jako

Aangemaakte reacties

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 1,236)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Als buitenlander een rekening openen bij een online-bank? #214010
   jako
  Bijdrager

  Bij N26 krijg je een Duits bankrekening nummer. Dat biedt dus geen voordeel ten opzichte van een Nederlandse rekening. Als je Nederlandse ING rekening niet werkt, dan werkt die van N26 ook niet.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213943
   jako
  Bijdrager

  Bouygues gebruikt meestal SMS om aanbiedingen naar ‘oude’ klanten te sturen. Aangezien je de SIM niet in een smartphone gebruikt zul je in webinterface de router moeten kijken of daar via de SMS aanbiedingen komen. Wellicht heb je het Bouygues zelfs verboden om aanbiedingen te doen? Je kunt dat zelf instellen in je ‘espace client’.

  Toen ik de opwaardering van mijn mobiele abonnement had geweigerd kwam ik kennelijk op de lijst ‘verdienen we te weinig aan’. Plotseling werd ik bijna dagelijks gebeld op mijn mobiel door iemand van Bouygues die me een ‘ligne fixe’ abonnement wilde verkopen. Gelukkig kun je ook daar weer een einde aan maken door het juiste vinkje te zetten in je ‘espace client’.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213936
   jako
  Bijdrager

  Ik krijg net een mail van Red-BY-SFR: ‘Black Friday’ aanbieding : 100 GB voor €12,-/maand. Vaste prijs zonder opzegtermijn. Dat is een mooie prijs voor zo veel data en daarmee zetten ze opnieuw de toon. Het wachten is op de reactie van Bouygues e.a.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213935
   jako
  Bijdrager

  Er zijn tientallen verschillende firmwares te vinden op internet, maar allemaal zonder enige uitleg of bronvermelding. Geen aanrader.

  Bij mijn weten kun je in de setup van de Huawei 315s  router instellen of die met 3G of 4G moet verbinden voor data of automatisch. Bij ‘auto’ zou je verwachten dat hij automatisch terugvalt naar 3G als 4G niet lukt, maar wellicht is een handmatige ingreep nodig als hij wel verbindt met de 4G mast , maar geen data krijgt. Een werkende 3G verbinding lijkt me te prefereren boven een niet-werkende 4G verbinding.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213931
   jako
  Bijdrager

  Telefonie via de Huawei B315-22 router is over 3G  en niet 4G. Het is dus niet vreemd dat telefonie werkt als 4G dat niet doet. 4G loopt lang niet zo snel vol als 3G, maar het kan uiteraard wel. In dat geval zal de provider moeten besluiten om je zendmast van extra capaciteit te voorzien. De provider is uiteraard op de hoogte als congestie optreedt.

  Het kan ook zijn dat er een technisch probleem is op die specifieke zendmast. Een zendmast vlak bij een supermarkt hier in de buurt heeft ook maanden een probleem gehad, want mijn telefoon kon geen verbinding maken met die mast terwijl ik zowat pal onder de mast geparkeerd stond om boodschappen te doen. Dat dit kennelijk maanden kan duren is wel zorgelijk.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213719
   jako
  Bijdrager

  Bouygues bevalt mij ook prima, maar alles staat of valt natuurlijk bij voldoende dekking. Dekkingskaarten zijn notoir onbetrouwbaar. Een smartphone kan echter uitstekend dienst doen om de ter plaatse aanwezige signaalsterkte zelf te meten, vooral in combinatie met een Nederlandse simkaart. Nederlandse providers hebben i.h.a een contract met alle Franse providers, dus je kunt probleemloos tussen providers switchen en het signaal testen.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213716
   jako
  Bijdrager

  Een Frans telefoonnummer is niet echt een probleem. Als het echt niet anders is, dan kun je altijd een pre-paid simkaart ergens over de toonbank aanschaffen. Dat is dan het Franse nummer die je vervolgens kunt omzetten naar het gewenste abonnement bij elke andere provider. Een Franse bankrekening is niet nodig bij Orange (Sosh) en Free.

