Driekwart van de Fransen vertrouwt de politiek niet meer

Cahuzac5
Ruim driekwart (76%) van de Franse bevolking heeft geen vertrouwen meer in de politiek verantwoordelijken en de kwaliteit van de democratie. Temidden van het rumoer rond het schandaal-Cahuzac (foto) is een dergelijk percentage – 9 punten hoger dan een maand geleden – niet verwonderlijk, aldus de samenstellers van de maandelijke politieke barometer van YouGov voor de Franse versie van Huffington Post. Bij de extreme partijen is het wantrouwen gemiddeld het hoogst, 92% van de stemmers op Marine le Pen van het Front national en 80% van de aanhangers van extreem links.

Directe slachtoffers van het immer dalende vertrouwen in de politiek zijn de uitvoerders van het beleid na het tijdperk-Sarkozy: de socialisten president François Hollande en zijn eerste minister Jean-Marc Ayrault. Hun impopulariteit is bijna grotesk, slechts 20% van de Fransen vestigt nog zijn hoop op het staatshoofd Hollande en Ayrault haalt niet meer dan 16%. Van zijn geestverwanten koestert minder dan de helft hoop op krachtdadige acties van de premier. Maar ook andere regeerders zien hun geloofwaardigheid dalen deze weken. Cahuzac staat nu op de laatste plaats van de lijst van favoriete politieke persoonlijkheden en ‘onttroonde’ daarmee Jean-Marie le Pen, oprichter van het Front national. Ook de populaire, nogal rechts pratende minister Valls van Binnenlandse Zaken verloor punten in de maand maart, alsook minister Mosovici van Economische Zaken die steeds vaker wordt genoemd als het kabinetslid dat Cahuzac de hand boven het hoofd heeft gehouden. Bij rechts zijn politieke kopstukken in aanzien gedaald door de kwestie-Bettencourt waarbij oud-president Sarkozy in staat van beschuldiging is gesteld en door het interne partijgerommel bij de UMP waar leider Jean-Franois Copé zou hebben gerommeld met stemmingen om tegenstrever François Fillon, premier onder Sarkozy, de pas af te snijden voor het leiderschap van de partij en de kandidaatstelling van de presidentsverkiezing van 2017.

Naast de politieke instituties blijken de Fransen nog wel vertrouwen te hebben in leger, politie en ziekenhuizen en het verenigingsleven. En ook de lokaal gekozenen, onder wie gemeenteraadsleden, ontsnappen wel aan het algemene negatieve oordeel over de politiek. Volgens de onderzoekers bestaat het misnoegen bij de Fransen zeker al twintig jaar en te constateren valt dat het er in de loop van de tijd niet beter op is geworden. Dit valt te zien aan de steeds lagere opkomst bij verkiezingen en aan een verschuiving van de begrippen van de negatieve gevoelens: gebrek aan vertrouwen is verworden tot regelrecht wantrouwen jegens politici.

Een vrijwel gelijktijdig gepubliceerde opinie-uitslag (CSA voor BFMTV) meldt dat 55% van de Fransen meent dat de meeste Franse politici corrupt zijn. Hoe rechtser de ondervraagden, hoe stelliger de opvatting dat het politieke systeem pourri (verrot) is. Het oordeel is ook stelliger bij werkenden en hoger opgeleiden die in stedelijke gebieden wonen.
(11.04.13)

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account