yves

Aangemaakte reacties

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 47)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: IBAN en verzekeraar #197495
   yves 
  Bijdrager

  Ja, la France! Ik heb hierover, via een Vlaams parlementslid, een klacht ingediend bij het Europese Parlement en ook gelijk gekregen. Frankrijk ging op de vingers getikt worden. Maar ja, Dat duurt blijkbaar lang en Frankrijk trekt er zich geen snars van aan… Misschien moet er ook een Nederlandse klacht geformuleerd worden?

  In reactie op: Help mij alstublieft met afstuderen! #191055
   yves 
  Bijdrager

  Nederlanders en Vlamingen in Frankrijk zijn eigenlijk Nederlandstalig. Zoek eerder naar Franstaligen in Nederland!

  In reactie op: Leven als een god in Frankrijk? (tv) #189576
   yves 
  Bijdrager

  Frankrijk krijgt ongeveer 8 miljard € Europese subsidies per jaar en is daarmee de staat met de grootste subsidie ontvangst.
  Maar!!! Frankrijk moet dit jaar 2 miljard € terugbetalen wegens onterechte ontvangen subsidies. 🙂

  In reactie op: Leven als een god in Frankrijk? (tv) #189572
   yves 
  Bijdrager

  Inderdaad, ik ben geen boer en krijg geen subsidies. Maar vele Fransen hebben een lapje grond met wat prei en enkele patatjes, een paar kippen en wat aardbeien. De Staat telt alles samen en beweert een grote Europese landbouwstaat te zijn. Kassa.
  Wees eerlijk? Wat beweegt er op het platteland? Hier valt zelfs de gemeenteraad stil: “ik heb toch niks te doen”, zegt de burgemeester. In het aangrenzende dorp staat al jaren een stilaan afgebladderd plakkaat: hier komt een zone artisanale. Het dorp aan de andere zijde worstelt al zeven jaar met de herstelling van een oud stationnetje: voor de tweede maal heeft men er dubbel glas gestoken, de parking is mooi geasfalteerd…en daar blijft het weer bij. Het verbaast mij echt dat het platteland in Frankrijk zo weinig initiatief heeft; de veer is gebroken maar niemand heeft zin om deze te herstellen. Jammer!

  In reactie op: Leven als een god in Frankrijk? (tv) #189586
   yves 
  Bijdrager

  Beste,
  ons lapje grond bestaat voor een groot deel uit een vrij steile helling. De rest is gazon. Kadastraal is dit allemaal landbouwgrond: weinig belast maar wel interessant voor Europese subsidies!

  In reactie op: Leven als een god in Frankrijk? (tv) #189605
   yves 
  Bijdrager

  Als Israël een democratie is, dan was het nazi-regime dat ook.

  In reactie op: Leven als een god in Frankrijk? (tv) #189601
   yves 
  Bijdrager

  Beste Taciturne, het verschil met F is dat in Brussel de politiek de migranten louter heeft gebruikt als kiesvee. Ik heb jaren in Brussel in het Nederlandstalig onderwijs gestaan. in de jaren 70 gingen Vlaamse kinderen naar de Franse scholen, omwille van de standing. In de jaren 80 kwamen de Franstaligen naar het Vlaamse onderwijs omwille van een goede tweetaligheid, in de jaren 90 volgden de migrantenkinderen die iets wilden bereiken omwille van de kwaliteit. Stilaan breidde die situatie zich uit naar de Vlaamse Rand rond Brussel. Het Franstalig onderwijs rustte op zijn lauweren, teerde op enkele elitescholen en liet de rest verkommeren.In het Franstalig middelbaar onderwijs is 18% van de lln niet geslaagd op het einde van het schooljaar. En: “geen diploma, geen werk”.
  Het Nederlandstalig onderwijs kan de toevloed niet aan. De talendiversiteit in Brussel is enorm. Lagere schoolklassen van 25 lln met slechts 3 Nederlandstalige kinderen, zijn geen uitzondering. Begin er maar aan!
  Dit is eigenlijk een deel van de tragiek van Brussel. Die “politieke baronieën” denken enkel aan hun macht, niet aan het volk (alhoewel zij zich socialisten noemen)…

