le Renovateur

Aangemaakte reacties

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 48)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Semi rigide glaswol #201946
   le Renovateur
  Bijdrager

  Allo Rata

  Mits “gesloten”achter gkp kan je die rollen prima toepassen. Maar ook voor deze soorten glaswol geldt dat heel veel soorten ongedierte het ideaal materiaal vinden om er in te nestelen *. Indien ze toegang tot het materiaal kunnen krijgen kan je hele investering in een paar jaar weg zijn. Dit in tegenstelling tot steenwol. Steenwol isolatie is na 20 jaar nog intact, terwijl glaswol, voor zo ver nog aanwezig, dan vol zit met nesten , urine en uitwerpselen. in F is steenwol in een achterstandspositie door de monopolypositie van St Gobain ( Isover), maar wel op bestelling verkrijgbaar bij de meeste bouwmaterialenhandelaren.

  * Publicatie “Feest op Zolder” te vinden in https://ophuizenjachtindemorvan.blogspot.com

  met hartelijke groet
  Bram, o Renovador

  In reactie op: Lewisplaten #198817
   le Renovateur
  Bijdrager

  @Sylvie
  Indien je badkamer op de verdieping van een fermette of huis en pierre wordt gebouwd blijft het oppassen. ook op een vloertje met Lewisplaten blijft er vaak beweging in het pand zitten en moeten extra maatregelen getroffen worden om haarscheuren langs vloer en muren en in de hoeken van muren te voorkomen. Indien je een betegelde inloopdouche bouwt/laat bouwen loop je daarmee risico. Zelfs als de douchedoor een professional wordt gebouwd. Na het zien en ervaren van een aantal lekkageproblemen kies ik zelf op de verdieping tegenwoordig altijd voor een prefab douchecel, en bij een badkamer op de begane grond voor een in situ gebouwde inloopdouche

  In reactie op: pointmaster #201303
   le Renovateur
  Bijdrager

  @Christian. Bij het vullen van heel diepe voegen met de Pointmaster- in hoeveel arbeidsgangen ging dat ? Met de dunne natte specie die het apparaat vergt, loopt de specie dan niet uit de voeg ?

  de regelmatige stenen “hier in de Bourgogne ” . Alle dertien voegcursussen in 2011-2015 waren op verschillende plekken in de Bourgogne en mijn ervaring daarbij was dat de steensoorten op een kilometer afstand van elkaar extreem kunnen verschillen. In de wijnstreken bijna altijd gemakkelijk te splijten rechte stenen- regelmatige voegen, in de graniet en marmerstreken rondom Larochemillay nauwelijks een rechte steen te vinden; 6 km verderop bij Moulins Engilbert weer rechte stenen. Ik heb jouw Pointmaster echter alleen uitgeprobeerd op een lokatie zonder rechte stenen, en daar was mijn commentaar op gebaseerd.

  Het verschil in rechte stenen en onregelmatige stenen bij vooral fermettes wordt deels ook verklaard door de originele bouwer vermoed ik. Heel veel van de oorspronkelijke fermettes gebouwd tussen 1840-1870 zijn door de boer zelf gebouwd met de stenen die hij bij het ploegen van zijn akker telkens terzijde op een hoop gooit*, terwijl panden die in opdracht door een particulier, de overheid of de spoorwegen werden gebouwd vrijwel altijd met stenen uit een steengroeve werden opgetrokken. Alle SNCF gebouwen bv die ik ken, ook op een plek waar andere panden onregelmatige stenen hebben, zijn met gekapte rechte stenen gebouwd.

