Wim van Teeffelen

Aangemaakte reacties

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 104)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: President Emmanuel Macron! #204389

  @Capitaine: Mevrouw Merkel is getrouwd en zou dn ook niet met Mejuffrouw of Mademoiselle (Fraulein) moeten worden aangesproken, maar met Mevrouw of Madame (Frau).

  Wim

  In reactie op: Droom aan diggelen #195699

  Dank voor jullie medeleven. Het huis heeft nare herinneringen en is daarom een blok aan ons been. Maar zonder de nare herinneringen is het een prachtig huis. We hopen snel een koper te vinden. Ondertussen gaan we gewoon door met het adviseren en assisteren van Nederlanders die een nieuw leven willen beginnen in Frankrijk. Deze hele episode heeft onze mening over Frankrijk niet veranderd. Overvallen en criminele huurders kun je ook in Nederland treffen.

  Wim

  In reactie op: Welkom in de chambres d'hôtes. #195150

  Veel uitbaters zien ‘tafeltje-dekje’ als een oplossing voor de genoemde problemen: Je nodigt mensen op je terras uit om hun zelf gekochte etenswaren te nuttigen. Meedoen aan de table d’hôte moet vrijblijvend zijn, het is helemaal niet erg dat er zichtbaar mensen zijn die niet meedoen. Je dekt de tafel en nagenoeg iedereen zal dan de drankjes bij je bestellen. Je kunt zelfs heel open aangeven dat je begrijpt dat ze de op de markt gekochte worst en kaas willen opeten, maar dat je begrip vraagt voor het uitgangspunt dat ze dan bier en wijn bij jou bestellen. Geen eten/extra schoonmaak meer op de kamers, de meeste klanten vinden dit heel prettig en bestellen graag de wijn.

  Overigens: ik zie erg veel voorschriften en verboden bij de CdH van Capitaine. Pas daarmee op, de trend in het hedendaagse toerisme is precies de andere kant op: hoe meer vrijheid om zelf te bepalen wat je doet als gast, hoe hoger de bezettingsgraad van de CdH. Voorbeeld: wel een TV op de kamer, maar de vrijheid om die de gehele vakantie uit te laten, of juist niet. Overal wifi = hogere bezettingsgraad. Er zijn meer en meer toeristen die hoge kwaliteit wifi, binnen en buiten, als EERSTE zoekcriterium gebruiken voor het maken van de keuze van de te reserveren accommodatie!

  Wim

  In reactie op: domicilie – coworking adres in Frankrijk voor webwinkel #202394

  Ik weet niet wat een ‘coworking’-bedrijf is, dat heeft geen betekenis in de Franse context. Je spreekt pas van een domiciliatie-adres als je daar daadwerkelijk je bedrijf hebt gevestigd, maar dat is klaarblijkelijk niet je plan. lsik het goed begrijpwil je het liefst slechts een Franse correspondentieadres. Ik denk dat de meeste Franse consumenten daar niet in trappen. Bij Franse websites met een commercieel karakter is het niet alleen verplicht om de naam van de eigenaar en die van het hostingbedrijf te benoemen op de website, maar ook het vestigingsadres en het SIREN-nummer van het bedrijf dat eigenaar is. Zeker bij webshops wordt door consumenten gezocht naar dit soort informatie, als eerste controle van betrouwbaarheid.

  Als je daadwerkelijk een domiciliatie-adres zou willen gebruiken en helemaal Frans over wil komen zit er niets anders op dan een Frans bedrijf te starten. Een dochteronderneming van je Nederlandse eenmanszaak is niet mogelijk, dus dan zit je al snel bij een EURL of SARL (een Franse BV).

  Het is dus kiezen of delen: klein blijven en accepteren dat sommige bezoekers niet willen kopen omdat het geen Franse webshop is, of de stap zetten naar groei en een echt Frans bedrijf inschrijven.

  Bij het registreren van een Frans bedrijf wordt je natuurlijk ingeschreven. Alle in Frankrijk gerealiseerde omzet van dit bedrijf wordt belast in Frankrijk. Het bedrijf wordt ook TVA-plichtig. Naast normale vennootschapsbelasting ben afdracht TVA betaal je ook nog een jaarlijks bedrag aan lokale belasting voor ondernemers in de gemeente van vestiging. Dat heet de Cotisation Foncière des Entreprises en ligt tussen €210 en €2100 per jaar, geheel afhankelijk van de gemeente.

