bashbm

Aangemaakte reacties

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Traditioneel muren voegen en bezetten – draadje #201396
   bashbm
  Bijdrager

  Dit onderwerp uit belangstelling meelezend (ons voegwerk zit erop) wil ik Christian bijvallen in zijn opmerking over de korrelgrootte van het zand.
  Is een zandkorrel van 5 mm (halve centimeter) niet een beetje grof?

  Bovendien spreekt Le Renovateur in de Recap van Ratatouille (helemaal bovenaan dit bericht
  in 2011-07-11 zelf in zijn receptuur over:

  Indien men alleen zand ( 0-0,2 of voor een lekker grove voeg 0-0,5 mm) en witte kalk gebruikt wordt de voeg vaak te licht van tint

  Dus voor een grove voeg 0-0,5 mm ipv 0-5mm

  Wat is juist?

  In reactie op: Hoe blijf jij warm? #189189
   bashbm
  Bijdrager

  Jos,

  Voor onze renovatie overwogen wij ook een polyflam, sterker nog we hadden hem bijna besteld.
  Hij zou in onze nieuwe salon op de BG komen en met een ventilator en een in de vloer ingefreesd luchtkanaal zou hij ook nog eens de keuken kunnen verwarmen.
  In het finale gesprek met de verkoper begonnen mijn twijfels met name omtrent capaciteit en warmteverliezen in het luchtkanaal naar de keuken. Ons beoogd model de STA405 met 16 KW zou het met gemak moeten aankunnen, maar ik begon te twijfelen.

  Als ik nu zie hoe hard onze 16KW Charnwood moet werken om de salon op peil te krijgen, had die Polyflam de keuken nooit warm gekregen.
  Wij zijn nu erg gelukkig met de hout en pellet combi.

  Wellicht is jouw situatie met de capaciteit anders. Het systeem van met -naar keuze- gesloten of open vuur is mooi van de polyflam.
  Ik hoorde wel van de ramonneur, dat de polyflams een ramp zijn om te vegen, vanwege het kleine toegangsluik naar het rookkanaal.

  bas

  In reactie op: Hoe blijf jij warm? #189188
   bashbm
  Bijdrager

  niemand met een pelletkachel?

  Daar ben ik dan met ons Quercy-huis uit 1703 in de Lot.
  2 etages + een hoge zolder, en pierre, geen muurisolatie. Wel een geïsoleerd dak dankzij Trilatte dakpanelen. Geen permanente bewoning.

  Voor de renovatie in 2013 slechts een miniscule hout/tegelkachel op de BG en een reusachtige cantou in de salon op de BG. Doorgaans geen strenge winters in de Lot maar in de winterse seizoenen toch flink wat kou geleden.

  Na de renovatie in de nieuwe salon op de BG een 16Kw (max) houtkachel.
  In de keuken op de BG een Pelletkachel van Palazzetti.
  Dat was een uitstekende keuze. Programmeerbaar, dus ’s morgens een lekker warme keuken.
  Grote autonomie, dus gewoon een middag boodschappen doen zonder kachelproblemen.
  Wij gebruiken nog geen 15 kg (1 zak) pellets per dag.
  Ons model Lola kan ook op zuivere convectie werken, dus de (toch wel) hoorbare ventilator valt dan stil en is het net een houtkachel. Model etanche, dus aan-/afvoerpijp lucht/rookgas door de muur.

  Ondanks de Bram van een houtkachel heeft die zijn handen vol aan de salon als we in een door en door koud huis arriveren. Muren en vloer hebben alle kou geaccumuleerd. We hebben de (plavuizen) vloer niet geïsoleerd tijdens de renovatie omdat die dan inpandig flink had moeten worden uitgegraven. Dat werd ons net iets te gortig.
  De houtkachel de hele dag een beetje op temperatuur houden is het recept.

  De slaapkamer op de etage is onverwarmd (behoudens de electrische dekens). Ik overweeg nog in de houten vloer wat roosters te maken, zodat warmte uit de salon eronder kan doordringen.
  De oude salon op de etage is nu leeskamer/bibliotheek/kantoor in wording. In de grote cantou heb ik een trappe laten plaatsen zodat we (als de cantou niet gebruikt wordt) de warme lucht wel in huis houden.

