De onstuitbare opmars van Marine le Pen

Wilder Le PenOp lokaal niveau zou meer dan de helft van de aanhangers van de rechtse partij UMP willen samenwerken met het Front national van Marine le Pen bij de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2014. Bij de sympathisanten van het FN leeft zelfs bij meer dan 73% de wens tot het vormen van een dergelijke lokale alliantie. Maar alle meningen van ondervraagde Fransen bijeen genomen, komt het percentage dat een dergelijke samenwerking nuttig acht, niet verder dan ruim 35%.

Het begint erop te lijken dat de partij de grootste partij van Frankrijk gaat worden. De steeds nadrukkelijker gebrachte boodschap dat de economische problemen ‘van buiten’ komen – de immigranten en de mondialisering – blijkt in al zijn eenvoud steeds grotere groepen teleurgestelde Fransen aan te spreken. Dus stoppen met het toelaten van al die vreemdelingen, de importen aan banden leggen en uit de Europese Unie stappen. De presidente van het FN heeft niettemin wel zitting in het Europese Parlement en voert met Geert Wilders een gemeenschappelijke Euro-verkiezingscampagne. Uit de jongste peiling over de mening van de Fransen over Europa blijkt dat 52% ‘minder Europa’ verlangt in de toekomst. Bij links en rechts liggen de percentages niet ver uiteen (ruim 40% heeft die mening), maar de aanhangers van het Front zeggen met 88% zeer gekant te zijn tegen de EU.
De komende gemeenteraadsverkiezingen zullen in de ruim 36.000 Franse communes tot winsten voor het Front leiden, gevolgd door vermoedelijk ook electorale winst bij de daarop volgende Europese verkiezingen. De groei van de aanhang van Marine le Pen zou mede te verklaren zijn uit de afkeer van de traditionele politiek en haar elitaire vertegenwoordigers, meer nog dan uit het gedachtengoed zelf van het Front national. De dochter van de rabiate oprichter Jean-Marie slaat een andere toon aan en eist zelfs dat het negatieve eeuwige epitethon ‘extreem rechts’ uit de media wordt gebannen. De term wordt geassocieerd met de als ongepast ervaren begrippen als fascistisch en ‘nazi’. Het oordeel van het electoraat over het FN valt nu als volgt samen te vatten: twee van de tien Fransen steunen haar van harte, een van de tien is het wel met haar eens en zou op haar kunnen stemmen en zeven de tien verafschuwen haar en zouden op elke partij kunnen stemmen behalve op het Front national.

Reageren kan op het forum

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account