  In reactie op: Internet haut débit voor iedereen #213714
   jako
  Bijdrager

  De voorwaarden van Robin zijn helder: het voorgestelde gebruik in Frankrijk mag niet zo valt hier te lezen. De SIMkaart mag niet worden gebruikt als vervanging voor een vaste internetverbinding in je vakantiehuisje.

  Neem dus een goedkoop abonnement in Frankrijk en gebruik die in Frankrijk, idem voor Nederland.

  De tip voor het gebruik van een externe antenne onderschrijf ik ook. Probeer het 4G modem eerst zonder antenne en pas wanneer dat in de praktijk tegenvalt een buitenantenne proberen.

  Nog een tip als je providers wilt vergelijken: laat de virtuele providers met hun goedkope dikke databundels links liggen. In de praktijk ben je een 2e rangs deelnemer van het netwerk van één van de echte providers. Wordt het druk op de zendmast waarmee jij verbonden bent, dan krijg je in ieder geval minder snelheid, maar vaak wordt je zelfs gewoon ‘van de mast gegooid’  en is je data abonnement in de praktijk alleen ‘s-nachts te gebruiken of slechts korte tijd bij dezelfde zendmast, dus alleen in de auto.

  In reactie op: LED lampen gratis en voor niets #213609
   jako
  Bijdrager

  @JSwaal: Aha, daar had ik niet aan gedacht. Dat komt door het vreemde ontwerp. Normaal reken ik gewoon met 1,2 volt per led en zet de spanning goed. In dit geval is inderdaad alleen de stroom begrensd door de weerstand en niet de spanning.

  In reactie op: LED lampen gratis en voor niets #213608
   jako
  Bijdrager

  @Rob, zeker en daar is meestal een goede reden voor, vooral om uiteindelijk een mooie rimpelvrije gelijkspanning te maken voor de rest van het apparaat. Dat lukt niet goed als de elektronische component (7805 o.i.d. om 5 volt te maken) een rimpel als ingangsspanning aangeboden krijgt. Die elco is dan vanwege die rimpel ook meestal de eerste component die de geest geeft.  In dit geval zit er slechts een ordinaire weerstand en die regelt niks. Ik zie dus het nut niet om de elco hier in het ontwerp nog voor de weerstand te plaatsen. Het lijkt copy-paste van een origineel ontwerp zonder rekening te houden met deze specifieke toepassing. Maar wellicht zie ik het verkeerd en kan iemand uitleggen waarom die elco juist  daar in het circuit beter functioneert. Uit het oogpunt van betrouwbaarheid zou ik de rimpel op een elco juist willen vermijden. Een ander punt is nog de inschakelspanning, die zou in dit ontwerp wel eens flink groter kunnen zijn dan de 63V waarop die elco gedimensioneerd is.

  In reactie op: LED lampen gratis en voor niets #213605
   jako
  Bijdrager

  Haha, ja als dit er in zit is het geen wonder dat ze snel defect gaan. Er is niets wat een spanning of stroom echt regelt of begrensd. Dit is in mijn optiek een houtje-touwtje oplossing die werkt zo lang alle componenten redelijk scherp binnen de ontworpen marge functioneren. Zodra de condensator C1 een klein beetje slechter wordt doet die poef, want dan gaat die plotseling vermogen dissiperen. Dat doet ook elco C2 die mijns inziens in het schema op de verkeerde plek zit. Die zou ik achter de 560 ohm weerstand plaatsen, want anders staat daar de volle rimpelspanning op en daar kunnen elco’s niet goed tegen.

  Het voordeel van deze oplossing is wel dat er geen schakelende component in zit. Het licht van de LED’s knippert dus niet en er kan geen storing naar andere apparatuur plaatsvinden. Daarnaast is het erg klein en opgebouwd uit spotgoedkope componenten.

