Vervoer, reizen


Per trein in Frankrijk, soms de bus

De Franse spoorwegen SNCF rijden – als er niet wordt gestaakt – over het algemeen op tijd. De spoorwegenstructuur van Frankrijk verbetert steeds. Maar van een druk gebruikt openbaar vervoer kan men in het grote land uiteraard niet spreken. Een zeer groot deel van de bevolking buiten de steden is voor het plaatselijke verkeer aangewezen op eigen vervoer; in de steden rijden er bussen en in zeer grote steden zijn er de metro en de tram. In wat meer dichtbevolkte gebieden is er enig streekvervoer per bus. Er is een handige website met de dienstregelingen van alle bus- en treindiensten in Frankrijk.

Altijd weer vertragingen, pech met de bovenleiding, stakingen, de Franse treinreizigers zijn niet blij met al deze incidenten. De leiding van de SNCF, op het gebied van spoorwegmalheur te vergelijken met ProRail en NS, probeert nu met nieuwe beloften het vertrouwen van de passagiers  terug te winnen. Sinds het voorjaar van 2012 geldt de garantie voyage; kosten € 50 miljoen en geldend voor de TGV en de intercity’s. De regeling geldt niet voor iDTGV, de goekopere dochter van de TGV (train à grande vitesse.) De Franse NS heeft de laatste anderhalf jaar gekeken naar de wensen van de reiziger op de punten van stiptheid van aankomst- en vertrektijden, informatie bij storingen en reiscomfort.De eerste garantie waartoe nu is besloten betreft de reizigers die te maken krijgen met een vertraging van meer dan een uur. Wat ook de oorzaak van die vertraging is, de reiziger kan voor een vergoeding kiezen uit de volledige terugbetaling van het retourbiljet. Naast de al bestaande vergoedingen van 25, 50 of 75% van het treinkaartje bij vertragingen tijdens de reis, komt de SNCF met een extra hulp voor mensen die in de problemen zijn geraakt, door bijvoorbeeld taxikosten voor haar rekening te nemen of voor onderdak in een hotel te zorgen. Bij overboekingen kon een reiziger die per se moest vertrekken een klapstoeltje aangeboden krijgen, maar voortaan kan deze reiziger met hulp van de conducteur een plaats krijgen in de eerste klas zonder bijbetaling. Als er echt geen plaats is te vinden, ontvangt de gedupeerde reiziger reisbonnen van € 10, € 20 of € 30. Ten slotte komt er nog een garantie dat de treinreizigers bij problemen beter zullen worden geïnformeerd. Alle conducteurs zullen worden uitgerust met smartphones en de 30.000 spoorwegmensen die direct contact hebben met het publiek, zullen worden gemobiliseerd.


Nieuwe rechtstreekse trein naar Barcelona

TGV BarcelonaTussen Frankrijk en Spanje rijden vanaf 15 december voor het eerst rechtstreekse hogesnelheidstreinen. Dat hebben de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy aangekondigd tijdens een bezoek van Hollande aan Madrid. Een treinreis van Parijs naar Barcelona duurt straks 6 uur en 20 minuten (nu 6.40 uur). Ook vanaf Lyon, Toulouse en Marseille kunnen reizigers voortaan zonder overstap per trein naar de Catalaanse hoofdstad.

Nu moeten reizigers tussen de twee landen nog overstappen in Figueras. Vanaf nu kunnen tickets worden geboekt voor de periode na 15 december. In eerste instantie gaan in beide richtingen vijf hogesnelheidstreinen per dag over de grens. Dat aantal wordt later uitgebreid. Om de verbindingen mogelijk te maken moest in Spanje het spoor worden aangepast. Dat duurde maanden langer dan gepland. De nieuwe dienst die nog niet geheel à grande vitesse is, zal worden geëxploiteerd door de Franse SNCF en de Spaanse evenknie Renfe, die verwachten in 2014 een miljoen passagiers te vervoeren op de lijn naar Barcelona. Als de lijn Perpignan-Nîmes geheel geschikt is gemaakt voor de TGV, zal een ononderbroken reis van Parijs naar Barcelona ruim 5,5 uur duren. Dat zal echter pas in 2021 het geval zijn. In afwachting daarvan zullen vanaf half december dagelijks twee retourtreinen rijden tussen de twee plaatsen. Ook komt er een verbinding van bijna 5 uur tussen Lyon en Barcelona, Toulouse en Barcelona (3 uur) en Marseille en Barcelona van 4.17 uur. Afhankelijk van de vraag moeten nog de twee definitieve tarieven worden voorgesteld, die voor een retour zullen uiteenlopen van € 59 tot € 170. Een aanwijzing is de nu vastgestelde prijs voor een enkeltje van Toulouse naar Barcelona dat € 39 zal kosten.
(29.11.13)