  Le Renovateur, stenengek

  *Dr Levainville, Geographie humaine du Morvan ed,1907

  In reactie op: pointmaster #201306
   le Renovateur
  Bijdrager

  De Pointmaster is in 2011 op dit forum ook uitgebreid behandeld. Christian was zelfs zo vriendelijk het apparaat aan mij uit te lenen om te testen. Mijn ervaring is dat de Pointmaster alleen goed toepasbaar is bij regelmatig en ondiep voegwerk. Zodra de steensoort nauwelijks vlakke kanten heeft en het voegwerk onregelmatig, breed en diep is, dan kost het werken met de Pointmaster veel meer tijd dan handmatig voegen. De capaciteit van de Pointmaster is in dat geval zo minimaal, dat ik meer tijd was aan het telkens vullen van de Pointmaster dan aan vullen van de het voegen zelf. Bovendien werkt de Pointmaster alleen redelijk met specie samengesteld met zeer kleine diameter grondstoffen, dus minder geschikt voor een voeg met een grof uiterlijk ( vulmiddelen 0-5mm )

  In reactie op: internet zonder vaste telefoon #188310
   le Renovateur
  Bijdrager

  In de Morvan heb ik alle mogelijke internetverbindingen gehad ( inclusief satelliet) , alle problematisch totdat door de Nievre werd besloten WIMAX ( via de ether) in het gehele departement voor de landelijke gebieden mogelijk te maken. Ondanks het feit dat ik een heuvelrug had zitten tussen de zendmast en mijn ontvanger en het volgens de techneuten niet mogelijk zou zijn , heb ik jaren een ongestoorde ontvangst gehad. Wel is het maken van een afspraak met de onderneming die er nu achter zit ( Ozone) ongelofelijk moeilijk. En ook het opzeggen van een abonnement kost bloed zweet en tranen, maar de ontvangst is op een enkele dag per jaar na storingvrij en snel.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193123
   le Renovateur
  Bijdrager

  En Rata , ik word geacht me niet meer te melden op dit forum, want Wonen en Leven in Frankrijk is voor Nederlanders die in Frankrijk ( gaan) wonen, niet voor landgenoten die er hebben gewoond en nog heimwee hebben.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193121
   le Renovateur
  Bijdrager

  Met dank aan de bijdragers is het aantal te vermijden valkuilen inmiddels uitgebreid tot 32 .

  In reactie op: Bankrekening openen bij tijdelijk verblijf #196621
   le Renovateur
  Bijdrager

  INGdirect.fr accepteert alleen klanten met domicile in Frankrijk en dat is vanaf hun start al het geval.Overigens is het opzeggen van een rekening bij deze bank een martelgang die wel 7 maanden kan duren.

  In reactie op: Beleid of overheids-chantage? #195550
   le Renovateur
  Bijdrager

  Wat een leerzame en heerlijke discussie. Je kan in dit land alleen relaxed leven als je weet dat je je in een bananenrepubliek vestigt en de consequenties daarvan van je schouders laat afglijden. Maar ook in Nederland heb ik wat staaltjes meegemaakt : invoeren van een forenzenbelasting ( ff boven op box 3 ) waardoor je over je Nederlandse pied a terre een extra 1 % over de WOZ waarde moet betalen. In de aanpalende gemeente 300 meter verder op bestaat die belasting niet. Ook een staaltje rechtsongelijkheid in NL waar er in LDF zoveel van bestaan

  In reactie op: snif wintersport werd watersport #194651
   le Renovateur
  Bijdrager

  Ja, dat komt me heel bekend voor. Als je pand op het “waterspoor” van een helling ligt of onderaan een route rural of een weg die zich als beekbedding gedraagt, dan zal dat in de toekomst alleen maar erger kunnen worden. Tref voorzieningen die het water afdoende langs het huis doen stromen, in plaats van er tegen aan. Die drainagepijpen gaan er voor zorgen dat je muren droger in het algemeen droger worden en blijven, maar zijn volstrekt onvoldoende bij de kleine zondvloeden die we in toenemende mate gaan krijgen.

  Overigens kan het aanbrengen van drainage er toe leiden dat je muren zich opnieuw moeten zetten wegens het verminderen van de grondwaterdruk en dat kan leiden tot scheurvorming.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193120
   le Renovateur
  Bijdrager

  Snap ik in het geheel niet, maar laten we bij het onderwerp van dit draadje blijven aub.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193118
   le Renovateur
  Bijdrager

  “” erger nog” er is nooit een cursus editie geweest op een van mijn eigen panden, altijd op een gastadres. Gratis opknap voor iemand die twee dagen huis en erf dat geschikt is ter beschikking stelt. Je was dit forum toch beu JS ? Waarom dat dit soort opmerkingen plaatsen ?

