de Mereltjes (26)

Aangemaakte reacties

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 47)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Wachten bij de pomp #194645

  @ Peter/Petrus
  In mijn opslag staat ook nog 1,5 Jerrycan Masoute van een behoorlijk aantal jaren geleden waarvan ik mij afvroeg of ik die – als de nood aan de man zou komen – in m’n Camionette uit 2002 zou kunnen opstoken. Leek me een goed doel aangezien ik geen kacheltjes op olie meer heb om het voor te gebruiken. Werd mij afgeraden vanwege andere “viscositeit” dan normale Diesel. Is dat een goed advies of wat zijn de risico’s…..?
  Jan Joost

  In reactie op: WC aansluiten #201491

  @Mimi,

  Ik vind het een beetje buiten het onderwerp van dit draadje, maar de beheerder kan het altijd nog verplaatsen naar een nieuw onderwerp.

  Het verschijnsel van argile in het drinkwater kennen wij: water uit eigen bron in een zeer kalkrijk gebied met ook lagen argile. Als het heeft ge-onweerd dan zit er meteen veel argile in het water, vermoedelijk losgemaakt door ondergrondse turbulentie en meegespoeld door oppervlakte water.

  Na een onweer laten we een buitenkraan wat harder lopen om het water in de toevoerleiding goed te laten doorspoelen (water komt uit de natuur en gaat terug in de natuur).
  Binnenshuis hebben we een 25 micron waterfilter van het fabrikaat Cintropur . Na een onweer moet het filter worden schoongemaakt (afgespoeld) of moet het vervangen worden. Dit is op zich zelf wel een klusje wat enig kracht vergt in verband met het goed dicht draaien van het filterhuis.
  Ik overweeg er een extra filter van 75 of 100 micron voor te zetten om groffe deeltjes eerst af te vangen zodat het 25 micron filter niet zo snel vervuilt.
  Onze ervaring met het 25 micron filter is dat dit de argile er vrijwel geheel uithaalt. Wij hebben geen last dat het thermostaatkranen of de wasmachine vervuilt. Wel ontstaat na verloop van tijd in de waterketel kalkaanslag die een beetje bruinig is maar dat verdwijnt na ontkalken.
  Als een waterkraan eerst kort goede druk levert om vervolgens in druk terug te lopen dan weten we dat het filter moet worden gereinigd :-).

  Staat in de analyses die van jullie water zijn gemaakt iets over de deeltjes grootte van de argile? Dat kan dan een richtlijn voor je zijn voor een eventueel aan te schaffen filter.

  Jan Joost

  In reactie op: Antwoord op een héél oud bericht. #195597

  Cees, wat een ontzettend leuk verhaal!
  Als variant daarop kom ik in mijn NL-dorp in de Achterhoek tegen dat men luiken in het het lokale plat nog altijd fensters noemt.
  In onze eigen boerderij hadden wij de bekende schuiframen met katrol en tegengewicht in het kozijn. Maar wel fensters over de gehele hoogte.
  Bij een boerderij waar ik de fensters alleen voor het ondergedeelte van het raam zag bleek dit een praktische reden te hebben: men had geen schuiframen maar naar buiten klappende bovenramen voor de broodnodige ventilatie en daarbij fensters alleen voor het vaste ondergedeelte.
  Jan Joost

  In reactie op: Moderateur de tirage – houtkachel #199105

  Misschien niet helemaal vergelijkbaar…., maar ter informatie:
  in onze boerderij in NL zit in een oude schoorsteen met aansluiting op de rookgasafvoer van een kachel in de keuken, een “trek-klep”. Deze zit boven het plafond van de keuken op ca. 2,4m’ boven de keukenvloer en 20 cm boven de vliering-vloer. Aangezien we deze rookgasafvoer niet gebruiken (geen kachel in de keuken) en we het geklepper van het ding storend vonden, heb ik ‘m met een spie buiten bedrijf gezet, waarmee ie nu permanent “dicht” staat.