 

Reizigers die tickets boeken wordt aangeraden hun elektronische adresgegevens te vermelden zodat bij problemen via SMS of e-mail berichten kunnen worden verzonden. Verder is er nog de website infolignes.com waarop informatie is te vinden over het verloop van het treinverkeer. De Franse reizigersverenigingen betreuren het dat de nieuwe garantieregelingen niet gelden voor de regionale treinen TER. Daar doen zich namelijk de meeste vertragingen voor. Zij vinden de garantie voyage best interessant, maar het belangrijkste blijft toch dat de trein op tijd vertrekt en aankomt. Met de TGV’s gaat het op dit punt meestal goed, maar de dagelijkse treinen voor het woon-werkverkeer rijden verre van onberispelijk.

De SNCF (Société nationale de chemins de fer française) betaalt niet uit als er sprake is van overmacht, zoals demonstraties, zelfmoordgevallen en overstromingen. Op de website is hierover alles te vinden en ook over stations, vertrektijden enzovoort van de gewone lokale en intercitytreinen (Corail), die in de regio TER (Transport Express Régional)  en van de TGV. De Teoz Eco rijdt als boemeltrein door het Franse land voor een prijs van € 15 tot € 40. De kaartjes voor deze trein (eerste klas, fiets mag gratis mee) zijn alleen via internet te bestellen en staan op naam. De tickets worden per post verstuurd, maar men kan ook via de credit card waarmee op internet is betaald, de kaartjes uit de automaat op het station halen.

Bij een nieuwe organisatie, de Autorité de la qualité de service dans les transports, kan een reiziger klachten indienen bij vertragingen van het trein- en vliegverkeer. De ombudsman, Médiateur de la SNCFzit in Parijs, 45 rue de Londres, 75008. Franse reizigers die klachten of problemen hebben over de dienstverlening van de Franse spoorwegen, konden hun geschillen alleen via de post proberen opgelost te krijgen. Sinds kort is het mogelijk gebruik te maken van de on-line dienstverlening van de médiateur van de SNCF, www.sncf.com. De Franse spoorwegen willen meer transparantie en een betere dienstverlening bieden, die bovendien ook begrijpelijk moet zijn. Een andere doelstelling van het werk van de ombudsman on-line is om procedures versneld te kunnen afwikkelen. Gehoopt wordt op een beantwoording van vragen en oplossing van geschillen binnen een tijdsbestek van 50 dagen. Nu is dat gemiddeld nog 57 dagen. De Franse reizigersvereniging vindt het allemaal best, maar zegt meer waarde te hechten aan een bevredigende oplossing van problemen dan aan de snelheid ervan. Bij klachten over zaken als vertragingen en daardoor opgelopen schade is het eerst de klantenservice die zich over een dossier buigt. Als het conflict met een ontevreden reiziger blijft voortbestaan, wordt de ombudsman ingeschakeld. Deze behandelt jaarlijks 1500 klachten van passagiers en 20 ervan eindigen voor de rechtbank. Bij de laatste stakingsactie van spoorwegpersoneel als protest tegen het neersteken van een controleur, zijn vele reizigers vast komen te zitten of besloten niet met de trein te reizen. De vakbonden eisen meer veiligheid in de treinen, waardoor ook het aantal vertragingen en klachten kan verminderen. Zo is voorgesteld om per trein twee conducteurs aan te stellen en de kaartjes al bij het instappen te controleren. Tachtig procent van de incidenten in de trein worden veroorzaakt door conflicten met passagiers die geen kaartje bezitten.Treinkaartjes zijn in de meeste gevallen inwisselbaar en worden dan terugbetaald of kunnen worden omgewisseld. Als door omstandigheden een treinbiljet niet kan worden gebruikt is het altijd mogelijk deze te verkopen, via internet bijvoorbeeld www.trocdesprems.com,  www.ebay.fr, www.leboncoin.fr, www.priceminister.comwww.zepass.com, of www.kelbillet.com.