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193114
   le Renovateur
  Bijdrager

  @Peter, maak je maar geen zorgen over mijn fiscale en andere verplichtingen. Als je wat dieper in het verleden van dit forum graaft , zal je tegen komen dat ik al heel veel jaren geleden de vele Medelanders die zwart verhuren/verhuurden heb opgeroepen hun huis netjes als meublee de tourisme aan te melden bij de mairie en hun inkomsten uit verhuur netjes aan te geven. Temeer omdat de belastingdruk daarover bescheiden en fatsoenlijk is. Dit in tegenstelling tot de plus value in het geval van een met eigen handen gebouwd vakantiehuis.
  En erg prettig dat je begrip hebt voor de sentimenten. Als jurist heb ik nog meer dan een gewone burger de schurft aan rechtsongelijkheid en ik word kriegel van mensen die die rechtsongelijkheid niet willen of kunnen zien.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193113
   le Renovateur
  Bijdrager

  @Mimi. Dat verkopen van het huis in Nederland is daar niet voor nodig. Het Franse huis is alleen Plus Value vrij indien het hun maison principale is en dat laatste is alleen het geval als je in Frankrijk inkomensbelasting betaalt. Wel is het dan zo dat dan het huis in Nederland onder box 3 valt.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193109
   le Renovateur
  Bijdrager

  Ja onze hobby is volledig uit de hand gelopen,maar het is nooit ons werk geworden. Wel als resultaat enkele gîtes. Nooit een vooropgezet plan geweest, maar van de verhuuropbrengst hebben we jaren prima kunnen leven. Het verhuurbedrijf werd ons werk, renoveren bleef de hobby. De woningen werden pas 23 jaar, respectievelijk 10 jaar na aanschaf verkocht.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193167
   le Renovateur
  Bijdrager

  En er zijn weinig activiteiten die meer arbeidsvreugde en voldoening geven dan het zelf bouwen van je huis. Zoveel voldoening dat je vaak niet kan ophouden en weer aan een volgend project begint als dat af is. Fysiek is het renoveren en bouwen met pierres echter zwaar en kan het lijf daar tegen gaan protesteren. Ja, en dan moet je er mee stoppen.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193165
   le Renovateur
  Bijdrager

  Ja impliciet wel en …in negen van de tien gevallen…..man je weet niet waar je over praat. Er zijn bouwmaterialenehandelaren in F dien 50 % van hun omzet genereren van Nederlandse klussers.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193163
   le Renovateur
  Bijdrager

  En Mr Petrus , waarop baseer je het waanidee dat een klusser die een goedkope ruïne koopt meer vermogend zou zijn dan diegene die zijn huis laat opknappen door een aannemer en dat die eerste dus meer belasting zou moeten betalen dan de laatste ? Het omgekeerde zou wel eens het geval kunnen zijn.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193159
   le Renovateur
  Bijdrager

  Wat je peiling betreft, er kunnen nog veel meer aanleidingen zijn :Ik ben geboren met een rotsblok in mijn maag en ik kan niet tegen leegstaande ruïnes op een sprookjesachtige plek.
  Dat mijn contante middelen daarna er in verdwijnen is een gevolg, maar geen doelstelling.

  In reactie op: Traditioneel muren voegen en bezetten – draadje #201426
   le Renovateur
  Bijdrager

  Mijn complimenten Jos, prima eindresultaat, moet heel veel werk in hebben gezeten. Tegen de muur smijten van de specie zorgt wel voor veel extra werk. Het gericht mikken van een portie specie in de kieren met een pannenstrijker vergt wel enige oefening, maar houdt de stenen schoner.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193154
   le Renovateur
  Bijdrager

  En verreweg de meeste van die zelfbouwers doen het helemaal niet om mogelijke winst bij verkoop, maar uit liefhebberij en zorgen daarmede vaak voor het behoud van het bouwkundig erfgoed van een streek. Bij forse investeringen in materiaal leidt de huidige wetgeving vaak tot een netto schenking aan de fiscus in geval van verkoop, duidelijker gesteld : gelegaliseerde diefstal door de overheid.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193151
   le Renovateur
  Bijdrager