  Voor het hele huis maakte ik eiken draai-val ramen met daarin Hr++ beglazing. Op de etage moet ik de oude enkel glas ramen nog vervangen.

  In reactie op: catch-22 #192289
   bashbm
  Bijdrager

  Ooit van plan eens een gebruikt karretje bij ons huis in FR te stallen (makkelijk als extra vervoer voor gasten zonder eigen vervoer) lees ik deze discussie met interesse. Nooit in verdiept, dus ook nooit bevroed, dat het als NL ingezetene dus feitelijk onbevoegd is.

  Is het een oplossing om de voiture op naam van een plaatselijke vriend te zetten (Frans ingezetene uiteraard) en toch alle kosten voor jezelf te nemen.
  Het is dan een soort huurconstructie.
  Risico’s voor de Franse vriend?

  bas

  In reactie op: Inslagpluggen, les chevilles à frapper #199228
   bashbm
  Bijdrager

  Het hoeft niet altijd met een (slag)plug.
  Toen ik onze eiken ramen ging plaatsen maakte de ebeniste die me daarbij hielp me attent op de zgn ‘vis menuiserie’. Een vrij dunne schroef met een fijne draad en een verzonken torxkop. Kozijn voorboren met houtboor (schuin richting de stenen feuillure). Daarna met de steenboor doorboren tot in de stenen kaderstenen. Zonder plug wordt de vis menuiserie ingeschroefd. Rock-solid! In 46 blijkbaar de methode om kozijnen te fixeren.

  Een voorbeeldje:

  http://www.diager.com/PDF/FR/fixation%20longue-3.pdf

  bas

  In reactie op: Inklemming van palen in de grond #199196
   bashbm
  Bijdrager

  Interessant hoe verschillend tegen een bepaald probleem aangekeken wordt. Mijn constructief gevoel zei namelijk dat de constructie binnen de kortste keren tegen de vlakte zou liggen. De schommels van Maxandr geven mijn gevoel dus ongelijk, juist omdat het de krachten in die richting zijn waarvoor ik bang was.
  Mijn redenering was, dat de weerstand van de grond op het ondergrondse deel van de paal = 15 x 100 cm de krachten in bedwang moeten houden. Dat blijkt allemaal exact te berekenen, maar ik ben slecht amateur-ingenieur.

  De opmerkingen van Jos begrijp ik volkomen. Wanner ik iets maak heb ik de niet te onderdrukken neiging het op een dusdanige wijze te doen, dat het staat voor de eeuwigheid + vijf jaren. Onze eiken haardhoutabri staat dan ook keurig op platines reglables op een betonplaat, die op de plaatsen van de poten verdikt is met een flinke poer.

  Alleen als je dan weer leest hoe lang het grenen van Maxandr het in de grond uithoudt, moet het met eiken toch wel wat langer duren voor het verrot is. Natuurlijk, de eeuwigheid zal niet bereikt worden, laat staan de 5 surplus-jaren, maar ook hier heeft Maxandr weer een punt: het is per slot maar een pergola.

  De opmerking van Wannox over de ERDF palen heeft me ook wel aan het denken gezet. Hoe men dat daar doet weet ik ook niet, maar lantaarnpalen in NL gaan volgens mij ook zonder fundatie de grond in.