  In reactie op: berichten naar gmail-adressen in NL #187907

  Een probleem dat ook wij ervaren.
  Van onze kinderen/kleinkinderen kwamen opeens geen reacties meer binnen, van anderen – met een gmail account – die we gemaild hebben weten we niet of ze de mailtjes onder ogen hebben gekregen.
  Het ging dan vooral om mailtjes met een bijlage of een meegezonden link die in de spam-map terecht kwamen waarbij niemand begreep waarom dat opeens gebeurde. De oplossing werd: een apart mailtje sturen met de boodschap: “ik zond je een mailtje met een bijlage” maar de laatste dagen krijgen we mailtjes terug: “Ha,ha, Opa, ik heb ‘m al gelezen….”.
  Er lijkt dus toch ergens iets bijgesteld te zijn maar ik heb geen inzicht of het probleem nu helemaal is verholpen.
  aanvulling: we stuurden geen apart mailtje (want dat ging niet goed) maar een whatsapp om e.e.a. te melden.

  In reactie op: Tijdelijk even naar Nederland. #198538

  Beste ppa,

  Als het je doel is een flatje te huren dan kan ik je niet helpen. Wel heb ik een andere suggestie die ik je via een privé bericht toestuur.

  Jan Joost

  In reactie op: Koopjes op vide greniers #194671

  We waren deze zomer nog maar net aangekomen of “ons dorp” had z’n jaarlijkse Brocante / Vide Grenier. Als klein dorp (49 inwoners) valt het niet mee om een plaatsje op de agenda te veroveren maar de slimmerds kozen voor Quatorze Juillet, viel nu op een dinsdag, iedereen heeft vrij behalve de standhouders, de warme bakkers en andere uitbaters.

  Dit was de 10e Vide Greniers, de eigen voorraad begint duidelijk af te nemen, het is nog niet echt op, het zijn een paar enthousiaste lokalen die wat bij elkaar hebben geschraapt. Daarnaast mensen uit omliggende dorpen die wat handel hebben en een beperkt aantal professionele handelaren. Het was mooi weer (natuurlijk), heel gezellig, de Buvette liep als een trein met vooral de koele mousserende Clairette (Crémant of Tradition) en er kwam best veel volk uit de wijde omtrek. Het valt op dat de Fransen altijd wel wat kopen, de toeristen komen vooral kijken. Maar in het algemeen was de handel best goed.

  Zelf hebben we een oud geblazen groen vaasje gekocht maar het pièce de résistance dat ik graag wil tonen is de bowl voor fruitsalade die bij een stand met vooral schalen en terrines zeer uit de toon viel. Wij vielen er op en nu pronkt ie op onze ontbijttafel, de kosten ….. na enig heen en weer praten ….. 8 Euri en wij zijn er blij mee!
  bowl voor vruchtensalade

  In reactie op: steenmarter vochtplekken #189151

  Hallo Jean,

  Uit ervaring weten we dat het vrijwel onmogelijk is om in een (grote) oude woning de steenmarters weg te krijgen doordat er te veel openingen zijn die je niet kunt of wilt afsluiten en er altijd mogelijkheden voor marters zijn om omhoog te klimmen.
  Ze nemen hun prooi vaak mee naar “huis” die dan op bijv. je zolder verder gaat liggen ontbinden en heftig gaat stinken. En ze maken een latrine in de buurt van het nest want dat is wel zo handig.
  Wij hebben van alles geprobeerd, o.a. herrie op zolder (met een radio die op behoorlijk volume staat), vieze geurtjes van o.a. wc-blokjes en bleekwater en dubbeltjes-gaas in grotere openingen, maar alles zonder succes. In NL zijn de steenmarters beschermd en ik ga er van uit dat dat in LDF ook zo is.
  Uiteindelijk heb ik een rookpatroon om mollen te verdrijven in een pannetje (onder het dak) gebrand en dat werkte voortreffelijk. Ook na goed ventileren en na langere tijd hebben we de marters niet meer teruggezien. De Cartouches Taupes heb ik bij een Brico gekocht. Het is geen prettig spul maar wij hebben de keus gemaakt nadat we geen andere werkende oplossingen konden vinden.

  In reactie op: Brievenbus plaatsen #190860

  Ah, ja, natuurlijk, de norm…… Bij ons stond er een brievenbus van hout op “poten” met een zinken dakje er op die we aangehouden hebben. Wordt probleemloos gevuld. Als we weggaan zetten we ‘m binnen. Met de postbestelster hebben we de afspraak dat wanneer ie er niet staat (en wij dus naar NL zijn) zij de post bij de buren afgeeft.
  Voordeel van de officiële bussen is dat de postbestellers er een sleutel voor hebben zodat ze er ook iets groters in kunnen doen. Lijkt me best wel handig met al die pakjes tegenwoordig.