  In reactie op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit #213586
   jako
  Bijdrager

  Nee, Enedis kan niet zien of de DB verkeerd is afgesteld. Sterker nog, bij plaatsing van de Linky wordt de stroomsterktebeperking van de DB uitgeschakeld, want de Linky neemt die taak over. Alleen een aardlek kan de DB nog laten afslaan. Dat is uiteraard de theorie, als de technicus iets fout heeft gedaan of er sprake is van een technisch mankement kan de DB onterecht uitschakelen. Maar de kans is groter dat er een probleem zit in je installatie, en dan vooral in onderdelen die niet beveiligd zijn met een eigen aardlekschakelaar.

  In reactie op: Electriciteitsmeter vervangen #213519
   jako
  Bijdrager

  De app van enedis wijst door naar de website voor informatie over het verbruik, nutteloos. De app heeft ook de mogelijkheid om je te authenticeren met je vingerafdruk. Maar als je dat activeert vraagt hij vervolgens alsnog om de inloggegevens…nutteloos.

  Het enige nut wat ik heb kunnen ontdekken aan de app is de storingsinformatie. Dat is erg handig als je ineens geen stroom meer hebt en niet weet waarom.  Die informatie in de app is actueel en accuraat, je hoeft er niet voor in te loggen en je smartphone werkt ook als je router ‘plat’ ligt door de stroomstoring.

  Het kan overigens gemakkelijk nog twee jaar duren voordat je Linky werkelijk gaat communiceren. Het duurde bij mij 1,5 jaar en werd voorafgegaan door het verschijnen van een antenne op de dichtstbijzijnde elektriciteitskast.

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213447
   jako
  Bijdrager

  Nee. Bovendien lijken de Britten de 6 maanden uitstel niet echt nuttig te besteden, ondanks het aandringen van Donald Tusk. Nu er ineens ‘tijd zat’ is gaat het Britse parlement straks eerst met paasreces, daarna 2 maanden zomerreces, en dan is het alweer september… Ik kwam deze cartoon tegen:

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213443
   jako
  Bijdrager

  De EU heeft de deur wijd openstaan, maar de Britten weigeren te vertrekken.

  Het Britse parlement wacht nog immer op de door de Brexiteers beloofde ‘geweldige deals’ met de EU en de rest van de wereld met ‘ de grootste vrijhandelszone ooit’ vanaf de VS via de EU naar Azië en uiteraard uitsluitend beschikbaar voor het VK en mogelijk  gemaakt door de superieure Britse onderhandelingstactiek. Want alleen daar kan het Britse parlement volmondig mee instemmen.

  Maar die beloftes worden uiteraard niet waargemaakt. Zelfs voor het gemakkelijkste deel, het uittredingsverdrag met de EU, is geen meerderheid te vinden. Het enige wat de Britten nu bewijzen is hoe primitief en inferieur hun democratie is ten opzichte van andere democratieën. De Britse twee partijen politiek met een regering en oppositie werkt goed voor het snel verwerken van simpele vraagstukken waarbij rechts en links tegenover elkaar staan.

  Maar bij complexe vraagstukken zoals de Brexit waarbij een scheuring optreedt die dwars door partij ideologie loopt faalt het Britse systeem. Met geen mogelijkheid is in het Britse parlement een werkbare meerderheid te vinden voor om-het-even welke oplossing. Daar heeft bijvoorbeeld het Nederlandse politieke systeem met een representatieve vertegenwoordiging juist geen enkel probleem mee. De noodzaak tot compromissen sluiten zit in het systeem ingebakken, terwijl dit bij de Britten juist zo goed als uitgesloten is. In een systeem met slechts twee partijen: winner takes all, you loose is een compromis zelden tot nooit nodig. Doe je dat wel, dan wordt je door de kiezer bij de volgende verkiezingen afgestraft. (lib-dems)