  Al met al dank voor de bijdragen en ik denk dat ik het er op ga wagen.

  bas

  In reactie op: houten vloer leggen #199920
   bashbm
  Bijdrager

  Peter,

  De mooie eiken vloer, aan de bovenzijde (op de verdieping dus) bestrooien met babybilletjespoeder (talk) en daarna invegen in de naden, alvorens de rest van de nieuwe vloerafwerking aan te brengen.

  bas

  In reactie op: Boek over Frankrijk #190038
   bashbm
  Bijdrager

  Beste forumleden, ik gun u allen uw feestje.
  Alle persoonlijke qualificaties glijden van me af, wetend hoe ver die bezijden de waarheid zijn.
  Over de veronderstelde wijsheden die ik in mijn pacht heb ga ik Fransco persoonlijk kond doen.
  Het spijt me zeer, niet te hebben kunnen kiezen tussen:
  -het zijn van een profiteur, door het boek stiekem te lezen en dan terug te sturen
  en
  -het toch maar lezen van het boek om te voorkomen een ongefundeerd oordeel te geven.
  Blijkens de reacties zouden ze allebei tot een vermaning van de strenge Forumpolitie geleid hebben.

  Tot slot Bosbess:
  Wanneer straks uw ogen het weer doen (hetgeen ik u oprecht van harte toewens, het zou een verklaring voor de ontsporing van deze discussie kunnen zijn), lees dan deze draad nog eens rustig door en laat mij weten waar ik gepretendeerd heb een recensie i.p.v. een mening te presenteren.
  Tot slot:
  Wanneer “Hou je kop, vuile profiteur” (janv geparafraseerd, bijna geciteerd) in dit forum van een minder laag niveau is dan “beste man”, dan is dat goed om te weten.
  Dan snap ik ook beter welke tolerantie Christian zo waardeert. Dat zal dan deze zijn: tolerantie = de mate waarin het gewicht van een munt mag afwijken

  In reactie op: Boek over Frankrijk #190029
   bashbm
  Bijdrager

  Mag ik constateren dat de meest fatsoenlijke reactie op mijn mening over het betreffende boek afkomstig is van de auteur zelve.
  Ik had kritiek (het was zeker geen afzeikverhaal), dat doet pijn bij de schepper (begrijpelijk), maar hij erkent manmoedig, dat inzichten nu eenmaal kunnen verschillen.

  Na de amateur psycholoog dient zich nu ook de part-time rechercheur zich aan, die meent een diefstal op het spoor te zijn.
  Mijnheer janv is sowieso uit zijn humeur, want hij heeft niets geleerd van mijn kritiek.

  Kijk beste man, ik zou u best iets over bladspiegel, witmarges, stramien, aan- en afspatiëren willen vertellen, maar ik heb de indruk, dat u op dit moment nog te druk bent om op uw toetsenbord het opgestoken middelvingersymbool te vinden.
  Verloren tijd dus.

  Dan is er nog die platvloerse insinuatie over het goedkoop consumeren van het boek.
  Het is misschien omdat het in uw milieu gebruikelijk is om met vette vingers en een van barbecuesaus rood omrande mond met veel misbaar uw geld terug te eisen omdat de spare-ribs “niet te vreten waren” dat u tot deze gedachte komt.

  De werkelijkheid is echter anders en geeft meteen mevr. Besse antwoord op de vraag waarom ik het boek niet eerst gelezen heb alvorens mijn oordeel te vellen.
  Ik opende met grote verwachtingen de envelop. Na enig bladeren constateerde ik dat -ondanks mijn liefde voor woord- en beeldkunst en voor Frankrijk, ik dit boek -na lezing ervan- niet later meermaals uit de boekenkast zou pakken om er liefdevol in te bladeren.
  Dan ga ik niet het geestelijk product van dhr Collignon consumeren om vervolgens mijn geld terug te vragen.
  Het boek ging dus verder ongebruikt en keurig verpakt retour. Volgens de voorwaarden van Bol.com had ik daar overigens het volste recht toe.

  Christian met zijn citaat en analyse zit het dichtst bij de waarheid.
  En voor de ene persoon slaat de voorkeur door naar de vorm, terwijl voor de ander de inhoud belangrijk is.
  Ikzelf zou geen probleem hebben een flink bedrag neer te tellen voor “Nachtvorst in de Cevennen, psychologische analyses van de koude grond, van mevrouw Theodora Besse. Wanneer de vorm, de kwaliteit van druk, de papiersoort, de vormgeving mij bevallen, neem ik voor lief, dat de inhoud van dat werk lulkoek is.

