Duidelijke taal van minister over Roma-zigeuners wekt irritaties op

Roma8De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, opererend aan de rechterzijde van de sociaal-democratische regering, wil een straffer optreden tegen de Roma-zigeuners die volgen hem in grote meerderheid weigeren te integreren in de Franse samenleving. ‘We moeten de Fransen de waarheid vertellen, deze mensen hebben uiterst verschillende levenswijzen’, aldus de bewindsman. Hij voegde er nog aan toe dat er vrijwel overal problemen zijn met de lokale bevolking als de zigeuners zijn neergestreken op een illegaal kamp.

De beroering over het al onder Nicolas Sarkozy aangezwengelde debat over de overlast van de talrijke uit Roemenië en Bulgarije afkomstige zigeuners, is onder president Hollande een nieuwe dimensie ingegaan.  Het is volgens Valls een illusie te denken dat de problemen met de plaatselijke bewoners opgelost zijn als de zigeuners zouden worden toegelaten. Er is geen andere oplossing dan het ontmantelen van de kampementen en deze mensen de grens over te zetten. Van de kant van de Groenen is heftig gereageerd op de uitspraken van de minister. Zijn collega Cécile Duflot van Volkshuisvesting voor de EELV (ecologenpartij) heeft stelling genomen tegen de opvattingen van Valls en wil dat de president en de premier heldere
uitspraken gaan doen over het oplossen van het probleem. ‘Wij moeten niet dezelfde schandalige methoden gebruiken die plaatsvonden onder Sarkozy bij de ontruiming van de kampen’. Hollande zou zich ook moeten uitspreken over de positie van Frankrijk wanneer de Roemenen en Bulgaren in 2014 volledige vrijheid verkrijgen om zich in de EU-landen te verplaatsen.  Kandidaat-burgemeester Nathalie Kosciusko-Morizet (UMP) voor Parijs mengde zich in de discussie met de verzuchting dat de Roma-boefjes de Parijzenaars teisteren wegens roof, bedelarij en andere overlast. Volgens haar moeten de Schengengrenzen worden gesloten voor deze mensen. Het probleem moet Europees worden opgelost, is haar opvatting.

In Brussel zijn inmiddels de nodige missives naar Frankrijk gestuurd om het land erop te wijzen dat de zigeuners zich vrij mogen bewegen binnen de Europese Unie. Wie dat onmogelijk maakt of verhindert, kan rekenen op sancties uit Brussel. De Franse Kamervoorzitter begint op zijn beurt schoon genoeg te krijgen van het kapittelgedrag uit Brussel. Deze Claude Bartolone, socialist, heeft zwaar uitgehaald naar de Europese Commissie, ‘die de moeilijkheden niet begrijpt die zijn veroorzaakt door de openstelling voor Roma-zigeuners van de grenzen van Bulgarije en Roemenië. En over de verantwoordelijke Eurocommissaris Viviane Reding die Parijs voortdurend vermanend toespreekt: ‘als ik over haar spreek, voel ik me niet prettig. Zij zorgt ervoor dat wij niet meer van Europa houden. In plaats van ons te bedreigen zou zij eens hier moeten komen kijken hoe de zaken mislopen door de besluiten van Europa. Wij hebben onze buik vol van die Europese commissarissen, van die Barroso.’

De Franse arbeidsmarkt is inmiddels voor 291 beroepen opengesteld voor Bulgaren en Roemenen, die daarvoor een werkvergunning kunnen krijgen. Ook het schoolbezoek is sterk toegenomen. Een derde van de zigeunerkinderen gaat nu naar school, maar dat gebeurt nog niet op een stabiele manier. Het welslagen van de integratie blijkt voor een belangrijk deel af te hangen van de opstelling en politiek van de plaatselijke overheden. Volgens een deze zomer gehouden onderzoek van de krant Le Croix bevinden zich in Frankrijk nu bijna 400 sloppenwijken met 17.000 zigeuners onder wie 4300 kinderen. De meerderheid van deze mensen ‘wonen’ al meer dan vijf jaar in Frankrijk, ondanks de talrijke uitzettingen. Roemen en Bulgaren die illegaal in Frankrijk verblijven worden bij ontmanteling van de kampen het land uitgezet, voorzien van een vertrekpremie. Met die premie betalen zij vervolgens in veel gevallen de terugreis naar Frankrijk.

In en rond Parijs is 40% van het totaal aantal kampementen opgeslagen. Andere concentraties van deze woonoorden zijn Nord-Pas-de-Calais, Pays de la Loire, Provence-Alpes-Côte-d’Azur en Rhône-Alpes.  Op een aantal plaatsen kan het afval niet worden afgevoerd en 3700 bewoners beschikken niet over stromend water.

Reageren kan op het forum

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account