Driekwart van de Fransen vindt dat zij te veel belasting betalen

Belastingen en taxesBijna driekwart (72%) van de Franse bevolking meent dat zij te veel belasting betaalt, maar 57% vindt ook dat het betalen van belasting normaal is en tot de burgerplichten behoort. Van de Fransen die zeggen dat zij te veel belasting betalen, heeft bijna de helft begrip voor het vertrek van mensen die kiezen voor een land waar zij minder belasting betalen. Van alle ondervraagden bij een enquête voor Le Monde en BFMTV oordeelt 88% dat overheidsdiensten de belastingopbrengsten slecht gebruiken en 78% moppert dat de belastingen de laatste 20 jaar steeds worden verhoogd, zowel door links als rechtse regeringen.

François Hollande wordt verweten dat hij zijn verkiezingsbelofte op het punt van de belastingen niet heeft gehouden. Bijna niemand gelooft dat de beloofde fiscale pauze in 2015 werkelijk zal standhouden. De Franse president François Hollande had voor 2014 een fiscale pauze beloofd, maar zijn uitspraak werd echter snel ‘genuanceerd’ door zijn rechterhand premier Jean-Marc Ayrault, die sprak over het effectief worden van die belofte pas in 2015. Ook de minister van Financiën heeft verklaard dat pas in 2015 geen belastingen meer zullen worden verhoogd. Verwarring alom, waarover vooral de oppositiepartijen zich vrolijk maken.

Enkele feiten: door het twee jaar bevriezen van het schijventarief van de inkomstenbelasting zullen in 2014 bijna 1,5 miljoen Franse gezinnen voor het eerst deze belasting gaan betalen, een extra opbrengst van 10%. Ook komen deze gezinnen niet of minder in aanmerking voor vrijstellingen bij andere belastingen, zoals de lokale belastingen. In 2014 zal vermoedelijk ook een milieubelasting worden ingevoerd op het gebruik van fossiele brandstoffen waaronder autobrandstoffen en huisbrandolie. Volgens eerdere peilingen gelooft de meerderheid (70%) van de Fransen inmiddels niet meer in de toezegging van Hollande dat 2014 het jaar van de fiscale pauze wordt. Zijn politieke populariteit is tot een absoluut dieptepunt van 23% gekomen. Met regelmaat belooft het staatshoofd dat het nu echt afgelopen is met de belastingverhogingen die sinds zijn aantreden zijn doorgevoerd. Een aantal daarvan heeft een wat besmuikte vorm gekregen, zoals het ophogen van inkomensdrempels om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen, de genoemde bevriezing van het schijventarief voor de inkomstenbelasting, de kaasschaafmethoden bij de crédits d’impôts (steeds minder belastingteruggave bij het doen van – ten minste twee – milieu-investeringen aan de woning), de verhoging van de malus en verlaging bij de bonus bij de aankoop van een nieuwe al dan niet schone auto, geen belastingvoordeel meer bij het inroepen van huishoudelijke hulp, het afschaffen van speciale aftrekposten (de niches fiscales), het afschaffen van de aftrekpost bij schoolgaande kinderen, de tijdelijke verhoging van de tarieven van de vermogensbelasting ISF, de komende verhoging van de btw, de ingevoerde extra belasting op bier en tabaksproducten, een nieuwe belasting op pensioenuitkeringen, verhoging van het kijkgeld, het weer belasten van gewerkte overuren en het verlagen van het familiequotiënt (minder belasting bij meer kinderen). In een jaar tijd zijn de huishoudens met dit alles voor € 13 miljard extra belast. Klein lichtpuntje: de lage btw van 7% op renovatie van je Franse huis gaat naar 5% in plaats van de geplande verhoging naar 10%.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account