  De stelling van mevr. Besse is, dat ik alles maar mooi moet vinden, want er is toch zoveel aandacht aan besteed, sterker nog, ze is bezorgd dat ik veel mis in mijn leven.

  Jawel, met de techniek van vandaag de dag kunnen mensen die niet veel kunnen toch iets scheppen:
  – Je koopt een Bob Ross penseel en Bob Ross olieverf en kijk, je maakt een kunstwerk
  – Je koopt een Yamaha keyboard en kijk met 1 vinger speel je de symfonieën van Beethoven
  – Je downloadt een programmaatje en maakt zelf een website voor je Chambre d’hote
  – Je importeert de foto’s van je Klak-camera op de Hema-site en ziedaar een echt fotoboek.

  En waag het nu niet omdat allemaal niet mooi te vinden, want er is toch zoveel tijd en moeite aan besteed.
  Neem het mij niet kwalijk, maar dat is dan pure minachting voor de ware kunstenaars, musici, webdesigners en Erwin Olafs van deze wereld. Minachting voor hun studie van vele jaren aan Hogescholen, Rietveld academies en conservatoria om nog maar niet te spreken van hun zware inspanningen om na die studies beter in hun vak te worden.

  Helemaal verloren voor respect voor het ambacht is mevr. Besse nog niet, want ze onderschrijft in deze draad wel de mening van Christian dat er verschil is tussen Ik vertrek- en meer serieuze schrijfkunst. Ze snapt er dus wel iets van.

  Vorm en inhoud gaan samen en kunnen elkaar versterken of verzwakken.
  Ooit afgevraagd waarom een beetje restaurant gerechten opdient op aardewerk i.p.v. plastic campingbordjes.
  Een balletvoorstelling met bouwlampen, want die geven toch ook licht?
  De nachtwacht, da’s zo’n goed werk, dat komt ook wel tot zijn recht in de kelder van het Rijks.

  Bedenk er nog maar een paar.

  Tot slot gaan we die leergierige janv nog een kunstje leren, want het zal vast nog wel eens voorkomen, dat hij van zijn onfatsoen blijk wil geven.

  Let op janv, voor het opgestoken middelvingerteken moet je 3 toetsen tegelijk indrukken.
  Ja 3 tegelijk, het zal u even moeite kosten maar met wat oefening gaat het lukken.

  De toetsen zijn CTRL – ALT — DEL

  In reactie op: Boek over Frankrijk #190025
   bashbm
  Bijdrager

  Kijk nu toch eens aan.
  Je geeft je mening over een kwestie.
  En dan, gratis en voor niets, een psychoanalyse via de Fleurop.

  Wat een tof forum is dit toch.

  In reactie op: Boek over Frankrijk #190022
   bashbm
  Bijdrager

  Op basis van de recensies alhier bestelde ook ik het boek. Na er even in gebladerd te hebben, heb ik het retour gezonden. Vond de typografie en de layout erg onder de maat. De algehele kwaliteit leek meer op een Hema fotoboek, dan op een gedrukt exemplaar.
  Zonde van de mooie foto’s en ongetwijfeld ook van de mooie verhalen.
  Eerlijk is eerlijk, misschien is de prijs daar wel naar.

  Overigens geen kwaad woord over de auteurs. De website van Collignon heb ik toegevoegd aan mijn favorieten.

  In reactie op: Veel werk aan zwembad? #199595
   bashbm
  Bijdrager

  @ heer Pijpe
  Dank. Ik heb zelf zoveel gemak- en veel geleerd van deze rubriek, dat het ge-OH me een beetje de strot uitkwam.

  @ de heer Peter Dek
  Ten eerste vind ik het nogal aanmatigend, dat u uw mening presenteert als de enige waarheid.
  Daarnaast verwijt u mij op een nogal blaffende toon, dat ik beter zou moeten lezen. Leest u zelf de hele draad nog eens terug. Wanneer u mijn 2e bijdrage niet begrijpt in de context van de eerste, dan heeft u een probleem, niet ik. Daar laat ik het bij.