  Wim

  In reactie op: SCI met inkomsten uit gites? #193082

  Slecht idee. Weliswaar mogen makelaars ook compromissen de vente schrijven, maar in mijn ervaring zijn die over het algemeen slechter dan een compromis de vente door de notaris opgesteld (slordiger, incompleet en vooral bedoeld om de belangen van de makelaar te beschermen). Dus gewoon voorstellen aan de makelaar dat de notaris het contract opstelt en dat de aanbetaling op de derdegeld-rekening van de notaris wordt gestort. Hoe meer een makelaar daartegen protesteert, hoe groter je argwaan zou moeten zijn.
  Vergeet niet dat je als koper het recht hebt om de redacteur van het compromis de vente aan te wijzen (al claimen veel makelaar dat zij automatisch dat recht hebben als ze door een verkoper zijn ingeschakeld: dat is pertinent NIET waar!).
  Voor meer info zie: http://www.compromisdevente.info

  Wim

  In reactie op: Beschermd beroep #189473

  1. Klopt, m.u.v. constructieve werkzaamheden.

  2. Als je steeds officieel verhuisd naar een ander huis, dan ben je geen huizenhandelaar maar een veelverhuizer. Daar kan (of wil) de overheid niks tegen doen. Je moet dan wel steeds door alle administratieve formulieren (en Frankrijk is daar nogal dol op) i.v.m. verhuizing.

  Wim

  In reactie op: Beschermd beroep #189471

  @Lucien: ik neem aan dat je met ‘de meest eenvoudige bedrijfsvorm’ bedoelt dat Raymond zich als auto-entrepreneur zou moeten melden bij de URSSAF met een leugen als bedrijfsactiviteit? Lijkt mij geen goed begin van het leven in Frankrijk. Hij zou het ook voor eens en altijd goed kunnen regelen door zich als entreprise individuelle in te schrijven bij de CMA met de juiste (want ‘ware’) bedrijfsactiviteit. Iets meer moeite nu, betere nachtrust later.

  Wim

  In reactie op: Beschermd beroep #189469

  @Lucien: ‘multiservice bricolage’ bestaat niet als bedrijfsactiviteit in Frankrijk. En je hoeft maar één relevant diploma te hebben om in alle sectoren van de bouw (behalve constructieve verbouwingen) te mogen werken. En natuurlijk mag je een klus doen voor de buurvrouw, maar zolang je daar geld voor vraagt moet je zijn ingeschreven.

  In Frankrijk mag alles zolang je niet betrapt wordt. Maar er zit een naar trekje aan dat prachtige praktische France Profonde van je: klikkers. Een klusjesman die wel ervaring en/of diploma heeft en zich door de inschrijfprocedure bij de CMA heeft geworsteld ziet een oneerlijke concurrent opstaan, die zich als AE heeft ingeschreven bij de URSSAF onder een gelogen bedrijfsactiviteit en zonder ervaring of diploma. Die kan wel even worden aangegeven. Bij de CMA of bij de URSSAF. En die gaan dan vragen stellen…

  Wim

  In reactie op: Beschermd beroep #189467

  Dat verbaast me, dat niemand daar antwoord op zou kunnen geven. Het beroep ‘klusjesman’ is een gereglementeerd beroep in Frankrijk en vereist een inschrijving via de CMA (minimaal entreprise individuelle, geen auto-entrepreneur mogelijk). De vereisten zijn: een relevant diploma in de bouw en/of aantoonbaar drie jaar werkervaring als klusjesman. Te bewijzen door een Nederlandse KvK-inschrijving en/of getuigschriften. Tevens is een 5-daagse Franse ondernemerscursus verplicht, tenzij tenminste drie jaar ondernemerschap in dit vakgebied, bv in NL, kan worden aangetoond.

  Een huis kopen, opknappen en weer verkopen kan eens in de 2 jaar, anders wordt je gezien als een handelaar in huizen, en daarvoor is dan weer een makelaarsdiploma nodig.

  Wim

  In reactie op: catch-22 #192287

  @Steven: waarom zou je vrouw niet in NL kunnen werken en in FR wonen? Ze betaalt dan loonbelasting in NL, sociale lasten in FR en over de rest van jullie gezinsinkomen betalen jullie Franse IR. Dus recht op ene Frans kenteken.