  In reactie op: Leven als een god in Frankrijk? (tv) #189599
   yves 
  Bijdrager

  Brussel brandt niet, Brussel smeult…al jaren. Oorspronkelijk een Nederlandstalige Brabantse stad met een bovenlaag van verfranste Vlamingen. Opgedeeld in 19 gemeenten, “baronieën”. De rijke gemeenten hebben meestal al decennia een “liberaal bestuur: Ukkel, Elsene..De armere gemeenten hebben eerder een socialistisch bestuur. Die scheiding was tot in de jaren 50 ook een taalscheiding: rijk = Frans. Geleidelijk aan verdwenen eerst de Nederlandstaligen, teruggekeerd naar hun achterland. Zij werden vervangen door even arme migranten. Enkel het bestuur bleef. Het politieke systeem waarin de vakbonden de werkloosheid uitbetalen bindt de armere, werkloze aan die vakbond, aan die partij. Hoe armer de inwoners, hoe meer vakbondsleden, hoe meer kiezers.
  Die sfeer van armoede is een broeihaard van frustratie geworden. Elke “blanke” in die wijken wordt argwanend bekeken, liefst buiten gekeken. Er komen ontoegankelijke zones voor ‘blanken’ en ook voor de politie. Molenbeek, Anderlecht, sommige wijken van Koekelberg zijn kleine moslimstaatjes geworden. Islamradicalisme tegen dat verdorven ‘rijke’ Westen krijgt vaste voet. De taalbarrière NL/F – Arabisch versterkt dat isolement.
  Dat men in Vlaanderen net de luchthaven van Zaventem uitkiest met al zijn verdorvenheid van rondvliegende kapitalisten, of in Brussel het metrostation ‘Maalbeek’ in de Europese wijk tot doelwit neemt is dus niet te verwonderen. De daders, migranten van de derde generatie, komen dan ook bijna allemaal uit dat arme milieu.

  Hier wordt meer “gepolderd” dan men denkt. De politiek in Vlaanderen is helemaal geen politiek van links-rechts. De zetels worden verdeeld a rato van het aantal stemmen, volstrekte meerderheden zijn eerder zeldzaam. Burgemeesteers zijn geen ambtenaren maar verkozenen. Coalities van 2 of meerdere partijen zijn de norm. Meestal wisselen deze coalities na elke verkiezing. In Wallonië en Brussel zijn het ook coalities maar de kans dat er één dominerende partij is die haar partner(s) kiest is er groter.
  Dit maar ter verduidelijking en als achtergrondinfo.

  In reactie op: PKN Chr. School of Gemeenschap in de Languedoc? #191026
   yves 
  Bijdrager

  Kijk eens op internet: in de Cévennes bvb zijn verschillende protestantse kerken te vinden. Zoek onder “église réformée”. Veel geluk.

  In reactie op: berichten naar gmail-adressen in NL #187906
   yves 
  Bijdrager

  Zou kunnen, maar ik merk dat verschillende mensen hetzelfde adres hebben: dus allen jako@ergens.com en dan ook nog jako@elders.com… 🙂 In Vlaanderen heb ik dit nog niet meegemaakt. Ik heb enkele naamgenoten en die worden automatisch geweigerd door de provider bij het ingeven van een naam en/of van een nummer voorzien: jako1, jako2 Hier heb ik nog nooit een mail ontvangen die niet voor mij bestemd is.

