De Wet Hamon en wat er voor u gaat veranderen

hamonOptiek, verzekeringen, vlees, internetaankopen, parkeren: de wet op de consumptie zou het dagelijks leven van de consument wel eens kunnen veranderen.

Enkele voorbeelden: de aankoop van een bril op sterkte via het internet, uw verzekeringscontract beëindigen op elk moment, een product dat u online hebt gekocht na 14 dagen terugsturen, een parkeerplaats per kwartier betalen… binnenkort is het waarschijnlijk ook in Frankrijk mogelijk.

De wet ter bescherming van de consument moet een stimulerend effect op de concurrentie sorteren. Het gaat onder andere om de volgende maatregelen :

  • Het zal bijvoorbeeld mogelijk worden om als groep gedupeerden onder begeleiding van een consumentenorganisatie een procedure te voeren bij de rechtbank. Het claimen van miljoenen, zoals in de VS zal niet mogelijk zijn, maar een vergoeding in verhouding tot het letsel kan worden geclaimd. Voor eenvoudige geschillen zal er een eenvoudige procedure mogelijk worden gemaakt. Gezondheid en milieu zijn uitgesloten van deze maatregel.
  • Brillen en lenzen zullen via het internet kunnen worden aangeschaft. De wet voorziet erin dat in het recept voor nieuwe glazen ook de afstand tussen de pupillen wordt aangegeven om de aanschaf via internet mogelijk te maken. De concurrentie zal hiermee worden gestimuleerd en een prijsdaling van 20% zal hopelijk het gevolg zijn.
  • Verzekeringen zullen na het eerste jaar op elk moment beëindigd kunnen worden zonder dat het einde van de contractdatum van een huis- of autoverzekering hoeft te worden afgewacht.
  • Voor verzekeringen bij een hypotheek kan men het eerste jaar van gedachten veranderen. Mensen die lenen kunnen tijdens de eerste 12 maanden van de lening opnieuw onderhandelen over hun verzekering bij hun hypotheek.
  • Bij het overlijden van een bewoner mag de zorginstelling niet meer de hele lopende maand factureren aan de familie. Geldbedragen die vooraf zijn ontvangen en waarvoor door het overlijden geen diensten zijn geleverd moeten binnen 30 dagen worden gerestitueerd.
  • Parkeerplaatsen worden vanaf 1 juli 2015 per kwartier in rekening gebracht- en niet meer per uur zoals nu.
  • Bij aankopen via het internet wordt een week extra geboden om van gedachten te veranderen : twee weken dus in plaats van een.
  • Langere garantie op huishoudelijke apparaten: de garantie moet worden verlengd tot 2 jaar in plaats van de huidige 6 maanden. Ook moet de fabrikant aangeven tot wanneer onderdelen verkrijgbaar blijven.
  • De wet zal ook verplichten tot het aangeven van de oorsprong van vlees en vleesproducten.

Maatregelen tegen fraude zullen worden aangescherpt en persoonsgegevens zullen beter worden beschermd. Straffen kunnen oplopen tot 10% van de omzet van het bedrijf dat heeft gefraudeerd en tot 300 000 euro voor een fysiek persoon.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account