  @Frans
  . Waarom gaat deze meneer niet permanent in Frankrijk wonen? Omgekeerd als hij naar NL vliegt, gebruikt hij daar het uitstekende Nederlandse OV. In FR krijgt hij dan gewoon een Frans kenteken.

  Wim

  In reactie op: catch-22 #192267

  Dit onderwerp doet nogal veel stof opwaaien. Er zijn een paar simpele regels:

  1. Frankrijk: Je kunt slechts een auto registreren op het adres van je tweede huis in Frankrijk als je liegt op het aanvraagformulier: waar gevraagd wordt naar ‘domicille”vul je dan dat adres van je tweede woning in. Dat is een leugen, want het betreft je résidence secundaire
  2. Europa: Europese regels schrijven voor dat je op persoonlijke titel niet in meer dan één land autos kunt registreren. Het land van registratie is je woonland.
  3. Nederland: Als Nederlandse ingezetene mag je in NL niet met een buitenlands kenteken rijden (tenzij het een huurauto is of tenzij je een eenmalige ontheffing hebt).

  Het lijkt mij een luxeprobleem: als je je een tweede huis kunt veroorloven in Frankrijk en er daar ook een tweede auto op na kunt houden, kun je ook wel de wegenbelasting betalen voor een Nederlands kenteken en de halfjaarlijkse trip naar NL op en neer vanwege de verzekering en de apk.

  Ik vind het opmerkelijk hoe veel Nederlanders met een tweede huis in Frankrijk zich in allerlei bochten wringen om Nederlandse wegenbelasting te ontlopen, of zich in allerlei bochten wringen om nog in NL geregistreerd te blijven…

  Wim

  In reactie op: SCI met inkomsten uit gites? #193074

  In Frankrijk is het, door de manier waarop het belastingsysteem is ingericht, bijna altijd verstandig om het eigendom en de exploitatie van een pand volledig te scheiden. Niet iedereen die eigenaar is (in dit geval: aandeelhouder van de SCI) hoeft betrokken te zijn bij de exploitatie en andersom: iemand die bijdraagt aan de exploitatie hoeft niet per definitie mede-eigenaar te zijn. Tussen eigendom en exploitatie zit een commercieel huurcontract (bail commercial), waarvan het aan te bevelen is dat de huur minimaal gelijk gesteld wordt aan de te verwachten kosten van de SCI (belasting, verzekering, groot onderhoud, eventuele financieringslasten). Als de huur hoger is kunnen de eigenaren worden beloofd met snelle terugbetaling van hun geïnvesteerde geld of een dividenduitkering. Of de SCI kan daarmee een reserve aanleggen voor verwachte toekomstige onderhoudskosten
  Vaak worden verbouwingskosten door de exploitant gedragen vanwege de aftrekbaarheid als bedrijfskosten.
  De exploitatie kan in verschillende bedrijfsvormen worden ondergebracht, afhankelijk van de ambitie, omzet, gevoel voor aansprakelijkheidsrisico etc. Een SARL is één van de vormen, maar lang niet altijd de beste vorm. Andere bedrijfsvormen die ik in een dergelijke situatie heb opgericht zijn: EI, EIRL, SAS, SASU, EURL en SNC, om van de verschillende landbouw-varianten nog maar niet te spreken. In zijn algemeenheid kan daar dus weinig van gezegd worden.

  Wim
  Wim

  In reactie op: SCI met inkomsten uit gites? #193079

  Een SCI mag niet exploiteren. Tot de toegestane activiteiten van een SCI behoort aankoop, instandhouding en verkoop van onroerend goed, waarbij onder het onderwerpje ‘instandhouding’ nog wel een grijs gebied zit. Een SCI die als exploitant optreedt wordt door de Franse fiscus gelijk gesteld aan een SARL, incl alle daarbij behorende kosten en verplichtingen.
  Een SCI mag wel het onroerend goed gratis of tegen huur ter beschikking stellen aan zijn aandeelhouders, die vervolgens als privépersoon (dus middels een entreprise individuelle of via een andere constructie) een exploitatiebedrijfje kunnen opzetten.