Franse spoorwegen gaan verder met moderniseren

wifi

De SNCF (Société nationale des chemins de fer français) gaat de komende maanden en jaren meer voorzieningen treffen om het treinreizen aantrekkelijker te maken. Een greep uit de plannen die de maatschappij heeft gelanceerd om de concurrentie met het binnenlandse vliegverkeer beter te kunnen aangaan.

Binnen een jaar zal op circa 100 stations wifi mogelijk zijn, de winkeltjes in de stations moeten op zondag open blijven, begin november komt er meer restauratie in de tgv’s, passagiers krijgen meer beenruimte en meer mogelijkheden om de bagage te bergen (onder de stoelen). In de eerste klas komen zelfs stoelen die draaibaar zijn, zodat je altijd in de rijrichting van de trein kunt zitten. Ook komen er meer stopcontacten in deze trains à grande vitesse. Op internet komt meer informatie beschikbaar over de routes en bestemmingen van alle vormen van openbaar vervoer; treinkaartjes kunnen ook getoond worden via de mobiele telefoons. Op de website voyage SNCF zal een mogelijkheid komen om in de vorm van een kalender de goedkope aanbiedingen te weten te komen voor een geheel jaar. Volgend jaar wil de SNCF het aantal goedkope treinreizen (minder dan € 30) met 20% uitbreiden met de aanbiedingen als OuiGo, iDTGV of Prem’s. De tarieven zullen volgend jaar niet omhoog gaan, zelfs niet als de btw met 3 punten omhoog gaat volgend jaar.

Eind januari 2014 zullen via automatische HD-videoapparatuur controles worden uitgevoerd op de staat van het spoorwegnet en komt er een nieuwe vorm van bewaking van de treinwissels. De machinisten krijgen alle een iPad, waarmee zij de dienstregeling beter kunnen volgen en er komen apps voor het treinpersoneel waarmee op alle stations de diensten ‘gevonden voorwerpen’ kunnen worden geraadpleegd. Medio maart moet deze dienst ook beschikbaar zijn voor reizigers. De spoorwegmaatschappij beschikt over 3000 man spoorwegpolitie en 4000 camera’s in treinen en stations. Er wordt zelfs een drone ingezet om dieven van koperen leidingen op te sporen. Om de jaarlijks uitgedeelde boetes (reizen zonder kaartje) van € 300 miljoen ook werkelijk binnen te krijgen, overlegt de SNCF met de overheid om te kunnen controleren of de geverbaliseerden hun juiste adres hebben opgegeven. Ten slotte heeft de Franse NS gekozen voor een nieuw tenue voor het treinpersoneel, bleu marine.
(21.10.13)


Ook met de bus kan men naar Frankrijk reizen; vrij comfortabel maar uiteraard wel een stuk langzamer dan de trein. Eurolines onderhoudt verbindingen met ruim 30 Franse steden vanuit Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en voor een aantal bestemmingen ook Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Maastricht.


Franse spoorwegen introduceren busdienst naar Amsterdam

iDBUSDe SNCF, de Franse NS, heeft het startsein gegeven voor de eerste busverbinding tussen Amsterdam en Parijs: de iDBUS. De SNCF komt hiermee tegemoet aan de groeiende vraag naar duurzaam en betaalbaar vervoer in Noord-Europa.

Naast de verbinding Amsterdam – Parijs zal de bus vanaf Parijs ook rijden naar Lille, Brussel en Londen.  De SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) verwacht dat de iDBUS vooral voor gezinnen en groepen jongeren een goed reisalternatief is voor de auto. De dienst onderscheidt zich volgens iDBUS van andere lange afstandsbussen door het comfort. Zo is er aan boord van de bus gratis, draadloos internet, zijn er stopcontacten, zijn de stoelen breed en verstelbaar, verstelbare voetensteun en is het mogelijk tegen een kleine betaling een tweede stuk bagage mee te nemen. De bus beschikt over een real-time informatiesysteem dat laat zien waar de bus zich bevindt, wat de aankomst- en tussenstoptijden zijn en overige praktische informatie. Ook is mogelijk een vaste stoelplaats te reserveren. Bovendien zijn alle bussen ook toegankelijk voor minder validen, zoals rolstoelreizigers. Er zijn drie soorten tarieven: normaal, piek en dal. Deze worden zes maanden van te voren bekend gemaakt. De ticketprijs is dus afhankelijk van de periode waarin de reis wordt gemaakt. iDBUS biedt daarnaast speciale prijzen aan voor groepen waarbij passagiers drie tickets kunnen kopen en een vierde gratis krijgen. Het busstation in Amsterdam is gevestigd op het Stadionplein. Er zijn twee vertrektijden tussen Parijs en Amsterdam (een directe nachtlijn en een daglijn met tussenstop in Lille.) Vanaf de herfst zal iDBUS het aantal ritten tussen Parijs en Amsterdam naar vier verhogen (één directe nachtrit en drie ritten via Lille.)
(09.07.12)