  In reactie op: berichten naar gmail-adressen in NL #187904
   yves 
  Bijdrager

  In Frabnkrijk heb ik een e-mailadres bij Orange. Ik ontvang regelmatig mails die niet voor mij bestend zijn: hetzelfde adres maar andere naam van geadresseerde, soms zelfs hetzelfde adres maar andere provider. Ik kocht al eens een Audi, ontving een factuur van een Parijse advokaat, of vroeg inlichtingen voor het afhuren van een half vakantiepark! Met de afdrukken in de hand blijft Orange beweren dat dit niet kan, dat ik zelf contact heb genomen mat die bedrijven. Ik berust, maar vraag mij wel af wie soms mijn mails ontvangt…

  In reactie op: berichten naar gmail-adressen in NL #187901
   yves 
  Bijdrager

  Geef steeds een onderwerp op, dan heb je veel minder kans dat je mail in spam terechtkomt.

  In reactie op: Hoe blijf jij warm? #189196
   yves 
  Bijdrager

  Aan Rob: naar het schijnt zou een houtkachel meer fijn stof afgeven dan een dieselmotor 🙂
  En zo doen we altijd fout 🙁

  In reactie op: Hoe blijf jij warm? #189195
   yves 
  Bijdrager

  Aan le bricoleur: Frankrijk wekt wel 85% van zijn elektriciteit op met kerncentrales. Daarnaast veel windenergie, en amper 5% fossiele brandstof…
  Ik wil hier nu geen polemiek beginnen over kernenergie!

  In reactie op: Orange.fr #187154
   yves 
  Bijdrager

  Och, heb het maar opgestuurd…

  In reactie op: Orange.fr #187152
   yves 
  Bijdrager

  Nee, nee. Ik wou gewoon hun “mandat de prélèvement automatique” doorsturen. 🙂 Tenslotte betaal ik hen toch al jaren voor het gebruik van internet.

  In reactie op: Versoepeling Franse elektranormen in zicht? #200022
   yves 
  Bijdrager

  Ik gebruik ze wel. Hoe wil je anders je radio, TV, telefoon, Livebox, PC, GSMlader…aansluiten in Frankrijk? Ik let wel op het vermogen zodat overbelasting van de zekering uitgesloten is.

  In reactie op: Hoe blijf jij warm? #189263
   yves 
  Bijdrager

  Wij hebben in elke kamer een elektrische kachel met “inertie”. Wij verwarmen dus hoofdzakelijk s’nachts en op de middag, tijdens de daluren. Nachttarief. Daarbij een gewone houtkachel die tijdens de dag gestookt wordt om de elektriciteitskosten te drukken. 🙂

  In reactie op: Scheuren in kelder / buitenmuur #201181
   yves 
  Bijdrager

  Dank zij de reacties-die handelen over enkele maanden-is JS Waal tot besef gekomen dat dit huis in Frankrijk niet is wat hij zoekt. goed toch? Daarvoor dient dit forum toch?

  In reactie op: Orange aansluiting live box #190290
   yves 
  Bijdrager

  Beste Margriet,
  Laat je niks wijsmaken. wij doen het al jaren zonder Franse bankrekening. EDF, Orange, Veolia, leveranciers en ‘artisans’…wij rekenen alles af via onze Vlaamse bank. De aanrekening bereikt ons via internet en per brief op ons thuisadres in Vlaanderen. Betalen via internet met de MasterCard. Geen enkel probleem. Maar Frankrijk heeft nog steeds niet in de gaten dat Europa hen verplicht sinds 2010 ook domiciliëring of ‘prélèvement’ te aanvaarden. Dat is wel een minpuntje. 🙂

  In reactie op: Autorijden met voorarm in gips? #192246
   yves 
  Bijdrager

  Allen bedankt voor de info. Inderdaad, allemaal niet zo eenvoudig. Je kunt zo wel rijden maar wat als… Is het gips al of niet oorzaak van een mogelijk ongeval? Zal ik maar alle kilometertjes voor mijn rekening nemen 🙂

