Reageer op: verzakking muur

#201107
 wilm
Bijdrager

Stel dat je door met beton opdikken een muurdikte verdubbelt, je gebruikt een zwaar materiaal dat daardoor mogelijk eenzelfde lijnlast per m oplevert als de huidige muur, dan los je niets op, de druk op de ondergrond blijft per mm2 even groot.
(lastig in dit verhaal: lijnlast = optelsom van belastingen uit muur, vloeren en daken)

Ingeval je ervoor kiest om de keldermuur te verdikken met een zwaar materiaal als beton, en ook nog eens over de volle hoogte van de kelder, loop je het risico de problemen zelfs te verergeren. Alles draait om het evenwichtsdraagvermogen van de grond, en in hoeverre je die nu overschrijdt.
Het kán dus een goede oplossing zijn, maar er moet serieus aan gerekend worden.

Waar je b.v. wel aan zou kunnen denken is om aan de buitenzijde van de bestaande kelderwand (vanaf de voet tot ongeveer een meter onder maaiveld) een betonwandje te storten van minimale dikte, bv ca 20 cm dik, verankerd en gewapend. Hieruit aan de bovenzijde wapening laten steken. Vervolgens wordt na verharding grond aangebracht en verdicht. Daarna formeer je – wederom verankerd – óp de betonwand een funderingssloof, ca 20-25 cm dik, breedte ergens tussen de 50 en 100 cm (afhankelijk van factoren die ik hiervandaan niet kan zien).
Wand verankerd aan de stenen muur natuurlijk.

Lastig in dit verhaal blijven de overgangen van de ene wand naar de andere, wanneer je ervoor kiest om één wand te doen. Niet exact voorspelbaar is wat er precies gaat gebeuren, maar kunnen zeker scheuren ontstaan.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account