Kortingskaart
La carte Famille nombreuse, zo heet de kaart voor grote gezinnen die van de Franse trein gebruik maken. De kaart, bedoeld voor gezinnen met ten minste drie kinderen onder de 18 jaar, is erg populair geworden. Ook gezinnen met bescheiden inkomens en eenoudergezinnen kunnen van een kortingskaart gebruik maken. Elk lid van het gezin krijgt een eigen persoonlijke kaart, aan te vragen via www.voyages-sncf.com. Via de post wordt de zaak dan verder afgehandeld. De kaart is drie jaar geldig en voor de ouders van gezinnen met meer dan vijf kinderen is die duur zelfs zes jaar. De kinderen kunnen tot hun 18e van de kaart gebruiken en voor de ouders houdt het op als het laatste kind 18 jaar is geworden.
De kaart voor gezinnen met lage inkomens of eenoudergezinnen heeft  Carte Enfant Famille en kan worden uitgereikt wanneer het jaarinkomen lager of gelijk is aan het inkomen van de ARS, allocation de rentrée scolaire.


Huisdieren die minder wegen dan 6 kilogram mogen voor € 5,10 mee in een tas; zwaardere dieren mogen gewoon mee tegen betaling van 50% van het treinkaartje tweede klasse van zijn of haar begeleider. De meereizende hond moet in dat geval zijn gemuilkorfd en aangelijnd.Per trein naar Frankrijk kan comfortabel met de Thalys. Op een mooie website* staat alles over deze snelle trein vermeld. Thalysis een gezamenlijke dienstverlening van de Belgische, Franse, Nederlandse en Duitse spoorwegen. Op de site zijn de vertrektijden uit Amsterdam, Schiphol, en Rotterdam te vinden. De trein rijdt dan tot Parijs, alwaar je andere bestemmingen in Frankrijk kunt kiezen. Het Centraal station in Amsterdam is normaal gesproken in drie uur en achttien minuten te bereiken met de Thalys vanaf het Parijse Gare du Nord. Met deze reistijd verwacht de Thalys concurrerend te kunnen zijn met het vliegverkeer.Op de site zijn ook treinkaartjes te bestellen. Avontuurlijker is het reizen per gewone Franse trein, die romantisch voortboemelt van stadje naar stadje en eindelijk Parijs bereikt. De Téoz Eco rijdt als boemeltrein door het Franse land voor een prijs van € 15 tot € 40. De kaartjes voor deze trein (eerste klas, fiets mag gratis mee) zijn alleen via internet te bestellen en staan op naam. De tickets worden per post verstuurd, maar men kan ook via de credit card waarmee op internet is betaald, de kaartjes uit de automaat op het station halen. Dergelijke treinen rijden vaak ’s nachts. Sommige van deze verbindingen worden met opheffing bedreigd, ze zijn niet meer rendabel.  Als door omstandigheiden een treinbiljet niet kan worden gebruikt is het altijd mogelijk deze te verkopen, via internet bijvoorbeeld. Het moet wel om ‘gewone’ kaartjes gaan, dus niet die van speciale tarieven zoals gezinskaarten. De snelle IDTGV bijvoorbeeld vermeldt naam en geboortedatum van de koper, dus bij controle moet je je dan wel kunnen legitimeren. Klopt het niet, dan volgt een boete.