  Jos tot 2004 was de regeling voor de zelf- bouwer misschien wel te royaal met aftrek van materiaal en de factor 3x materiaal voor eigen arbeid. Maar het niet meer kunnen aftrekken van het materiaal was weer doorschieten naar de andere kant. En het niet invoeren van een overgangsregeling voor de burger die in goed vertrouwen in 2000-2004 een ton in materiaal
  had geïnvesteerd is wel het summum van rechtsonzekerheid, typerend voor de Franse fiscaliteit. Jos en Rata, eindelijk gelijkgestemden. Ik ben over dit item ( elders) al diverse malen voor rotte vis uitgemaakt. Dus advies : Investeer als zelfbouwer alleen veel in je Franse woning als je je kan permitteren het als maison principale te bewonen.

  In reactie op: Traditioneel muren voegen en bezetten – draadje #201422
   le Renovateur
  Bijdrager

  Rata , in alle recepturen aangepast aan de bestaande muur en het bestaande voeg of smeerwerk hanteer ik voor buitenmuren altijd 1 deel kalk op 3 delen vulmiddel. En die delen vulmiddel bepaal ik op basis van wat ik op die muur en in de grond ter plaatse aantref. Zie het stukje alchemie uit 2011 hierboven. Als ik delen cementsmeerwerk aantref die absoluut niet te verwijderen is, zoals mogelijk boven de toog op je foto hierboven dan smeer ik daar een laag voegspecie overheen van de kleur verder hoger op de gevel.(kalkspecie hecht redelijk op cementspecie, omgekeerd cementspecie veel moeilijker op kalspecie) Helaas heb ik geen foto’s voor handen van muren waar ik dat zelf heb gedaan.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193149
   le Renovateur
  Bijdrager

  Rata die afstraffing met een extreme plus value voor zelfbouwers is door mij al op veel plekken en fora als gelegaliseerde diefstal betiteld. Dat geldt echter alleen voor tweede huizen. Is de door jou geratapeerde ruïne je maison principale , dan is er geen vuiltje aan de lucht en kan je plus value vrij de woning verkopen.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193148
   le Renovateur
  Bijdrager

  Mimi, je hebt gelijk, wind kan een heel negatieve factor zijn. En je moet maar het geluk hebben dat die wind er staat op een moment van bezichtiging. Wel zijn er natuurlijk factoren die de beschutting danwel winderigheid bepalen. In een steil dal tussen twee bergruggen kan het spoken, ook boven op een heuvelrug. Op een zuidhelling met bebossing zit je meestal wel goed. En je kan natuurlijk je wapenen tegen wind door het planten van hagen en het plaatsen van verticale windschermen. Enigszins kan je deze valkuil ook meenemen in mijn waarschuwing voor een microklimaatje met regen en mist ( of in de bergen een Schneelog)

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193145
   le Renovateur
  Bijdrager

  @JS De taxes als valkuil staan vermeld; helaas zijn toekomstige verhogingen totaal niet in te schatten. Dat geldt ook heel sterk als delen van het pand veranderen van agrarische bestemming in woonbestemming. Ik heb beleefd dat de taxes in enkele jaren meer dan verdubbelden.

  De notaris kan het tegenwoordig de zonesituatie niet “vergeten”. Het is inmiddels een verplicht onderdeel van de CDV, dus ook als het een risicoloze zone betreft staat dat expliciet vermeld. Daarom komt ook het verzwijgen ervan door makelaar/verkoper nu veel minder voor dan een paar jaar geleden.

  Ik heb het echter wel als nieuwe valkuil vermeld, want door de klimaatverandering loopt elk pand in een beekdal meer risico op inundatie dat in het verleden. Ik zelf heb een huisje gehad hoog op een helling, maar aan de voet van een route rural. De laatste verandert nu een paar keer per jaar in een stroom waar je in zou kunnen wildwaterkanoën. Ik heb een stenen wering aangelegd om te voorkomen dat het water rechtstreeks de cave in zou lopen.