  Het maakt al niet meer uit hoe het afloopt. Het Britse politieke systeem heeft voor de hele wereld bewezen instabiel te zijn. Grote bedrijven zullen daarom hoe dan ook uit het VK vertrekken, want hun grote lange-termijn investeringen moeten veilig zijn in een stabiel EU land. Of ze blijven of niet, Britse politici zijn het lachertje van de wereld en hebben geen enkele invloed meer. Binnen de EU dreigen met een veto omdat ze anders opstappen, zoals gebruikelijk gedurende de afgelopen 40 jaar om hun zin door te drijven, zal alleen nog hoongelach opleveren. Britse handelsdelegaties hebben geen geloofwaardigheid, de hele wereld heeft gezien welke kronkels de Britten uithalen om onder eerdere toezeggingen uit te komen. Goede handelsdeals onder eigen bewind kunnen de Britten vergeten, er is in de wereld nul vertrouwen.

   

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213370
   jako
  Bijdrager

  Daar hebben ze ook tégen gestemd. Maar of iedereen in het lagerhuis wel in de gaten heeft dat dat niet relevant is betwijfel ik.

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213330
   jako
  Bijdrager

  Het VK is natuurlijk ook een grote afzetmarkt voor Franse producten, dat kan voor extra financiële problemen bij Franse boeren gaan zorgen.  Brexiteers claimen al dat Britse wijn en andere landbouwproducten toch superieur zijn aan de Franse, dus ze gaan er op vooruit. The Telegraph heeft een Escher versie van het Brexit dilemma gemaakt:

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213324
   jako
  Bijdrager

  Ja, dat wordt weer voor de TV zitten met popcorn, zoutjes en bier volgende week. Maar er is nog steeds geen oplossing in zicht. Het Britse lagerhuis heeft nog steeds alleen tégen gestemd, het lijken bijna Fransen: Tégen een nieuw referendum, tégen de enige beschikbare deal, tégen no-deal en tégen enkele andere prutsvoorstellen die de EU twee jaar geleden al had afgewezen en sowieso zinloze exercities waren.

  Als TM in staat is om de deal volgende week weer in stemming te brengen, dan wordt die vermoedelijk toch weer afgewezen. En aangezien no-deal ook is verworpen resteert dan alleen nog de optie om de EU om een lang uitstel te smeken. Maar dat gaat TM niet doen heeft ze gezegd, dus dan resteert voor haar nog slechts aftreden en gaan alle opties weer open. Dat wordt smullen. “Division, clear the lobby!”

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213204
   jako
  Bijdrager

  Correct. Maar de EU landen hoeven en mogen niet apart onderhandelen met het VK, daar heeft de EU honderden professionals voor in dienst die niets anders doen. De Britten zelf gaan er nog steeds van uit dat ze ‘uiteraard’ veel betere deals kunnen krijgen dan nu via de EU.  Ongehinderd door kennis van zaken is het gemakkelijk om dit soort BoJo/JRM uitspraken te doen, en ze gaan er ook gewoon mee door ondanks de recente reprimandes vanuit Tokio en Peking.

  Ze zijn ook vergeten dat het VK mede bij de EEC wilde komen vanwege de betere handelsafspraken en dat het VK afstand deed van de eigen WTO schedules omdat die van de EU betere voorwaarden had, zelfs met de ‘commonwealth’ landen. En nu willen ze er weer uit omdat een groep megalomane Britten denkt als klein geïsoleerd eiland betere voorwaarden te kunnen krijgen dan de grootste gemeenschappelijke markt ter wereld, en een kleine meerderheid van de Britse kiezers dit maar wat graag wil geloven. De geschiedenis zal hard oordelen.

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213200
   jako
  Bijdrager

  Ondertussen groeit de schade voor de Britse economie.