Wie bij de spoorwegen in Europese landen geplaagd wordt door vertragingen van meer dan een uur, kan ook in geld schadeloos worden gesteld in plaats van alleen de vroegere vergoeding via reisbonnen. In plaats van geld kan men ook korting vragen op nieuwe treinkaartjes. De maatregel is een uitvloeisel van een Europese richtlijn, waarbij er meer rechten komen voor treinreizigers en van luchtpassagiers. De Europese richtlijn zegt dat een vergoeding moet worden gegeven van 25% bij een vertraging van 1 tot 2 uur. Daarboven moet de compensatie 50% zijn. Maar de Franse SNCF heeft ervoor gekozen om zijn bestaande regels te handhaven. Dat betekent dat aan de reiziger een teruggave wordt beloofd van 33% van het treinkaartje in de vorm van reisbonnen (Bon Voyage) zodra de vertraging is opgelopen tot meer dan een half uur. Bij een oponthoud tussen 1 en 2 uur kunnen de reizigers kiezen tussen de reisbonnen (33%) en een storting op de bank van 25%. Bij vertragingen van meer dan twee uur zullen de teruggaven in bonnen 66% bedragen of 50% via het overmaken van geld. Op de bekende enveloppes de régularité die reizigers bij het perronpersoneel kunnen vragen bij vertragingen, kan worden aangegeven hoe men wil worden gecompenseerd. Wie geld wil ontvangen moet dan wel een RIB bij zich hebben, anders wordt alleen in reisbonnen ‘betaald’. De regeling geldt niet voor de regionale treindiensten als TER en Transilien.


Nooit vergeten, vóór het instappen moet de treinkaart worden afgestempeld (composter) in de gele compostage-apparaten. Wie dat niet doet, kan bij controle een fikse boete krijgen. De stempelplicht geldt niet voor alle treinen waarvoor gereserveerd moet worden.


Pech onderweg

Een wegenwachtorganisatie zoals in Nederland kennen we in Frankrijk niet. Er zijn langs de autosnelwegen wel de bekende, om de twee kilometer geplaatste oranje praatpalen (les bornes sos), maar die zijn vooral bedoeld om noodsituaties bekend te maken of een garage uit de omgeving (dépanneur) te waarschuwen.

Wie langs een tolweg met pech komt te staan en niet snel een praatpaal kan vinden, moet 17 bellen en krijgt dan contact met het personeel van de wegbeheerder die de wagen van de dépannagedienst laat komen en leidt naar de plek van het motorisch ongemak. De chauffeurs van deze auto’s hebben de sleutel van het hekwerksysteem langs de tolwegen en kunnen de tolpoortjes vermijden. De kosten van deze ‘wegenwacht’ zijn landelijk vastgesteld en vrij pittig. De meeste autobezitters bellen bij pech (‘je suis en panne’) hun verzekeringsmaatschappij die, afhankelijk van wat is afgesproken, de hulp gaat regelen via plaatselijke garagehouders.

Bij het inspreken van een praatpaal komt de garagehouder vrij snel naar de pechauto om hulp te bieden, ter plekke, op een parkeerplaats (aire) of in de garage. Dat kost van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 uur € 121,18 en op de overige tijdstippen € 181,77 (voor zwaardere auto’s zoals bestelauto’s en camionnettes gelden hogere tarieven – € 224,77 voor meer dan 1,8 ton). Sommige garagemensen/wegslepers willen meer gaan berekenen, meestal voor onderdelen, maar ook voor langere reparatietijden of slepen over afstanden langer dan 5 kilometer. Deze tarieven die boven het normale tarief uitstijgen, moeten duidelijk zijn aangegeven in de auto van de hulpverlenende garage. Het is van belang een prijsopgave te vragen. Als de reparatie fors blijkt te zijn, moet wel eerst de verzekeringmaatschappij worden gebeld om toestemming te vragen voor de reparatie. Deze moet sowieso worden gebeld als de pech zich buiten de autoroutes voordoet, als men tenminste verzekerd is voor een assistance dépannage.

Wie benzinepech heeft en langs de kant van de weg staat, is in principe strafbaar. In de praktijk wordt de boete van € 35 niet vaak uitgereikt. In ieder geval moet de auto zo dicht mogelijk langs de vangrail van de vluchtstrook worden gezet, de alarmknipperlichten moeten aan en de uitstappende passagiers moeten het gele vestje aan. Het wachten op de dépanneur met benzine moet gebeuren achter de vangrail. De wachttijden kunnen lang zijn.


Meer controle op betrouwbaarheid wegsleepdiensten

De Franse overheid probeert een einde te maken aan de klandestiene wegsleepdiensten, die zonder vergunning auto’s met pech langs de weg naar een garage rijden. Deze dépanneurs vragen forse bedragen voor hun diensten. Soms ziet men zelfs de weggesleepte auto niet meer terug.

