te zeggen dat het aantal casussen verdubbelde. Men kan hooguit spreken over een bescheiden toename.”

* Dignitas is de enige vereniging in Zwitserland die ook mensen die buiten Zwitserland wonen, helpt. http://www.dignitas.ch/

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?