  Genoemde JRM gaat er prat op dat het VK met de rest van de wereld handel drijft op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie en aangezien de rest van de wereld groter is dan de EU zal er ‘uiteraard’ geen probleem zijn met een harde Brexit. De werkelijkheid is dat het VK ook voor vrijwel 100% van de handel met de rest van de wereld gebruik maakt van handelsovereenkomsten van de EU. Die overeenkomsten vervallen zelfs bij een zachte Brexit onmiddellijk, behalve voor een handvol landen in geval van een zachte Brexit. Hoe de uit het VK importerende landen daarmee om wensen te gaan is aan die landen om te besluiten.

  Aangezien de overtocht naar bijvoorbeeld Azië per schip inmiddels langer duurt dan de resterende tijd tot aan de Brexit weten importeurs niet welke regels van kracht zullen zijn bij aankomst van de goederen uit het VK. Het gevolg is dat orders worden geannuleerd. De export van vlees uit het VK loopt hierdoor al grote schade op.  Wellicht zullen Britse vleesexporteurs hun overschot nog net voor de Brexit tegen elke prijs proberen te dumpen in de EU. Goed voor de consument, slecht voor de boeren.

  Ook het probleem Gibraltar wordt vooralsnog alleen groter zie The Guardian. 

  De EU steunt nu uiteraard Spanje en een eventuele aanvraag voor uitstel van art 50 geeft Spanje de gelegenheid om extra concessies tav Gibraltar te eisen in ruil voor steun.

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213197
   jako
  Bijdrager

  Ja, uitstel biedt gevaarlijke juridische risico’s waar Britse politici niet van op de hoogte lijken te zijn, maar wat weten ze eigenlijk wel van de werking van de EU?

  Vooralsnog gaat May het Britse parlement een 3-traps stemming voorleggen in 3 dagen tijd:

  dag1 : Stemming over de huidige deal, wellicht aangevuld met een inlegvel. verwachte resultaat: tégen.

  dag2: Stemming over exit zonder deal. Verwachte resultaat: tégen.

  dag3: Stemming over uitstel. Verwachte resultaat: voor. Maar daar moeten de EU-27 unaniem mee instemmen, anders volgt gewoon een no-deal exit ondanks de afwijzing van het Britse parlement die daar nul zeggenschap over heeft.

  Maar hoe lang en vooral met welk doel zou de EU hier akkoord mee moeten gaan? Zonder verkiezingen/ referendum of alternatief plan verandert de situatie niet en zijn we enkele maanden verder op exact hetzelfde punt. Alleen is verder uitstel dan juridisch niet meer mogelijk omdat de Britten dan geen verkiezingen meer kunnen organiseren voor zitting in het Europees parlement. Enkele maanden uitstel leidt dus zeer waarschijnlijk tot een harde no-deal Brexit, ondanks dat iedereen daar tegen is. Het scenario ‘hard Brexit by accident’.

  De EU lijkt te gaan pushen voor uitsluitend een lang uitstel. Een zet in het schaakspel om de harde Brexiteers onder druk te zetten toch akkoord te gaan met de huidige deal. Die willen absoluut geen lang uitstel  omdat ze vrezen dat uitstel tot afstel zal leiden.

  Maar ook voor de EU is dit een groot risico. Een lang uitstel houdt in dat de Britten EU parlementariërs moeten leveren. Als ze dat doen, dan komt Farage terug met extra aanhang, een voor de EU ongewenste situatie. Maar nog erger zou zijn als de Britten gewoon weigeren om EU verkiezingen te houden omdat dit politiek onhaalbaar is. Dan is er geen rechtsgeldig EU parlement meer en valt het bestuur van de EU stil.