  In reactie op: Mur en pierres voegen #200550
   yves 
  Bijdrager

  Bedankt Jos. k ken de zaak Marcou als mijn houthandel, nooit gedacht aan zand of kalk. Ik zal hen eens een bezoekje brengen.

   yves 
  Bijdrager

  Sorrie, mijn bericht staat op de verkeerde plaats; Hoe kan ik het hier verwijderen????

   yves 
  Bijdrager

  Zoals overal ter wereld is er ooit eens een wet gemaakt die beantwoordde aan de noden van dat moment. Jaar na jaar wordt die wet aangepast: een regeltje hier een schrappinkje daar. En nog een amendement en nog een uitbreiding en later nog een toevoegsel en een verwijdering. Uiteindelijk is die wet zo ingewikkeld dat niemand er nog uit wijs geraakt…en dan wordt de wet maar nog eens aangepast.
  Napoleon had dan toch ergens gelijk: even alles schrappen en opnieuw beginnen. 🙂

  In reactie op: Waarom is een Charlie-Hebdo nodg? #190583
   yves 
  Bijdrager

  Naar mijn bescheiden mening zijn er voor echte satire twee belangrijke voorwaarden. Die twee voorwaarden krijg je in Frankrijk samen: een vrije politieke geest, sinds de Franse revolutie, en een vrije godsdienstige geest door de erfenis van het katholicisme. Wat je ook moge denken, het katholicisme is een heel vrije gedachte: nergens in het evangelie staat een richtlijn, een verplichting, een verbod. De richtlijnen komen van de Kerk, en die is ‘menselijk’ en dus aanpasbaar; traag, inderdaad, maar het gebeurt. In tegenstelling tot de andere godsdiensten: Mohammed en zijn Koran staan vol met richtlijnen over eten, kleding, gedrag, Calvin eveneens en zelfs het boedhisme bepaalt je leven. A1 heeft Voltaire het naar het schijnt nooit echt gezegd toch is het mooi: ‘Al ben ik het niet eens met je gedachten, ik zal er voor vechten, desnoods met mijn leven, om jou de kans te geven tot vrije meningsuiting”.

  In reactie op: gratis lopende FR bankrekening #196274
   yves 
  Bijdrager

  Ik werk al jaren met mijn Vlaamse bank, die notabene gratis is voor alle verrichtingen in binnen- en buitenland, zelfs voor Mastercard. Alles via internetbankieren.
  Nog nooit problemen gehad. Ik betaal Orange, EDF, Veolia, de belastingen, internetaankopen, en gebruik betaalkaart en kredietkaart.
  Heb 1 jaar een Franse rekening gehad en werd zelfs beboet wegens ‘te weinig verrichtingen’.

  In reactie op: Verplichting fosse septic op norm #201131
   yves 
  Bijdrager

  @ Joost “au revoir”
  Beste,
  waar vind ik de geschreven tekst over de verplichting tot aanleg van riolering? Liefst in het Frans. Ik denk dat onze burgemeester dat nog niet gelezen heeft 🙂
  Met dank

  In reactie op: wie betaalt het legen van een fosse septique #202287
   yves 
  Bijdrager

  Normaal de huurder. Die heeft de septische put ook gevuld, nee? Het is logisch dat de put ook wordt geleegd bij het beëindigen van de huurovereenkomst.

   yves 
  Bijdrager

  Beste, gewoonlijk dekt de verzekering van je eigen woning ook schade aan vakantieverblijven. Net zoals je verzekering de studentenkamer van je kind dekt en je huurgarage. Lees eens goed je polis door.

  In reactie op: Eindafrekening EDF en terugstorting #187297
   yves 
  Bijdrager

  Ja ja, een Franse cheque. En probeer die maar te verzilveren als je geen Franse bankrekening hebt.
  Na veel aandringen is het ons indertijd gelukt de terugbetaling te verkrijgen via aftrek van de volgende aanrekening.
  Ook in Frankrijk is het de aanhouder die wint! Veel geluk!

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 47)

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account