De eerste 100 dagen van François Hollande, afrekenen met Sarkozy

Hollande 100 dagen

In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap heeft de socialistische François Hollande op binnenlands terrein het nodige ondernomen en afscheid genomen van enkele fiscale symbolen van voorganger Nicolas Sarkozy. Daarnaast heeft hij via zijn premier Jean-Marc Ayrault voor € 1,5 miljard aan overheidsuitgaven laten bevriezen en verschillende belastingen verhoogd, opbrengst € 7,2 miljard. De zondag 58 jaar geworden president zal na de Rentrée, wanneer Frankrijk weer naar school en kantoor gaat, met nieuwe hervormigen en wetten komen.

Echt blij is het Franse volk bij een eerste peiling niet over het optreden van het nieuwe staatshoofd. In een voor Le Figaro uitgevoerde enquête zegt 51% van de ondervraagden dat de gang van zaken in het land er niet beter op lijkt te worden onder president François Hollande. Er heerst veel scepsis over het regeringsbeleid rond zaken als de overheidstekorten, de illegale immigratie, de onveiligheid en ook het wegvallen van de industrie in het land.

De oppositie die knarsetandend moest toezien dat Assemblée nationale en Sénat de fiscale lastenverlichtingen van Sarkozy naar de poubelle hebben verwezen, heeft de laatste weken ernstige kritiek geuit op het uitblijven van een buitenlands beleid van Hollande. Met name oud-premier François Fillon – vast van plan in 2017 een gooi te doen naar het presidentschap – hekelde de ‘totale afwezigheid en onbeweeglijkheid’ van Frankrijk in internationale vraagstukken, zoals het conflict in Syrië. Eerder bekritiseerde partijvoorzitter Jean-François Copé van de UMP al het uitblijven van optreden van Hollande in de Syrische crisis. ‘Er is een groot verschil tussen de politiek van Sarkozy en die van Hollande’, schreef Fillon in Le Figaro. Hij roept de nieuwe president op om in gesprek te gaan met Moskou, dat een oplossing van het conflict tegenhoudt. De Franse regering moet realiteitszin tonen en een beetje meer moed tonen bij het opbouwen van een vertrouwensrelatie met Rusland, aldus het betoog van de oud-premier.

Hollande is inderdaad voornamelijk gestart met het in gang zetten van een niet onaanzienlijk aantal binnenlandse hervormingen, die een invulling zijn van verkiezingsbeloften en veelal ook vooral een symbolische betekenis hebben. Directeuren van publieke ondernemingen mogen niet meer dan € 450.000 per jaar verdienen, schone auto’s krijgen nog meer bonussen, huren in grote steden worden aan banden gelegd. Het aanzien van de politiek zal moeten verbeteren en om dat vorm te geven is een commissie benoemd die gedragsregels moet formuleren voor een fatsoenlijke vorm van politiek bedrijven, waarbij parlementariërs opening van zaken zullen moeten geven over hun vermogen, inkomens en een einde dienen te maken aan het opeenstapelen van betaalde bestuursfuncties. Franse werkers die heel vroeg met werken zijn begonnen kunnen op hun 60-jarige leeftijd met pensioen, het minimumloon is met 2% verhoogd en het boekengeld voor het nieuwe schooljaar gaat 25% omhoog. In het onderwijs zullen veel meer leerkrachten en vooral veel meer ondersteunend personeel worden aangetrokken. De wegens vormfouten afgekeurde wet tegen seksuele intimidatie werd opnieuw geformuleerd en is in verscherpte vorm wet geworden. Er komten15 veiligheidszones in moeilijke wijken En de btw op boeken gaat weer naar 5,5%.

De start van het presidentschap verliep niet altijd even zorgvuldig. Een dag na zijn aantreden riep de nieuwe minister van Onderwijs Vincent Peillon dat de schoolweek weer vijf hele dagen wordt. Premier Ayrault floot de bewindsman terug: ‘daar gaan we eerst rustig over praten.’ Dat dient ook te geschieden met de uitlating van gedelegeerd minister van Volkshuisvesting Cécile Duflot (oud-voorzitter van de Groenen) dat het gebruik van cannabisproducten uit de strafwet moet. Minister van Justitie Christiane Taubira wil de speciale rechtbanken voor jeugdige criminelen afschaffen en de gesloten inrichtingen voor delinquentjes weer open stellen. Hollande wenst juist een verdubbeling van deze gesloten jeugdkampen.

Rumoer rond de persoon van Hollande was de befaamde tweet van zijn levenspartner Valérie Trierweiler die de tegenkandidaat van Ségolène Royal (oud-partner van Hollande) succes toewenste in de parlementsverkiezing. Royal werd niet herkozen. En zo waren er meer kleine incidentjes, zoals de poging van Trierweiler om een foto van de cover van een tijdschrift te halen, waarop zij en partner Hollande in badkleding te zien waren. Het laatste foutje in die eerste 100 dagen was het regelen bij wet van de vooral symbolische salarisvermindering van 30% die Hollande en premier Ayrault zich toekenden. Wetgevende macht (parlement) moet zich niet bezighouden met zaken van de uitvoerende macht (regering), oordeelde de Constitutionele Raad. De salarisverlaging gaat nu per decreet.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?