   

   

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213187
   jako
  Bijdrager

  Dat is niet wat de Brexiteers hebben beloofd. Die hebben beloofd dat het VK uit de EU kan stappen met behoudt van de voordelen van EU lidmaatschap en zonder de vermeende nadelen. En, erger, ze denken dat nog steeds. Ze denken dat dit mogelijk is als het VK maar niet toegeeft aan de druk van de EU. Dus alle voorstellen blijven afwijzen net zo lang tot de EU komt kruipen om vergiffenis en alle Britse verlangens inwilligt. Want in hun waandenkbeeld kan de EU helemaal niet bestaan zonder het VK. En dan is er ook geen probleem met de Ierse grens.

  Het leven van een hardcore Brexiteer als Jacob Rees Mogg is zo simpel. Hoewel, zijn investeringsfonds  “Somerset Capital”  met een belegd vermogen van 7 miljard pond heeft de zetel wel verplaatst van Londen naar Dublin…

  Goldman Sachs gaat mee met de waanzin en doet alsof Britse politici werkelijk de macht hebben om een no-deal Brexit weg te stemmen en heeft de kans op een no-deal Brexit nu op minder dan 10% gewaardeerd. Dat advies gaat de wereld in waar onwetende beleggers en algo’s dit voor waar aannemen en het pond hoger zetten. Vermoedelijk heeft GS zelf een flinke shortpositie zodat ze straks veel geld verdienen aan het geven van dit advies. Ze staan bekend om deze streken. Dit bedrog valt nauwelijks te bewijzen, hoewel publiek bekend is dat goed betalende klanten vaak een tegengesteld advies krijgen van GS dan het brede publiek.

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213181
   jako
  Bijdrager

  Haha, het feit dat de Chinese ambassadeur het kennelijk nodig vindt om te hopen op en te geloven in een ” rationally minded and down-to-earth UK” betekent dat dit momenteel niet het geval is in de ogen van de Chinezen. Het wijzen op een win-win situatie heeft ook een diepere betekenis. In de Britse traditie bestaat juist alleen de zero-sum game: I win, you lose en you win, I lose. Zo zitten de Britten ook nog steeds in de Brexit onderhandelingen.

  Ondanks de mooie woorden is er nog veel kwaad bloed tussen China en het VK. De Chinezen zijn de opium oorlogen  nog lang niet vergeten.

  In reactie op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit #213174
   jako
  Bijdrager

  Het kan natuurlijk dat de Britten alsnog in de EU blijven, maar ook dat lost niets op. Pakweg de helft van de bevolking blijft de EU zien als onderdrukkende buitenlandse mogendheid die nadelig is voor de Britse welvaart en aanzien in de wereld. Tegelijk is de schade al gedaan: het VK is niet langer het toonbeeld van politieke stabiliteit en tolerantie en de toegangspoort naar Europa, maar een xenofobe natie waar met één referendum en slechts 50%+één stem een radicale verandering van beleid kan worden ingezet die tientallen jaren aan investeringen teniet kan doen.

  Roeptoeterende onnozele en onkundige Britse politici hebben inmiddels een aantal ronduit vijandige uitlatingen gedaan zowel in de media als tegen politici van andere landen. Kennelijk vol van grootheidswaanzin weet de Britse minister van buitenlandse zaken het verschil niet tussen Japan en China of legt op een belerende toon uit dat Slovenië toch maar mooi ontsnapt is aan de greep van de Sovjet-Unie. Kennelijk te onnozel om te weten dat Slovenië nooit onderdeel was van het Oostblok, maar van Joegoslavië.

