Droogte in Frankrijk

INFac8393e2-3047-11e5-aaa7-d2b74f158ce0-805x1048Door de droogte in Frankrijk geldt er in 60 departementen een beperking op het waterverbruik. De maand juli in Frankrijk is droger dan hij de 60 afgelopen jaren geweest is. Prefecturen in ongeveer de helft van de departementen hebben verplichte beperkingen van het watergebruik aangekondigd, vooral in het centrum, het westen en het zuidwesten.

Van de Limousin naar de Elzas, via de Bourgogne is de bodem zelden zo droog geweest als nu. Zestig van de departementen zijn afgelopen vrijdag onderworpen aan beperkingen van het watergebruik, met als reden de droogte en de hevige warmte van de afgelopen weken.

Beperking watergebruik tot rondom Parijs

Alle departementen van de regio’s Pays de la Loire, Poitou-Charentes, Aquitaine, Centre, Bourgogne, Auvergne en bijna de hele Rhône-Alpes (behalve de Ain) hebben te maken met verbod op irrigatie. In de Rhône-Alpes, is vooral de situatie in de Ardèche moeilijk omdat verschillende waterreservoirs in staat van « crisis » zijn gesteld door de prefectuur. Aan zowel professionele als particuliere verbruikers is verboden om er water aan te onttrekken, behalve voor het drinkwater van vee.

In de Aquitaine zijn de Gironde, de Dordogne en de Lot-et-Garonne sont également zeer getroffen door de droogte, net als de Lot en de Tarn-et-Garonne buurdepartementen in de Midi-Pyrénées. De droogte treft ook de meer noordelijke departementen, zoals de Charente, de Vienne, de Deux-Sèvres en de Loire-Atlantique, de Vendée en de  Maine-et-Loire. Op dit moment is het noorden van het land nog niet problematisch maar de droogte zone loopt tot aan de Parijse regio, met waterbeperkingen in de Loiret, de Seine-et-Marne en de Val-de-Marne.

4 niveaus van alertheid

Op de kaart is te zien dat er vier verschillende alarmfasen worden gehanteerd. De eerste, in lichtblauw, geeft aan dat men voorzichtig moet zijn met het watergebruik. De tweede, in geel, geeft aan dat bijvoorbeeld besproeiing door boeren kan worden beperkt tot 50%, of door het drie dagen per week verbieden van besproeiiing, op bepaalde uren verbod op besproeien van de tuin en verbod op het wassen van de auto.

Het derde niveau (oranje) geeft aan dat de prefect het besproeien door boeren met meer dan 50% beperkt. Het bespoeien van tuinen wordt sterk beperkt en het vullen van zwembaden en het wassen van auto’s kan worden verboden. Het vierde niveau, in rood, beperkt het watergebruik tot gezondheidsdoelen, veiligheid, openbare hygiëne en drinkwater.

De beslissingen van de prefectuur moeten worden opgevolgd. Bij overtreding kan er een boete van € 1500 worden opgelegd, die oploopt iedere keer dat een overtreding wordt geconstateerd. Ook kan de Prefect maatregelen nemen om niet-geautoriseerd gebruik van water te stoppen.

Brandgevaar

De droogte verhoogt ook het risico op brand. Vrijdag is op 20 kilometer ten westen van Bordeaux al een honderdtal hectare naaldbos vernietigd door een bosbrand met nog onbekende oorzaak. De droogte is ook ongunstig voor de situatie van veehouders die toch al in een moeilijke situatie zitten, die vrezen voor een gebrek aan voedsel en dientengevolge voor een lastenverhoging.

Bron: Le figaro.fr

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account