Economisch beleid Frankrijk heeft tijd nodig

valls et hollandeVolgens een peiling van het Ifop voor de krant Journal du dimanche is het vertrouwen in de huidige Franse regering Hollande en haar economische politiek nog verder gedaald. Minder dan 2 op de tien Fransen geloven nu nog dat Valls en Hollande in staat zijn het economische tij te keren. Manuel Valls geeft aan dat het huidige beleid tijd nodig heeft om resultaten te kunnen oogsten.

De twee bewindslieden zijn eerder teruggekomen van hun vakanties. De eerste ministerraad na de Rentrée zal woensdag plaatsvinden in een sfeer die getekend wordt door een massaal wantrouwen van de Fransen op verschillende gebieden: 85% op het gebied van de strijd tegen de werkloosheid, 84% op het terrein van de bevordering van de economische groei en 82% van het wantrouwen gaat over het terugdringen van het overheidstekort. En wat belangrijker is: het wantrouwen komt vooral uit linkse hoek. Nog maar 42% van de aanhangers van links heeft vertrouwen in de economische politiek van de regering.

De laatste resultaten die deze week door het Insee werden gepubliceerd maakten snel een einde aan de vakantie. De voor 2014 verwachte economische groei van 1% blijft steken op 0,5%. Het terugdringen van het overheidstekort tot 3% wordt door Michel Sapin onmogelijk geacht. En tenslotte is er het ombuigen van de werkloosheidscurve, waar de president tegenwoordig maar wijselijk over zwijgt. Tellen we daar de belastingdruk bij op, die sinds een aantal jaren voor de Fransen gaandeweg groter geworden is, dan zijn de redenen voor het genoemde gebrek aan vertrouwen niet moeilijk te vinden.

Tegenover al dit wantrouwen stelt Valls een ‘uiteenzetting van de werkelijkheid’ voor. Hij stelt dat om uit te leggen hoe de huidige regering Frankrijk weer vlot wil trekken, de Fransen de waarheid zouden moeten horen: dat het land jarenlang op te grote voet heeft geleefd en al jaren dieper en dieper in crisis wegzinkt. De resultaten van de huidige politiek politiek zullen pas op langere termijn zichtbaar zijn, zo stelt Valls. Het ‘pacte de responsabilité’ dat een verlaging van 41 miljard aan arbeidskosten zou moeten opleveren, zal op korte termijn in werking treden. Begin volgende maand wordt er een pilotgroep ingesteld.

Tegen links, dat de regering verwijt het bedrijfsleven te veel te steunen, antwoordt Valls eenvoudigweg dat als het bedrijfsleven niet gesteund wordt in zijn concurrentiepositie het land zich niet zal herstellen. Hij voegt eraan toe de linkse kritiek ‘onverantwoordelijk’ te vinden. Ook de oppositie krijgt ervan langs: ‘Ze willen steeds meer. Er zijn 50 miljard bezuinigingen. Ik zou wel eens willen weten hoe ze er nog eens 50 miljard aan zouden toevoegen.’

Aanstaande woensdag zal er een ‘fiscaal gebaar’ naar de middengroepen worden gemaakt. Ook wordt er in kringen van de president al gesproken over een verlaging van de inkomstenbelasting. De hervormingen zullen krachtiger en sterker worden, aldus een woordvoerder.
Bron: Le Journal du Dimanche

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account