  Wim

  Op dit moment zijn er 8 verplichte rapporten (overigens niet altijd alle 8 van toepassing). Slechts bij één rapport (over de assainissement, de fosse septique) is de koper verplicht om de installatie op norm te brengen (binnen 1 jaar na aanloop). Bij extreem veel afwijkingen (bv een levensgevaarlijke gasinstallatie) kan de inspecteur het pand afsluiten en verzegelen, totdat een gediplomeerd artisan het probleem heeft opgelost. Bij extreem veel loodhoudende verf stuurt de inspecteur een rapport naar de Préfect, die een nader onderzoek kan laten doen dat wel tot verplichtingen voor de koper zouden kunnen leiden.

  Wim

  Als je had in- en uitgeschreven via de officiële site http://www.lautoentrepreneur.fr had je wat geld kunnen besparen…
  En als je deze details eerder had vermeld, dan had ik geen moeite hoeven doen om serieus te reageren.
  Wim

  Dit betekent simpelweg dat je niet bent uitgeschreven. Oftewel je hebt de uitschrijfprocedure niet op de juiste wijze gevolgd, oftewel bij de URSSAF en/of de RSI is er wat fout gegaan bij het uitvoeren van de procedure. Dat laatste komt helaas nogal eens voor.
  Dat betekent dat je verplicht bent om de aangiftes te doen. Als je allemaal nullen invult voor het hele jaar 2014 dan kun je dat ook nog eens doen voor 2015 (je mag 8 kwartalen zonder omzet zijn), daarna wordt je ambtshalve uitgeschreven, maar je komt dan wel op de stapel ‘uit te zoeken dossiers’ van de belastingdienst. Want waar leef je dan van?
  Een andere optie is om je op de juiste manier uit te schrijven. Als je dat niet doet (en je bedrijfsactiviteiten als auto-entrepreneur vallen in de categorie service of commerce, dan ben je verplicht om voor 19 december 2015 je inschrijving als auto-entrepreneur om te zetten in entreprise individuelle. Doe je dat niet, dan is er sprake van een administratieve overtreding. Hoe de overheid daar mee om zal gaan weet ik ook niet. Dat zullen we na 19 december wel merken.

  Wim

  In reactie op: Een internetwinkeltje en legaal ondernemen. #196682

  Als je belastingplichtig bent in NL en in Frankrijk slechts een dele van de tijd in je tweede huis zit, kun je geheel volgens de Nederlandse regels een bedrijf oprichten of deze verdiensten aanmelden als bijverdienste.

  Ben je al belastingplichtig in Frankrijk (= je bent geëmigreerd naar Frankrijk), dan hangt het er vanaf of je al status hebt in Frankrijk (ondernemer, werknemer, gepensioneerde, Frans uitkeringsgerechtigde of student). Zo niet dan kun je de webwinkel gebruiken om een ziektekostenverzekering te krijgen en dan moet je het dus inschrijven als bedrijf. Heb je al status dan zijn er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om dit als simpele bijverdienste aan te melden (behalve als je daadwerkelijk diensten/producten verkoopt via de website). Kortom, het hangt nogal af van de situatie…

  Wim

  In reactie op: Vrijwilligerswerk #190637

  Beste Ome Kees, het is gemakkelijk dit onderwerp te laten ontsporen door er elke uitbuiter op de wereld bij te halen, van de belastingdienst tot grote farmaceuten. Daarmee sla je elke discussie dood.

  Ik heb het ook zeker niet over vrijwilligers die voor allerlei organisaties gaan werken met een ideëel of maatschappelijk doel. Daaruit is ruime keuze en jongeren die vrijwilligerswerk willen doen zonder enige vorm van betaling (al denk ik persoonlijk dat je veel meer leert van een baantje dat wel betaalt, al is het maar zwart), kunnen uitstekend terecht bij een groot aantal stichtingen en verenigingen, gemakkelijk via het internet te vinden.

  Waar mijn ergernis vandaan komt (en als je me daarmee een moraalridder wil noemen, soit) zijn zogenaamde ondernemers die onderhoud, reparatie of verbetering aan hun domein laten uitvoeren zonder daarvoor te betalen (behalve met ene maaltijd en slaapplek), maar wel de vruchten van die arbeid (toekomstige verkoop, betere verhuurbaarheid) in hun eigen zak steken. En het wordt nog erger als een dergelijke ‘ondernemer’ een rookwolk van mooie taal verspreid over het goede doel, het geweldige eten wat de vrijwilligers zullen krijgen, en dat hij de winst zal wegschenken, of over de educatieve ervaring en de leuke sociale werkomgeving, of zelfs met een bogus-inschrijving net doet alsof hij wel sociale lasten afdraagt.