Sinds september 2012 moeten deze wegsleepdiensten beschikken over een erkenning, afgegeven door de prefecten. Wie zelf een dienst belt, moet er zich van vergewissen dat de wegsleper over de vergunning beschikt. Als de dépanneur de vergunning niet kan laten zien, loopt hij kans op een bekeuring van € 750. Wegsleepdiensten die worden gebeld via de oranje praatpalen zijn verplicht zich aan de vastgestelde tarieven te houden. De kosten zijn € 119,75 voor een gewone personenauto bij het inschakelen van de dienst op werkdagen tussen 8 en 18 uur. De tarieven worden op de overige tijden met 50% verhoogd. Geadviseerd wordt de diensten nooit contant te betalen en altijd om een rekening te vragen.
(21.08.12)


Verkeersdrukte, de tolwegen

Frankrijk is een groot land met een uitgebreid wegennet. Tijdens feestdagen en met name in de vakantietijd kan het op de doorgaande wegen bijzonder druk zijn. Er is een handige website beschikbaar waarop enkele maanden vooruit informatie kan worden verkregen over de te verwachten drukte, de bekende Bison-Futé.

Er is ook een website beschikbaar voor automobilisten die het altijd weer lastig vinden om Parijs te ‘nemen’. Op deze site is een real time (temps réel) overzichtskaart beschikbaar van het dichte wegennet rondom Parijs. De site houdt de drukte rond Parijs in de gaten en meldt files, opstoppingen, wegafsluitingen en ongevallen. De site wordt 24 uur per dag bijgehouden.

Voor een gewone personenauto kost het rijden op de tolwegen/autoroutes (de péage, zeggen veel Nederlanders) ruim zeven cent per kilometer. Prijsverschillen op trajecten van dezelfde maatschappijen kunnen tot 30% oplopen. Télépéage is een vorm van rekeningrijden. Het is een systeem waarbij auto’s, voorzien van een télébadge op de voorruit, gewoon door kunnen rijden via de speciale poort. Een keer per maand ontvang je dan de rekening. De dienst heet Liber-t en is aan te vragen bij een aantal maatschappijen. De namen staan op de website van de Franse autoroutes. Een abonnement kost bij de meeste aanbieders € 20 per jaar en de waarborgsom voor het kastje is € 20.


Benzineprijzen vergeleken
Om het de automobilist wat gemakkelijker te maken is een website geopend, waarop de prijzen van de brandstofprijzen zijn te vergelijken. De site is een initiatief van de Franse overheid, die zegt wat meer transparantie te willen scheppen over de verschillende prijzen en ook de consument wil voorlichten over de energiepolitiek van het land. Alle Franse benzinestation die vorig jaar ten minste 500.000 liter brandstof hebben verkocht, zijn via de site te raadplegen en bieden real time (temps réel) prijzen.


De Franse tolwegen en hun ondoorgrondelijke tarievensysteem
Nogal wat vakantiegangers proberen voor hun reis naar Frankrijk de snelste route uit te stippelen. Dat doet men daarnaast ook prijsbewust, want naast de hoge brandstofprijs is ook de tol aan de Franse péages dit jaar met 2,5 à 3 procent gestegen. De website linternaute.com maakte een klassement op van de duurste autoroutes in Frankrijk. De prijsverschillen tussen de particulier beheerde tolwegen zijn groot.

In het forum van deze website is de navolgende ervaring weergegeven:

Je blijft je toch verbazen hoe slordig bepaalde zaken in Frankrijk geregeld zijn. Zo viel ik net bijna van m’n stoel tijdens het bekijken van Envoyé Spécial.  Voor péage bestaat er blijkbaar geen vast tarief per kilometer, maar worden die tarieven zo’n beetje met de natte vinger vastgelegd. En zo blijkt dat je, in tegenstelling met wat je zou verwachten, je minder péage betaalt als je een bepaald traject onderbreekt door de autoroute te verlaten, en er meteen weer op te rijden. Dus je gaat eraf, betaalt, rijdt meteen terug naar de oprit, neemt een kaartje, en weer verder, tot de volgende.

Een voorbeeld: Lille-Paris kost je normaal 15,4 euro. Verlaat je tijdens op twee welbepaalde plaatsen de autoroute, dan betaal je maar 11,7 euro. Ongelofelijk!  Gelukkig heeft een handige Fransman er een website voor gemaakt. Op deze site kan je voor elk trajekt laten berekenen wat het voordeligste uitkomt: www.autoroute-eco.fr.’