  Deze grootheidswaanzin laat de Britten zelfs dreigen om wat zij een gloednieuw vliegdekschip noemen (draait op Windows XP en olie ipv Linux en kernenergie) naar de Chinese zee te sturen waarop China de Britse handelsdelegatie naar huis stuurt. Maar dat weerhoudt de Britten niet om alsnog te proberen Japan onder druk te zetten met de mededeling dat Japan haast moet maken met een Brits-Japanse handelsovereenkomst, want dat is in het belang van Japan. De Britten zijn zelfs zo ‘genereus’ om Japan dezelfde vrijhandelsovereenkomst aan te bieden als Japan nu met de EU heeft. Japan heeft uiterst getergd gereageerd met de mededeling dat het VK geen grootmacht meer is en niets heeft om mee te dreigen. Japan heeft uiterst fijntjes laten weten dat een eventuele handelsovereenkomst met het VK veel gunstiger voorwaarden moet hebben voor Japan en veel minder gunstig voor de Britten, ten opzichte van het EU-Japan verdrag. Het VK is namelijk geen machtsblok van 500 miljoen rijke Europeanen, maar is met zo’n 60 miljoen geïsoleerde Britten en niet erg interessant voor Japan.

  Japanse autofabrieken hebben dan ook al laten weten het VK te gaan verlaten. En die komen nooit meer terug, ook niet als het VK onverhoopt toch bij de EU blijft. De EMA is van Londen naar Amsterdam verhuisd, samen met zo’n 250 kleinere bedrijven en die uittocht gaat gewoon door.  De Londense City krijgt van de EU de tijd om zich aan te passen, wellicht blijven die toch na een “geen” Brexit, maar ook die hebben de meeste kosten al gemaakt. Het zou me niks verbazen als ze toch de stabiliteit van een ander EU land prefereren boven het VK.

  En zo gaat het VK langzaam failliet, bij elke vorm van Brexit, en zelfs zonder Brexit.

  In reactie op: BVN stopt op Astra 1 19.2 #213076
   jako
  Bijdrager

  Start met diezelfde kanteling, die is afhankelijk van de plek op aarde ten opzichte van de satellieten. Monteer de LNB met de Astra1 kop in het brandpunt, controleer of je beeld hebt op Astra1 en daarna op Hotbird. Vervolgens de ontvangst van beide optimaliseren.

  Krijg je het signaal van Hotbird niet goed genoeg, draai het dan om: Zet de Hotbird kop in het brandpunt van de schotel en richt de schotel uit op Hotbird.

  In reactie op: BVN stopt op Astra 1 19.2 #213068
   jako
  Bijdrager

  Ik neem aan dat je de door Wubbe(63) geadviseerde LNB bedoelt.  Het staat er niet bij vermeld op de website, maar meestal moet je de schotel uitrichten op Astra1 waarna de 2e kop ‘vanzelf’ goed uitgericht staat op Hotbird. Op zich kan het ook andersom, het is maar net wat de fabrikant adviseert.  Hopelijk zitten die specificaties wel bij de kop geleverd, je moet ook weten of Astra1 en Hotbird op poort A resp B zit of juist andersom.

  Natuurlijk gaat in werkelijkheid bijna nooit iets echt vanzelf, dus de kans is groot dat je nog moet nastellen. De koppen hebben een vaste onderlinge  afstand, terwijl in werkelijkheid de virtuele afstand tussen Astra1 en Hotbird afhankelijk is van de grootte van de schotel en de locatie op aarde waar de schotel staat. Meestal moet je dus middelen: genoegen nemen met een beetje minder signaal van de ene satelliet om voldoende signaal te kunnen ontvangen van de andere satelliet.

  In reactie op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit #213046
   jako
  Bijdrager

  Echter heb ik een vraag: als alleen de “prises” (wandcontactdozen) beveiligd zijn, dan zou ik eigenlijk verwachten dat de aardlek van 30 mA eerst in werking zou treden, voordat de DB het hele huis spanningsloos maakt. Overigens koken wij op gas met een kookplaat met één elektrisch element. De “four” is een apart apparaat.

  Exact, daarom zijn de ‘prises’ vooralsnog niet verdacht. De verdenking gaat in de eerste plaats naar apparaten die niet via een 30 mA aardlekschakelaar zijn aangesloten. Op het oog lijkt dat het apparaat of apparaten aangesloten op de groep ‘four’ te zijn.  Als je die weinig gebruikt zou ik die groep afschakelen en kijken of het probleem wegblijft.