  In reactie op: Vrijwilligerswerk #190626

  Deze discussie is van ‘vrijwilligerswerk’ uitgekomen bij zwart werken. Natuurlijk wordt er overal zwart gewerkt en natuurlijk wil de overheid daar wat aan doen vanwege het belastingverlies. Maar iemand die zwart werkt wordt in elk geval betaald en werkgever en werknemer beseffen prima wat de risico’s zijn.
  Maar bij ‘vrijwilligerswerk’ worden werknemers uitgebuit door louche ondernemers. Dat is geen gelijkwaardige overeenkomst met gelijkwaardige risico’s zoals bij zwart werken. Dat is misbruik!

  Wim

  In reactie op: Vrijwilligerswerk #190629

  Indien je een Franse medewerker (of een in de buurt wonende buitenlander) inzet voor het doen van klussen is de CESU inderdaad een hele goed manier om die te betalen binnen alle wettelijke regels en zonder rompslomp. Een in Nederland of België wonende ‘vrijwilliger’ kan echter niet met de CESU worden betaald, al zijn er zelfs ‘werkgevers’ die zo brutaal zijn om te zeggen dat ze via de CESU sociale lasten afdragen, maar dat helemaal niet doen. Dit brengt het louche ondernemerschap nog een niveau lager. Ik vraag me af: hoe laag kunnen dit soort ‘werkgevers’ zinken? Ik lees graag meer verhalen van de ‘oplossingen’ of de ‘praatjes’ die dit soort werkgevers verkopen. Uiteraard anoniem.

  Wim

  In reactie op: SCI opheffen #202058

  Grotendeels eens met Lucien, al lijkt me de oplossing dat je een aandeel houdt in de SCI niet zo fijn. Dat betekent namelijk dat je de toekomstige verkoop van het huis kunt tegenhouden. Dat is een enorm machtsmiddel over je ex. Als ik de adviseur zou zijn van je ex, zou ik daar niet aan meewerken. Een oplossing is dat je een aandeel verkoopt aan iemand anders (de nieuwe geliefde, een kind, ouder of broer/zus of een vriend) uit de omgeving van je ex. De rest van de aandelen verkoop je aan hem. Hij kan dan verder met de SCI, jij hebt er geen omkijken meer naar en bent nergens meer voor verantwoordelijk.

  Om de SCI op te heffen moet eerst het onroerend goed worden verkocht aan je ex. Dat betekent 7,7% notariskosten over de gehele waarde van het pand. Pas dan kan de SCI worden opgeheven. Dat kan voor de helft van het geld dat je als quote bovenstaand hebt gegeven. Maar dat is dus niet aan de orde als je gewoon de aandelen verkoopt.

  Mijn advies is om de verkoop van aandelen (zeker in geval van echtscheiding!) gewoon via een Franse notaris te laten lopen. Laat hem het contract opstellen. En laat je begeleiden door iemand die dit vak verstaat, zeker als je niet heel soepel juridisch Frans leest, begrijpt en spreekt. Natuurlijk kost dat geld, maar als alles nu goed is geregeld geeft dat ook rust.

  Wim

  In reactie op: Starten van een simpel bedrijfje #190122

  De partner van Jan Willem had dezelfde vraag gesteld op het http://www.nederlanders.fr forum. Daar heb ik al e.e.a. aan antwoorden gegeven, wat er in het kort op neer komt dat niet veel over de bedrijfsvorm kan worden gezegd als niet bekend is welke bedrijfsactiviteiten naast het beheer van het park zullen worden uitgevoerd. Elke discussie over bedrijfsvormen in Frankrijk begint bij de bedrijfsactiviteit.

  Wim

  In reactie op: Problemen bij verkoop huis #202257

  Niemand kan gedwongen worden tot verkoop (tenzij de rechter zo oordeelt). Als de ‘vriend’ van destijds het compromis de vente voor verkoop aan je broer niet tekent, komt er geen transactie tot stand. Zo simpel is het.
  Er zijn maar twee oplossingen:
  – de vriend een bod doen dat hij niet weigeren
  – de vriend voor de rechter slepen en laten veroordelen tot het betalen van zijn deel van de kosten van het huis. Dat is overigens een lange en moeilijke gang met een ongewisse uitkomst…

  Wim

  In reactie op: PLUS-VALUE: FRANKRIJK VEROORDEELD #192579

  Ik ben het grotendeels eens met Lucien: Wat ik lees op diverse Franse fora is dat de Franse overheid zich beraadt over de uitspraak. Ik blijf bij mijn standpunt dat Frankrijk een moreel juiste positie inneemt: Buitenlandse verkopers van onroerend goed zijn niet benadeeld door de heffing van sociale lasten, maar een oneigenlijk voordeel voor die buitenlanders was door deze heffing opgeheven. Frankrijk had het alleen nooit ‘sociale lasten’ mogen noemen.