Tolwegen2Bron: De Morgen


Overgenomen met toestemming van www.hurktoilet.nl

Woordenlijst Frans verkeer

Een handig, alfabetische lijstje van de woorden die je langs en boven de weg tegen kunt komen, gecombineerd met de aanduidingen boven de rijstroken voor de tolpoortjes. Tip: printen en meenemen. Op enkele plekken, met name op de Route du Soleil ten zuiden van Lyon, kun je bij sommige van deze meldingen ook het kenteken van je eigen auto boven de weg zien verschijnen. Dat betekent niet dat je een bekeuring hebt gekregen, wel dat de wegbeheerder met zijn automatische systeem heeft gezien dat je in overtreding was.

Accès interdit sauf riverains Inrijden verboden, behalve voor aanwonenden
Aire (de repos) Parkeerplaats (meestal langs snelweg)
Aire de service Parkeerplaats met benzinestation en (meestal) restaurant
Allumez vos phares Doe uw lichten aan
Bouchon File
Brouillard Mist
Cédez le passage Geef voorrang
Déviation Omleiding
Eteignez vos phares Doof uw verlichting
Gardez vos distances Afstand houden (tot de auto voor je)
Gonflage Banden oppompen
GPL LPG
Poids Lourds (PL) Zwaar Verkeer
Ralentissez Verminder snelheid
Rappel Herinnering
Remorque Aanhanger
Rond point Rotonde
Roulez au pas Stapvoets rijden
Route barrée Weg gestremd
Rue sans issue Doodlopende weg
Sauf chantier Uitgezonderd werkverkeer
Sauf service Uitgezonderd dienstverkeer
Section à péage U nadert een toltraject
Serrez à droite Houd rechts aan
Sortie Uitrit
Soyez prudents Wees voorzichtig
Stationnement payant Betaald parkeren
Stationnement gênant Hinderlijk parkeren
Travaux Wegwerkzaamheden
Triangle de pre-signalisation Gevarendriehoek
Trop près Te dicht op uw voorligger
Trop vite Te snel
Utilisez votre freine moteur Rem af op de motor
Véhicules légèrs Personenwagens en motoren
Véhicules lents Langzaam verkeer
Verglas Slipgevaar
Virages Scherpe bochten
Vitesse reduite sur 7 kilometre Snelheidsbeperking gedurende 7 kilometer
Vous n’avez pas la priorité U heeft geen voorrang

 Franse autoroutes het veiligst

autoroutes4

De Franse binnenwegen, de routes nationales en départementales zijn gevaarlijk. Maar de Franse snelwegen, de autoroutes, behoren tot de veiligste van Europa. De Europese ‘ANWB’ EuroRAP heeft 1362 kilometer autoroutes – van Brussel tot Barcelona – bestudeerd en via 30 criteria beoordeeld op infrastructuur. Zo is gekeken naar de kwaliteit van het wegdek, de vangrails in relatie tot de verkeersdrukte en de rijsnelheid. De organisatie heeft de kwaliteit beoordeeld aan de hand van sterren (1 hoog risico tot 5 nauwelijks risico). Geconstateerd is dat 97% van de gereden, gefilmde en beoordeelde 1362 kilometer 4 sterren krijgt. In andere Europese landen ligt dat percentage op 90.

Bijzonder noemen de onderzoekers dat de Franse autoroutes zich onderscheiden door de op- en afritten ver uiteen te laten liggen, zodat de confrontatie van verkeersstromen met verschillende snelheden wordt vermeden. Ook de talrijke flitspalen hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde rijsnelheid is gedaald, met als gevolg minder ongelukken. Frankrijk komt op nummer één wat betreft de veiligheid van autosnelwegen, gevolgd door Nederland, Duitsland, zelfs België, Italië en Spanje. Als alleen het aantal verkeersdoden als criterium wordt gekozen bij de bepaling van de veiligheid van autosnelwegen, komt Nederland op de eerste plaats met 1,3 dode per miljard kilometer, tegen 2,3 in Frankrijk.

Hoewel langzamerhand wel bekend is dat het in slaap vallen achter het stuur op de autoroutes de belangrijkste oorzaak van ongelukken is, blijken nog te veel chauffeurs aan de vooravond van het vakantievertrek te laat naar bed te zijn gegaan of te vroeg te zijn vertrokken. Vooral jongeren menen met weinig slaap de lange reis te kunnen maken. Van de ondervraagden erkent 37% wel eens enige seconden ‘weg’ te zijn geweest achter het stuur, 35% erkent bijna in slaap te zijn gevallen en 6% heeft een aanrijding gehad als gevolg van vermoeidheid. Op lange trajecten gebruikt 40% de cruise control, volgens de onderzoekers ook een element dat het in slaap vallen bevordert. Het in slaap vallen gebeurt vaak aan het begin van de middag als de Fransen hun dagelijkse hoofdmaaltijd hebben gebruikt. Wie zware oogleden krijgt, een stijve nek en voortdurend zit te gapen moet onmiddellijk bij de eerste de beste aire stoppen en een kleine siësta nemen van een halfuurtje. Ook twee koppen sterke koffie houden de slaap weg.