  Jan Joost

  In reactie op: Internet bankrekening openen vanuit Nederland? #196751

  Uit onvrede met mijn bank (Credit Agricole) ben ik vorig jaar op zoek gegaan naar een Internetbank. Uiteindelijk bleek ING niet haalbaar, als ik me goed herinner moet je er maandelijks een bedrag of salaris op storten, ik weet het niet meer precies. Zo ben ik uitgekomen bij Boursoramabank, de oudste Internetbank in Frankrijk.
  Ik heb het helemaal vanuit NL geregeld. Papieren kun je downloaden, invullen en opsturen. ook heb ik met de servicedesk contact gehad, was goed bereikbaar. In mijn geval heb ik een elektriciteitsfactuur meegestuurd om aan te kunnen tonen dat ik eigenaar van een maison secondaire was.

  Succes,
  Jan Joost

  In reactie op: Website nu.nl niet langer bereikbaar vanuit Frankrijk? #188002

  Ik stuur maar géén link, lees het volgende:

  “Woensdag 18 februari en donderdag 19 februari is NU.nl slachtoffer geworden van zogenaamde DDoS-aanvallen. Hierdoor is NU.nl op een paar momenten slecht bereikbaar geweest.
  Na de eerste aanval is besloten al het verkeer vanuit het buitenland naar NU.nl te blokkeren waardoor de problemen voor Nederlandse lezers beperkt blijven. De NU.nl apps waren wel de hele tijd optimaal bereikbaar. Het buitenlandse verkeer wordt vrijdagochtend weer ingeschakeld.

  DDoS staat voor distributed denial of service. Bij een zo’n aanval worden servers bestookt met een grote hoeveelheid internetverkeer. Het primaire doel hierbij is om de servers plat te leggen zodat de website uit de lucht gaat. Bij een dergelijke aanval wordt niet ingebroken op systemen. NU.nl houdt de servers desondanks uiteraard goed in de gaten.

  DDoS-aanvallen lopen meestal via ‘botnets’. Dat zijn netwerken van computers of andere met het internet verbonden apparaten die zijn besmet met malware. Vanuit een centraal ‘moederschip’ kunnen de apparaten vervolgens worden aangestuurd bijvoorbeeld om een server aan te vallen. Daarbij wordt geen kwaadaardige software verspreid.

  Botnets kunnen bestaan uit honderdduizenden of zelfs miljoenen computers van over de hele wereld.”

  In reactie op: Opstal- en Inboedelverzekering #196675

  Margriet,
  Mijn verzekering is een Assurance Multirisque Habitation met de formule “Confort”. Deze omvat opstal (oude gebouwen met dikke muren etc.) en heel beperkt inboedel (géén rééquipement à neuf).

  Groet, Jan Joost

  In reactie op: Opstal- en Inboedelverzekering #196672

  Bonjour,

  Vorig jaar ben ik van Groupama overgestapt naar Aviva. Vertrokken bij Groupama vanwege de jaarlijkse exorbitante prijsverhogingen en vanwege onvrede met de lokale vertegenwoordiger.
  Assurland geraadpleegd, maar internetverzekeraars boden voor mijn situatie (Woning + verbouwde Grange) slechts standaard oplossingen met 2 verzekeringen.
  De lokale verzekeraar van Aviva kwam bij mij thuis kijken, ging zeer coulant om met de aanwezige ruimtes (sou sols, greniers en Grange) en vatte alles in één verzekering samen die – voorzien van zijn beschrijving – door Aviva werd geaccepteerd.
  Totale nieuwe kosten: 50% van mijn verzekering bij Groupama die alleen mijn woning omvatte waarbij de Grange dan nog opgeteld moest worden!
  Ik sluit mij dan ook van harte aan bij de vorige meldingen: een lokale agent of courtier waar je een goed gevoel bij krijgt vind ik van het grootste belang om tot een bevredigend resultaat te komen.