   

   

  In reactie op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit #213037
   jako
  Bijdrager

  Het is natuurlijk lastig interpreteren op afstand, maar het lijkt alsof de groep ‘four’ en alle verlichting helemaal niet beveiligd is met een 30 mA aardlekschakelaar. Als dat klopt, dan is ‘four’ de hoofdverdachte wanneer daar daadwerkelijk een elektrisch fornuis op is aangesloten. In tegenstelling tot verlichting is een elektrisch fornuis ook van oudsher al voorzien van aarde en het ontwerp is per definitie in staat om grote hoeveelheden elektriciteit op te nemen. Daar valt een 100 watt meer of minder niet echt op.

  In reactie op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit #213014
   jako
  Bijdrager

  het kan natuurlijk toeval zijn dat er na de plaatsing van Linky en een nieuwe DB tegelijkertijd ergens in de installatie een stevige aardlekstroom is gaan lopen

  @Rob:” Bij het omwisselen bleek overigens dat de disjoncteur de branchement defect was.”

  Als de oude DB defect was, dan is geen sprake van toeval. Het aardlek is vermoedelijk al lang aanwezig, maar de defecte DB greep niet in. Het is een potentieel gevaarlijke situatie. “ergens” wordt 500 mA ‘opgegeten’, dat is toch ruim  100 watt, in theorie 24/7/365,  en  voldoende groot om tot brand te kunnen leiden.

  In reactie op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit #213005
   jako
  Bijdrager

  Ik lees op internet allerlei theorieën over blindstroom e.d. die de Linky wel zou meten en de oude meter niet waardoor die te snel af zou schakelen. Maar omdat juist de grootverbruikers over het algemeen zuiver ohmse belastingen zijn (verwarming van boiler, vaatwasser, droger, wasmachine, etc) geloof ik daar niet zo in. Ik denk eerder dat de Linky erg zuiver op 9KVA afschakelt, ook al is dat een seconde. De oude schakelaar gebruikt niet alleen een trage thermische meting van de stroomsterkte, maar die stroomsterkte is ook nog eens flink te hoog voor het te leveren 9 KVA vermogen. Zoals in de tabel staat beschreven zou een 9KVA aansluiting overeenkomen met 45A.

  In het oude 220 Volt tijdperk klopte dat al niet, want uitgaande van een ohmse belasting is dat 220*45= 9.900 Watt.

  In het moderne 230 Volt tijdperk is dat al 230*45=10.500 Watt

  En ik krijg zelfs 240 volt geleverd= 240*45= 10.800 Watt

  De Linky maakt aan dat ‘stiekeme’ te grote verbruik een einde, die schakelt gewoon direct af zodra je verbruik ook maar even boven de 9KVA komt. Ik durf dan ook geen 4 grootverbruikers tegelijk meer in te schakelen, want dat is 40A*240 volt=9600 watt. Dat was in de oude situatie geen enkel probleem. Nu durf ik dat niet eens uit te proberen, want bij mij hangt de Linky buiten op een moeilijk te bereiken plek. En hoewel mijn Linky inmiddels ‘communicant’ is verklaard, kan ik nog steeds niet bij Enedis zien wat mijn verbruik is.

  De stroommeting van de DB is als het goed is buiten gebruik gesteld, maar de aardlekschakelaar niet. Volgens het verhaal is het die DB is die afschakelt en niet de Linky. Ga er dan maar van uit dat het een (grote) aardlek is die dat veroorzaakt. Aangezien je groepsschakelaars kennelijk niet bewegen moet de aardlek zich buiten hun controle bevinden. Formeel is dat niet mogelijk, op dit forum heeft zich één situatie voorgedaan met een bliksembeveiliging die geen eigen beveiliging had. Uiteraard kan een ander probleem in de elektrische installatie dit ook veroorzaken.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 1,236)

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account