Eerste resultaten departementsverkiezingen

departementalesDe eerste resultaten van de departementsverkiezingen zijn bekend. In 94 departementen en in meer dan 1994 cantons zijn de stemmen na de eerste ronde geteld. Winnaar in deze eerste ronde zijn de UMP en zijn bondgenoten, aan kop in 41,18% van de cantons (821 cantons) en de diverse rechtse partijen in 9,78 % (195 cantons). De PS en zijn bondgenoten wonnen in 25,68 % van de cantons (512 cantons), en de diverse linkse partijen in 4,06 % (81 cantons). Het Front National ligt aan kop in 322 cantons, 16,15 % van de cantons.

Korte tijd na de bekendmaking van de exit-pools reageerde Nicolas Sarkozy al met de woorden dat in een groot aantal departementen de fundamenten voor een grote verschuiving naar rechts en naar centrumpartijen nu gelegd zijn. De voorzitter van de UMP riep op tot een mobilisatie naar de tweede ronde op 29 maart, om de resultaten van rechts nog te versterken. Hij benadrukte dat er geen enkel akkoord zou zijn op nationaal of lokaal gebied met de leiders van de FN. Sterker nog: hij riep namens de UMP de kiezers op om niet te stemmen op de FN (‘met wie we niets gemeen hebben’), maar ook niet op de PS, ‘omdat we de keuzes van die partij niet delen’. De partijchef richtte zich nog tot de kiezers die zich tot extreemrechts gewend hebben, door te zeggen dat hij hun wanhoop begrijpt, maar hen wil waarschuwen dat extreemrechts het zelfde wil als extreem links, en dat van die laatsten geen enkele oplossing voor Frankrijk te verwachten is.

Voor de rechtse partijbonzen betekent het resultaat van deze verkiezingen een bevestiging van de rol van de voorzitter Sarkozy, die in staat bleek de eenheid in de partij te bevorderen en een goede dirigent voor deze campagne te zijn, zo liet de woordvoerder van de partij weten. Toch benadrukte die dat hiermee niet direct de conclusie getrokken moet worden dat de presidentsverkiezingen ook met zo veel gemak tot een overwinning zullen leiden.

Ook het Front National noemt zich overwinnaar, hoewel het niet de eerste partij van Frankrijk is geworden, zoals door Marine Le Pen geambieerd werd, maar de tweede, met een historisch resultaat van 26 % van de stemmen, een nog hoger percentage dan tijdens de Europese verkiezingen. In sommige departemtenten, zoals de Var, haalt de FN meer dan 30 % in alle cantons. In het noorden doet het in 37 cantons van de 41 mee voor de tweede ronde. In verschillende cantons heeft de FN in de eerste ronde al de overwinning behaald: in Eurville-Bienville in de Haute-Marne (50,35 %), in Pontet in de Vaucluse (53,70 %), in Fréjus in de Var (51,17 %), in Vic-sur-Aisne in de l’Aisne (53,80 %). Vier jaar geleden werden daar maar twee leden van het conseil general gekozen.

Zoals verwacht werd heeft de PS een enorme terugval beleefd door op de derde positie te belanden, terwijl in 2011 nog op 25% van de stemmen gerekend kon worden. Toch wordt er vanuit links volgehouden dat er geen sprake is van een mislukking en dat het linkse blok beter heeft gescoord dan voorzien, aldus een woordvoerder van de partij, die eraan toevoegt dat links zich moet realiseren dat men is aangeland in een systeem van drie partijen en dat de linkse partijen er goed aan zouden doen om zich te verenigen. Bij elkaar opgeteld zouden de linkse partijen met gemak de hoogste score kunnen halen. Manuel Valls prees zich gelukkig met het feit dat het FN niet de eerste partij van Frankrijk is geworden, herinnerde eraan dat voor de tweede ronde nog niets zeker is en onderstreepte dat het linkse blok gezamenlijk bijna evenveel stemmen gescoord heeft als rechts. Dit neemt echter niet weg dat er sprake is van een sterke teruggang voor de PS. Hoewel er in 15 van de cantons in de eerste ronde gewonnen is, is het effect van de breuk met het Front de Gauche en de écologistes duidelijk merkbaar. In het Noorden, toch sinds 1998 een links bolwerk, is de partij geëlimineerd in 27 van de 41 cantons.

Ook voor de rest van links is de eerste ronde van de departementsverkiezingen neergekomen op een flinke nederlaag. De groenen hebben volgens schattingen maar 1,8% van de stemmen gehaald, tegen 8,2 % tijdens de vorige cantonale verkiezingen. Het Front de Gauche doet het beter, met 6,5 % van de stemmen, waardoor in 3 cantons de eerste ronde al gewonnen werd. Ook de communisten hopen aanstaande zondag in Val-de-Marne te winnen waardoor het departement geregeerd zou kunnen worden door links met een communist aan het hoofd.

De opkomst was minder slecht dan verwacht, slechts 49,82 % is niet komen stemmen – een beter resultaat dan bij de cantonale verkiezingen in 2011 (55,68 %) of de Europese verkiezingen, en nog veel beter dan de cantonale verkiezingen van 2008 (35,13 %).

 

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account