  Jan Joost

  In reactie op: Varens verwijderen #188639

  Zie hier voor meer informatie over de Adelaars varen. Als je ze zodanig wilt verwijderen dat ze niet meer terugkomen dan dus zowel de varen met z’n wortels als de wortelstokken uitgraven.
  Ik heb er selectief een paar laten staan en de rest inderdaad op die manier blijvend kunnen uitroeien.
  Jan Joost

  In reactie op: Cementsluier op tomettes #200684

  2e test foto ” pierres en vue”
  In mijn vorige posting zie ik de edit functie van de geplaatste posting niet.

  In reactie op: Cementsluier op tomettes #200683

  @Jos,
  Dat speciale schoonmaakmiddel vind ik interessant. Ik lees dat het ook voor wanden geschikt is en vraag me af of ik het ook voor een muur met “pierres en vue” zou kunnen gebruiken.
  De werkwijze van de Maçon was:
  aangezien de stenen in de muur wel mooi, maar toch niet erg gelijk waren, de gehele muur met voegmortel “vullen” en na een halve dag drogen de overbodige mortel wegkrabben en vervolgens de stenen borstelen.

  Nu zou ik de stenen graag nog wat schoner willen krijgen.
  Stenen hebben zeer verschillende hardheden afhankelijk van de verontreiniging die er in zit (Marne = Mergel is gelig, ijzer –> rood, silicium –> blauw en is keihard).
  Ik kan me voorstellen de stenen te bewerken door ze te tamponeren met een (schuur)spons en dan – afhankelijk van het resultaat – meer of minder snel na te spoelen.
  Wat denk je?
  Groet, Jan Joost

  PS de eerste keer dat ik in deze website een foto probeer toe te voegen….

  In reactie op: Het skelet van de oude dame #199972

  Aart,

  Ik ben geen deskundige op hout gebied maar ik heb wel wat ervaring opgedaan met oude houten balken en vers hout bij de verschillende dakrenovaties die wij inmiddels achter de rug hebben.
  Van één dak, naar schatting heel oud, waren de balken niet vierkant gezaagd, maar nog in hun originele boomvorm. Ze zagen er zeer aangevreten uit en het leek me geen hard hout. De wormstekigheid ging tot ca. 1,5 cm diep maar daaronder is het hout keihard. Advies van de menusier: “balken gewoon laten zitten en nieuw dak daarop bouwen”. De balken hadden beslist nog nooit enig conserveringsmiddel gezien en nu, 30 jaar later, zien ze er nog steeds even mottig uit maar doen ze het nog altijd even goed. Het nieuwe dak van nieuw hout hebben we met Xylamon of een soortgelijk product behandeld en dat is beslist nodig.

  Van een ander dak hebben we later de oude eiken balken laten zitten, onbehandeld, en eveneens het nieuwe hout behandeld. In ouder hout van zachte houtsoorten hebben we af en toe wel last van houtworm die we dan met Xylamon te lijf gaan.

  Nieuw hout behandelen we altijd en dat is absoluut nodig. Dat kun je goed zien aan vers gezaagd hout bestemd voor de kachel (o.a. eiken) dat binnen een jaar vol wormsteken zit.

  Mvg, Joost

  PS het kan best dat Xylamon tegenwoordig Xylophene is geworden

  In reactie op: franse overheid online #192236

  Ja, nu is het in orde.
  Genoeg stof om te lezen…. als ik even tijd heb 🙂
  Jan Joost

  In reactie op: franse overheid online #192234

  Hallo Marietta,

  De link doet het bij mij niet…..

  Jan Joost

  In reactie op: Zachte of harde matrassen? #189555

  Beste Jaap, Jos en Rimke,

  Dank voor jullie goede adviezen.
  Mijn echtgenote en ik zijn allebei ietsje boven de 70 kg. Wij houden van een soepele zachte matras en daarmee voelen we ons niet zo representatief voor de gemiddelde Gîte-huurders. Hoe zwaar zijn de gemiddelde Gîte-huurders ongeveer?
  De oplossing van een Opdekmatras is voor ons een eye-opener, dit nemen we in overweging.
  Het belang van een bed zonder voeteneind hadden we ook niet onderkend. Het 2-pers. bed heeft wel een kopschot maar géén voeteneindschot, probleem dus opgelost :-).
  Het stapelbed zal (denken we) ook door jongere en kleinere gastjes worden bezet.