  In reactie op: 25 Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk #193142
   le Renovateur
  Bijdrager

  @JSwaal

  Tegenwoordig vindt je in het CDV door de notaris verplicht opgenomen of het betreffende pand in een zone bleu/rouge ligt. Dus dan is er nog alle gelegenheid om van aankoop af te zien en daarom heb ik de ligging van een potentiële aankoop in een gebied met overstromingsrisico niet als valkuil vermeld. Niettemin bedankt voor de waarschuwing.

  In reactie op: Traditioneel muren voegen en bezetten – draadje #201419
   le Renovateur
  Bijdrager

  Rata, je vermoedt meer kennis bij me dan ik heb. Natuurlijk kunnen we hier een fotoboekje plakken, maar ik heb geen kennis van steensoorten, Ik kan wel zien of vermoeden of een bepaalde steensoort vorstbestendig is, maar de naam weet ik er meestal niet van. Klei en leem zijn er in alle kleuren van de regenboog, voor de leek zijn klei en leem niet te onderscheiden. Er is trouwens onder de cursisten in de afgelopen 5 jaar nog nooit iemand geweest die het verschil tussen klei en leem kent; als vul en kleefmiddel in de specie is dat ook niet relevant. Pigmenten zijn bij traditioneel voegen geheel uit den boze en totaal niet nodig om de oorspronkelijk couleur locale te benaderen. Het doseren, oplossen van pigmenten luistert zo nauw dat als je ze toepast vrijwel elke betonmolencharge van kleur verschilt. Bovendien zijn ze te duur om voor een geheel huis toe te passen.
  Vlak uitrijen hoort niet thuis in het hoofdstuk voegen.

  Wat de eventuele niet vorstbestendige steensoorten betreft : die kom je bij murs en pierres apparentes bijna nooit tegen. Want mocht dat het geval zijn dan worden dit soort steensoorten geheel afgesmeerd om ze te beschermen en dan zit je meteen in een regio of land zonder murs en pierres apperentes.

  Rata ga gewoon door met het noemen van items die je wil zien of weten, zelfs al geeft de geit niet thuis. De bok zal proberen elke vraag te beantwoorden.

  In reactie op: Traditioneel muren voegen en bezetten – draadje #201417
   le Renovateur
  Bijdrager

  Christian, ik denk dat met je laatste aanvullingen het voegverhaal compleet is.

  In reactie op: Tussenmuren: Plâtre ou béton cellulaire? #201372
   le Renovateur
  Bijdrager

  Rata, ik was groot gebruiker en liefhebber van zowel gasbetonblokken en gipskartonplaten. Een belangrijk deel van mijn loopbaan was ik in de gkp industie werkzaam en heb meegewerkt aan de doorbraak van gkp wand-en plafondsystemen in de dhz markten in West Europa. Waar in Nederland de 60 cm brede platen al decennia gangbaar waren heeft het nog tot de negentiger jaren geduurd totdat Placoplatre deze maat schoorvoetend in F ging introduceren. Ik ben dus enigszins gedeformeerd. Ik vind Ytong geenszins superieur aan gipskarton. Beiden kennen hun voor-en nadelen. Het plaatsen van een gkp scheidngswand is voor een amateur aanmerkelijk gemakkelijker en sneller dan het verlijmen van een gasbetonblokkenwand. De geluidsisolatie van een buigslappe gkp wand is niet slechter dan die van een 7 cm dikke gasbetonwand. Zelf heb ik in mijn projecten hoofdzakelijk gkpwanden geplaatst, maar voor het bouwen van een inloopdouche met aan de buitenzijde een wasbak heb ik altijd de voorkeur gegeven aan gasbetonblokken. Nadeel van gasbetonwanden is het gemakkelijk optreden van scheurvorming, nadeel van gkp wanden is dat het onzichtbaar spachtelen van de voegen een vakwerk is dat maar weinig amateurs tot in de perfectie beheersen.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 48)

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account