  Beste vraagsteller,
  Ik ga mijn bijdragen over dit onderwerp nuanceren.

  Wij hebben een prive zwembad, in tegenstelling tot de heer die niet bij ons wil zwemmen, bang om exceem op te lopen. Die heeft -als ik het goed begrijp- een CdH. V.w.b. het gebruik zou dat een verschil kunnen maken.
  Wij douchen even voor het baden, en springen niet ingesmeerd met zonneolie in het water. Als er kilo’s haren verwijderd moeten worden waren die mensen m.i. al ziek voor ze het zwembad insprongen. Probleem met haar is in elk geval niet onze ervaring.

  Ons huis bevindt zich in dep. Lot met naar onze mening een zwembadwaardig klimaat.

  Wij zijn geen zwemmers, wij zoeken verfrissing, gooien af en toe een balletje in het water of drijven wat op het luchtbed. Vandaar dat de diepte van 1,50 m voor dit doel voldoet. Overigens is de inhoud van het bad 70 m3.

  Ik renoveerde een bestaand bad (slecht gebouwd met parpaigns en met een papieren cartouchefilter) door het aanbouwen van een romeinse trap, laste er met een Leisterpistool een Alkorplan 2000 liner in en overdimensioneerde de leidingdiameter; pompcapaciteit en zandfiltergrootte iets t.o.v. de geadviseerde waarden.
  Het is een zoutwaterbad met electrolyse, dus behoudens opstart en in geval van onweer, en wat vlokmiddel bij opstart wordt geen chemie toegevoegd.

  Wij zijn geen viespeuken, maar ook geen zeurpieten. Als er wat rozenblaadjes drijven gaan we niet eerst met het schepnet rond.

  Dit zijn onze randvoorwaarden en onder die condities vinden wij de besognes ontzettend meevallen. Wanneer jullie erg graag een zwembad willen dan lijkt me niet -als jullie situatie een beetje op de onze lijkt- dat -zelfs voor vier weken per jaar- het onderhoud een probleem zou moeten zijn.
  Succes met jullie afweging met tot slot nog een plaatje van onze modderpoel.

  15653530eq.jpg

  bas

  In reactie op: Veel werk aan zwembad? #199571
   bashbm
  Bijdrager

  Waar de sfeer elders in dit forum al aardig verziekt lijkt is nu blijkbaar ook Bouwen en klussen aan het vervuilen. Meer in elk geval dan ons zwembad (70m3).

  Daaruit stofzuigde ik (na een week niet naar het bad te hebben omgekeken) in een half uurtje de bladeren en wat zand van de bodem. Chemische waarden getest; perfect. Water, kristalhelder en azuurblauw.

  Ik ben dus positief over het hebben en onderhouden van een zwembad!

  De forumleden die het vervelend vinden dat er een positieve ervaring is en zich ook nog kwalifikaties als dromer, nitwit, of vispeuk menen te mogen aanmatigen doen er beter aan hun hobby in Entre Bavards voort te zetten.
  Dan blijft Bouwen/Klussen hopelijk nog lezenswaardig

  In reactie op: Veel werk aan zwembad? #199576
   bashbm
  Bijdrager

  Uitgaand van een goed aangelegd bad, met een (filter-)installatie van voldoende capaciteit vind ik “het gedoe” allemaal best meevallen.
  Momenteel gebruiken wij ons bad zo’n 8 weken per seizoen.

  Zwemklaar maken: max 2 uur werk (winterdek verwijderen, pomp aansluiten, chloorshock, beetje zuigen.
  Na 1,5 dag: helder water>>> zwemklaar.

  Dagelijkse controle: max 5 minuten

  Paar x per week: stofzuigen, bladeren uit de skimmers en voorfilter.

  Winterklaar maken: leegpompen tot onder de skimmers, gizzmo’s in de skimmers, ik demonteer de pomp, winterdek erop (is nog het rotste klusje)
  Totaal misschien 3 uur werk

  Elke dag weer blij met ons bad.
  Zit je in een streek met een goed klimaat…. doen!