  We denken nu aan 2 zachte matrassen <80kg en 2 stevige matrassen 80 – 100kg al dan niet met opdekmatras. Het lijkt me dat we dan een ruime mogelijkheid aan variatie hebben om tot een plezierige slaapoplossing te komen.

  Groet,
  Jan Joost
  [GARD]

  In reactie op: Grande Maison XIXe #200746

  Het dak zal waarschijnlijk wel “waterdicht” zijn maar ’s winters met stuifsneeuw zul je niet alleen buiten maar ook binnen moeten sneeuwschuiven.

  In reactie op: Nombreuses dépendances? #193089

  Beste Jan,

  Ik heb even op je profiel gespiekt om een beter beeld te krijgen van Jan Swaal en dat is gelukt. Je zoekt de ruimte, natuur, eco en, naar ik er uit opmaak, een plek waar je ook actief wilt zijn. Dat klinkt mij allemaal erg bekend in de oren :-)).

  Als je gaat dromen van zo’n plek dan ontstaan er beelden waarbij je er niet alleen zult wonen maar ook “bezig” zult zijn…… en dan heb je van alles en nog wat nodig.
  Zoals daar zijn: een aanhangertje om spullen in te halen of weg te brengen, machines of apparaten om mee te maaien, te hooien, te zagen en te kloven, te hakken en te spitten, te trimmen, rommel in te kruien, te klussen, misschien wel een apart autootje om in moeilijker terrein te rijden enz. enz.

  Wat ik er mee heb gedaan:
  7 kelders waarin groot gereedschap, fietsen, mijn Mehari, gekloofd brandhout, verbouwingsmaterialen, rollen gaas, materialen voor waterleidingen, riolering, vloerverwarming enz. en ja, daar is nog ruimte over. En daarnaast vlieringen van in totaal ca. 100m2 voor o.a. klein gereedschap, opslag verf en onderhoudsmaterialen, spullen die binnenkort naar de Grange gaan enz.
  1 kleine Grange , die we zelf verbouwden tot een logies voor kinderen, vrienden en incidenteel verhuur, waaraan we nu de laatste hand aan het leggen zijn.
  1 Auvent aan de Grange waar onze dochter haar (Franse) keramiekatelier in heeft met oven draaitafel, droogruimte etc. en waar we ook prima 2 picknickbanken in kunnen stallen.
  1 Auvent op het terrein waar vrienden of kinderen van…. hun tentje kunnen opslaan, waar een grote aanhanger en wat bouwzand en gravillon onder dak staan.
  Veel terrein met prachtige natuur, wilde bloemen, orchideeën, bosjes, fruitbomen enz. en een kruidentuin van mijn echtgenote.

  Kortom, veel mogelijkheden waar wij ons ongeremd in kunnen uitleven, een droom waar we al vroeg in zijn gestapt (35 jaar geleden) en voor ons ideaal om mee bezig te zijn.

  Maar Jan, jij moet je keus nog maken. Dan gaat het toch primair om de plek waar je verliefd op moet zijn, waar je steeds naar toe wilt of waar je wilt zijn, waar je jou waarden in terugvindt. De rest is “maakbaar”, dat geld voor het huis en de opstallen als die er al zijn. Je kunt ze laten staan of iets of niets mee doen. Het zijn “mogelijkheden” die historisch kennelijk bij de plek horen en als zodanig best belangrijk kunnen zijn.

  Succes bij je zoektocht,
  Jan Joost

  In reactie op: De mijn als voedster en moordenares #195273

  Dag Bosbess,

  Ben blij om weer wat van je te vernemen….. heb met plezier je sfeervolle verhaal met mooie opnamen gelezen!

  Jan Joost

  In reactie op: tip veiliger internetbankieren #186877

  Jako, prima tip, heb de software ook meteen geïnstalleerd.
  Bedankt,
  Jan Joost

  In reactie op: Klep in de open haard plaatsen #200197

  Recentelijk gelezen dat een klep in de rookgasafvoer in LDF verboden zou zijn. Reden hiervoor (dat men te veel zou kunnen smoren met) het gevaar van Koolmonoxide die niet wordt afgevoerd maar het huis binnendringt. Klinkt plausibel.