  Ik sluit mij niet aan bij al die juichverhalen van Nederlanders die denken dat ze hun betaalde sociale lasten over de winst gaan terugkrijgen.

  Ik zag een zinnig commentaar van een Franse advocaat: die verwacht dat de Franse overheid alle bezwaarschriften met een standaard briefje zal afwijzen en het dus zal laten aankomen op een rechtszaak en zo de grote meerderheid van hoopvolle buitenlandse terugvorderaars zal afschrikken. Maar misschien zei hij dat ook wel om zo een aardige markt van rechtszaken te creëren….

  Ik zou niet teveel rekenen op geld dat terug komt van de Franse overheid. Eerst zien, dan geloven…

  Wim

  In reactie op: geldigheid servicecontract in de Nederlandse taal #202337

  Het is zeker niet zo dat een Nederlandstalig contract in Frankrijk niet geldig zou zijn! Een rechter zou wel kunnen bepalen, na vertaling, dat het contract niet aan de Franse wet voldoet en daarmee het contract opschorten. Daar schiet u waarschijnlijk weinig mee op, want de Franse wet ter bescherming van de Syndic is nogal sterk vis-à-vis één of enkele eigenaren. Als deze beheerder de-facto is opgetreden als Syndic, krijgt hij de bescherming die de wet daarvoor geeft, zelfs als het contract geheel of gedeeltelijk verworpen zou worden.
  Feitelijk is er maar één mogelijkheid: de vereniging van eigenaren moet in actie komen door hetzij de jaarlijkse decharge niet te geven (wegens aantoonbaar ondermaatse prestaties), hetzij te besluiten tot een tussentijdse aanpassing aan het contract (binnen zeer nauwe grenzen is dat mogelijk als de meerderheid van eigenaren inderdaad van mening is dat er geen service verleend wordt conform het contract), hetzij te besluiten tot een andere beheerder als het huidige contract afloopt. En als het zover is, is het wel zo handig om die nieuwe beheerder dan een contract in het Frans te geven.

  Gewoon maar niet de afgesproken bijdrage betalen levert niks op. Een simpel commandement de paiement van de deurwaarder is voldoende om bij u de overeengekomen bijdrage op te halen.

  Wim

  In reactie op: Beëindiging verhuur gemeubileerde woning #202389

  Een paar kanttekeningen:

  Zelfs als de verkoper het pand niet verkoopt, is dat geen reden om de beëindiging van de huur te bevechten. Indien er sprake is van een ‘bail d’habitation’ die volgens de Franse regels is opgezet, kan de verhuurster elke 3 jaar (dus inderdaad per 1 maart 2015) de huur beëindigen. Zij hoeft daar geen reden voor te geven.
  De beëindiging moet worden aangekondigd minimaal 3 maanden voor afloop van het contract per aangetekende brief of exploot van een deurwaarder. Klaarblijkelijk heeft de verhuurder aan die eis voldaan.
  Als je niet weggaat kan ze een rechtszaak beginnen (duurt minstens 6 maanden) en als ze gelijk krijgt, dan ben je verplicht om een verblijfsvergunning te betalen die gelijk is aan de huur, vanaf de datum afloop huurcontract.

  Sinds dit jaar is de officiële periode waarin niemand mag worden uitzet verlengd tot 1 april. Dus het is voortaan 5 maanden winter in Frankrijk. Overigens is uitzetting pas mogelijk na een uitspraak van de rechter en nadat een deurwaarder na een uitzettingsbevel van de rechter een ‘commandement de quitter les lieux’ heeft afgegeven.

  Je enige hoop is dat het huurcontract niet volgens de wettelijke regels is opgesteld. Is dat wel het geval, dan lijkt het me dat je de verhuizing kunt gaan voorbereiden.