  Onbeheerd (werkend) achterlaten zou ik nooit doen. Juist die dagelijkse korte controles behoeden je voor (pomp) schade

  In reactie op: diepte balken in een muur #198700
   bashbm
  Bijdrager

  Christian,

  De kop van de op maat afgekorte kinderbalk hebben wij (zoals een cadeautje, dus geen open naden) ingepakt met EPDM dakbedekkingsfolie. De folie heeft een enorme kleefkracht en plakt dus lekker aan het eiken. De bovenzijde balk hebben wij uitgesneden ivm uitwaseming en de vouwen met wat kronkelnagels vastgespijkerd.
  Uiteraard ondergingen de moerbalken dezelfde bahandeling.

  Bas

  In reactie op: diepte balken in een muur #198698
   bashbm
  Bijdrager

  Voor zover nodig nog een plaatje van onze methode

  14743385hu.jpg

  bas

  In reactie op: diepte balken in een muur #198697
   bashbm
  Bijdrager

  Wim3

  Ik schreef al iets over de plaatsing in een eerdere reactie.
  Oude balklaag verwijderd.
  A.d.h.v. de nieuwe H.o.H maat zijn in de natuurstenen muur gaten gemaakt met rondom voldoende lucht.
  Zowel boven, onder links en rechts was er dus voldoende speling om de nieuwe kinderbalken te positioneren.
  M.b.v. de bouwlaser zijn de buitenste kinderbalken op hoogte gesteld en ondersteund door een schroefstempel met daarop een badding (die over de gehele lengte van de kamer loopt)
  Vervolgens alle tussenliggende kinderbalken geplaatst. Draad over de balken met een klein spatieblokje op de buitenste kinderbalken. Vervolgens alle kinderbalken met wiggen tussen balk en badding onder de draad op hoogte gesteld (m.b.v. spatieblokje van dezelfde hoogte). Op de bovenzijde van de kinderbalken een koppellat bevestigd, waardoor alle balken gefixeerd waren.
  De kinderbalken zweven nu a.h.w. in het gat in de muur.
  Vervolgens rondom ingemetseld met passende stenen en uiteraard specie.

  Dit was voor ons een snelle en prima werkmethode, in aanmerking nemend, dat de kepen in de moederbalk in het atelier (dus niet op de bouwplaats) waren gemaakt.
  Als een muurgat net pas of maar een beetje te nauw is, zit je enorm te klooien met een 60/70kg zware balk. Het aanwerken van de muur moet zowieso gebeuren dus is een groter gat geen probleem.

  bas

  In reactie op: diepte balken in een muur #198701
   bashbm
  Bijdrager

  WimIII

  Ben net terug uit de Lot en zit op de bank uit te hijgen van het plaatsen van een eiken poutraison in ons FR huis.
  2 sommiers (30×30 en 40 solives (15×15).
  De muurgaten zijn ruim uitgehakt in de nieuwe h.o.h. verdeling.
  De kinderbalken hebben een oplegging van 18/20 cm met nog enig lucht achter de kop.
  Wij hebben ervoor gekozen de koppen te bekleden met EPDM folie, dusdanig aangebracht, dat de onderzijde en de 2 zijkanten ondoordringbaar beschermd zijn. De bovenzijde kop is vrij ivm uitwaseming.

  Kinderbalken met baddingen en schroefstempels -onder de draad- aan de muurzijde ondersteund, waarna ze rondom ingemetseld zijn.

  bas

  In reactie op: Auto van de zaak #190478
   bashbm
  Bijdrager

  Jawel, het is allemaal erg onbetekenend. Toch ben ik het wel met Cees eens. Alsof je in het AD het begin van een column leest en vervolgens De Volkskrant moet kopen om door te lezen.
  Er wordt op deze site onder de kop Ervaringen/weblogs toch al de gelegenheid gegeven om je kunsten te presenteren. Of maak in het forum een rubriek “Kijk mij eens”, dan is het duidelijk.
  Het pruillipje van Rene vind ik wel erg onvolwassen.

  bas

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?