  Ik kan me een alternatieve oplossing voorstellen waarbij je een metalen plaat in de haardopening plaatst die voorkomt dat de wind as de séjour inblaast terwijl rookgassen nog gewoon door de schoorsteen naar buiten kunnen.

  Jan Joost

  In reactie op: Nuttige links #190425

  Indrukwekkende pagina! En uitermate informatief, zag er meteen al een aantal links tussen die ik meteen heb nagetrokken. Ik vind het een mooie uitbreiding van de website.

  Jan Joost

  In reactie op: grondkabel elektra trekken #200210

  Een paar jaar geleden moest ik één vergelijkbare kabel door een rode gaine trekken, zelfde afstand. Doordat de gaine kon meelopen met een Pvc-buis naar de tank toutes eaux kwam die mooi diep te liggen maar aan het eind ontstond toch een bocht om weer aan de oppervlak te komen. We hebben vooral op het laatst er met z’n tweeën aan moeten trekken om de kabel over die lengte te kunnen verplaatsen. Uiteindelijk brak de trekdraad zo ongeveer bij het begin van de bocht naar boven. Op goed geluk de gaine doorgesneden en de kop van de kabel gevonden. Na het trekken van het laatste stuk de gaine getaped met van die oranje kunststof tape.

  Bij 2 kabels is de speling in de gaine niet groot en de weerstand navenant groter. Mijn oplossing zou nu zijn bijv. stukken van 15m’ gaine te maken en deze na het trekken van de kabel te tapen. Uit je posting begrijp ik dat de gaine er al ligt dan zal het tapen niet lukken. Dan lijkt mij een zwaardere of misschien een dubbele trekdraad een goede oplossing.
  De elektricien heb ik kabels zien inspuiten bij het trekken van kabeltjes (binnen), weet
  niet waarmee, maar het scheelde aanzienlijk. Misschien even navragen bij je leverancier.

  Succes, Jan Joost

  In reactie op: 100mm boor voor tempex #200783

  Dank Janv, voor deze super oplossing. Ik moet door een dak van Sandwichplaten met 14cm Tempex een schoorsteendoorlaat maken. Weet nu de diameter nog niet, maar als ik de juiste PVC-maat kan krijgen om een holboor te maken dan ga ik dat beslist zo oplossen 🙂

  Jan Joost

  In reactie op: Verzekering voor Maison secondaire vernieuwen #197313

  @Jeroen B, dank voor je spam-waarschuwing, een gewaarschuwd mens telt voor twee! Heb in mijn persoonlijke pagina van Amaquiz inmiddels op alle 5 onderwerpen, die informatie toezenden betreffen, aangegeven dat ik daar geen toestemming toe geef.


  @Steenmarter
  , in een telefoongesprek met de verzekeraar gistermiddag gaven ze aan dat de premie ook gold voor een huis en Pierres, tot mijn verrassing moet ik zeggen. De premie valt me daarmee erg mee vergeleken met wat ik eerder betaalde!

  Jan Joost

  In reactie op: Verzekering voor Maison secondaire vernieuwen #197310

  Dank jullie wel voor jullie reacties!


  @Bosbess
  , mijn lopende verzekering heb ik inmiddels per aangetekende brief opgezegd. Of ik met dezelfde maatschappij doorga hangt nog van hun nieuw uit te brengen offerte af. Matmut heb ik bekeken, zij hebben geen kantoor binnen de 40 km van ons huis, ik overweeg om liever met een specifieke Internetaanbieder in zee te gaan.

  @Jeroen B, een soortgelijke constructie van Internetaanbieder die onderdeel is van een grote “normale” aanbieder ligt waarschijnlijk bij mij ook in het verschiet (Amaguiz.com, onderdeel van Groupama).


  @HansPiet
  , bij Internet verzekeraars kom ik een soort “formule” tegen waarbij de WA vie privée niet weggelaten kan worden (heb ik al in NL). De inboedel (biens mobiliers) kan tegen huidige waarde worden opgenomen waarmee dit een kleine post wordt. Het ziet ernaar uit dat ik met deze formule beter uitkom dan met een op maat gemaakte verzekering van een grotere aanbieder.

  Ik overweeg Amaguiz.com, onderdeel van Groupama, heeft iemand ervaring met schade declareren bij deze verzekeraar of in z’n algemeenheid bij een Internetverzekeraar?

  Jan Joost

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 47)

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account