  Wim

  In reactie op: Pensioenopbouw #197334

  Als je ingeschreven bent geweest als entreprise individuelle onder het micro-régime, dan heb sociale premies, inclusief premie pensioen, afgedragen via de RSI. Na 12 jaar heb je wel degelijk recht op ene (klein) Frans pensioen. Je eigen regionale RSI is de eerste plek om informatie op te vragen.

  Wim

  In reactie op: Couplage auto-entrepreneur / Association #190844

  Succes!
  Ik durf natuurlijk een Engelse juf niet te verbeteren, maar ik heb vele jaren in de USA gewoond…Misschien dat je refereert aan deze quote van Albert Einstein:
  ‘Learning is experience. Everything else is just information.’

  Wim

  In reactie op: Couplage auto-entrepreneur / Association #190842

  Je bent auto-entrepreneur van professie (ondernemer dus) en tevens onbezoldigd presidente van een vereniging. Daar is niks mis mee. Je moet cursisten natuurlijk geen 22 euro per half jaar laten betalen als ze daar niks voor terug krijgen. De vereniging mag al geen winst maken, dus zorg ervoor dat de kosten (bv de administratie) gedekt zijn door de bijdragen van de leden.
  In deze opzet hou je natuurlijk de kosten en opbrengsten van de vereniging bij (en ook van je commerciële activiteiten als auto-entrepreneur). Bedenkt dat een vereniging een volledige boekhouding moet bijhouden en een auto-entrepreneur niet. Dat zijn ook extra kosten van het door jou gekozen model. Je hebt ook twee relaties met de belastingdienst en dat kost ook tijd en gedoe. Dat alles is de prijs die je betaalt voor de ‘gratis’ zaalhuur. Een goede exercitie is uitrekenen of al die kosten wel opwegen tegen de zaalhuur, zeker als je een voorstel doet aan de gemeenteraad en vraagt om een korting op de huur, omdat je activiteiten (weliswaar commercieel) toch een duidelijk maatschappelijk nut dienen. Is de uitkomst negatief, verlaat dan het verenigingsmodel (sorry, die heb je al opgezet, het was handig geweest dit alles te bedenken VOORDAT je geld besteed aan het oprichten van een vereniging) en wordt simpelweg auto-entrepreneur met aan de opbrengstkant de bijdragen van cursisten en aan de kostenkast de zaalhuur. Geen administratie, simpel vier keer per jaar aangifte doen van omzet en 26.3% van de omzet afrekenen. Verreweg het simpelst. Is de uitkomst positief, dan heb je met de vereniging financieel de juiste keuze gemaakt.

  Natuurlijk is mijn opzet voordeliger: een auto-entrepreneur betaalt substantieel minder belasting en sociale lasten dan de combinatie werkgevers- en werknemerslasten in geval van een arbeidscontract, uitgaande van hetzelfde bruto inkomen. Dat is niet anders als dat arbeidscontract met een vereniging is. Bovendien blijf je in mijn opzet ver weg van vragen over verkapt dienstverband. Je kunt wel vragen krijgen over verkapt ondernemerschap met als enig doel gratis te genieten van gemeentelijke faciliteiten. En daar heb je natuurlijk geen antwoord op. Het zou mij niet verbazen als een belastinginspecteur dit zou beschouwen als oneigenlijk gebruik van de verenigingsvorm.

  Wil je dat laatste voorkomen, kies dan voor het werknemerschap, maar dan moet je ook de forse sociale lasten en belastingen die daarmee gepaard gaan accepteren.

  Wim

  In reactie op: Couplage auto-entrepreneur / Association #190850

  OK, dat is een stuk duidelijker. Ik neem aan dat je hebt uitgerekend dat de extra kosten en gedoe van de vereniging lager uitkomt dan de gevraagde huur van de accommodatie.
  Je kunt inderdaad je diensten niet als auto-entrepreneur aanbieden aan de vereniging: een verkapt dienstverband, precies zoals je schrijft. Je kunt wel je diensten aanbieden als auto-entrepreneur aan de cursisten zelf. Dus de vereniging factureert niet aan de cursisten, maar dat doe jij als auto-entrepreneur. Daarnaast worden de leerlingen lid van de vereniging en betalen ze een kleine contributie, die uitsluitend bedoeld is voor de kosten van de zaal (=0) en aanverwante zaken. Misschien schoonmaak of een drankje of iets dergelijks.

  Wim

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 104)

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account