Bij de beoordeling van de binnenwegen komt EuroRAP tot aanzienlijk minder positieve beoordelingen van het Franse wegenstelsel. 14% van de nationale en departementale wegen  krijgt slechts één ster en meer dan de helft van deze wegen haalt de drie sterren niet. Reden: te weinig vangrails, te veel bomen langs de weg. Er moet daar nog heel wat gebeuren om de verkeersveiligheid te verbeteren.

De autoroutes en de vaak ook goede routes nationales vertegenwoordigen 11.000 en 9000 kilometer van het Franse wegennet. De departementale wegen strekken zich uit tot 377.000 kilometer en dan is er nog 630.000 kilometer aan plaatselijke wegen. En juist op die laatste categorie wegen wordt het meest gereden.


Alle Franse autoroutes worden uitgerust met ‘rammelstroken’

Op nieuw aan te leggen en te repareren autoroutes zullen zogenaamde rammelstroken (rumble strips) verplicht worden aangebracht. De beheerders van de snelwegen hebben tot 2022 de tijd om alle bestaande wegen te voorzien van de rammelstroken aan de rechterkant van de weg vóór de vluchtstrook. Automobilisten die over de rammelstrook rijden, worden gewaarschuwd door trillingen en een hoog geluid. Uit onderzoek is gebleken dat een van de drie verkeersongelukken op de Franse autosnelwegen wordt veroorzaakt door vermoeidheid van de bestuurders die soms in slaap vallen achter het stuur. Deze chauffeurs schrikken wakker zodra zij over zo’n geribbelde bande d’alerts sonore rijden. De rammelstroken zullen niet worden aangebracht in gebieden waar de woonbebouwing in de directe nabijheid van autosnelwegen ligt. De stroken zouden te veel geluidsoverlast brengen voor de bewoners. Ook in streken waar ’s winters veel sneeuw valt, zullen de stroken niet worden geplaatst, omdat sneeuwruimers de stroken zullen vernielen.
(29.03.12)


Het fenomeen van de ‘péage’

peage3

De geprivatiseerde Franse autoroutes met tolheffing, in de volksmond de ‘péages’, leveren de eigenaren jaarlijks honderden miljoenen winst op. Jaarlijks worden de tarieven verhoogd ter compensatie van de inflatie en om de met de staat afgesproken investeringen te kunnen doen, zo heet het. De controle daarop is niet echt sterk, zo constateert de Franse Algemene Rekenkamer.

De maatschappijen hebben de neiging om de prijsverhogingen op de druk bereden trajecten zwaarder te laten wegen, dan op de rustige stukken. Deze handelwijze is niet echt verboden, maar afgesproken was dat deze praktijken niet meer zouden voorkomen. Kritiek is er verder op de onduidelijke affichering van de tarieven. Het is bijna ondoenlijk om wijs te worden uit de raadpleging van de tickets. Niet echt verklaarbaar is het verschil van een traject heen en terug op verschillende manieren gereden: op de heenweg rijdt men in één stuk en op de terugweg verlaat men enkele keren de ‘péage’ om via dezelfde gare dezelfde weg op te gaan. In het laatste geval blijken de kosten lager.

Verdiend wordt er ook door de oliemaatschappijen, die langs de snelwegen ruim vertegenwoordigd zijn en waar de – hoge – prijzen elkaar niet veel ontlopen. De verschillen per liter brandstof zijn vrijwel nooit groter dan 2 centimes. Het is duidelijk dat de maatschappijen onderling afspraken hebben gemaakt over de prijzen, een manier van zakendoen die niet is geoorloofd. De Autoriteit voor de Concurrentie had daarom een boete opgelegd van € 27 miljoen aan de maatschappijen, maar in hoger beroep is de straf weer ongedaan gemaakt.


Uit de weblogs

France sparadraps!

Een pleister is een zoethoudertje, een tijdelijke oplossing. Een pleister is geen definitieve oplossing, het is een doekje voor het bloeden. Frankrijk doet dit al heel lang! Op allerlei gebied worden pleisters geplakt die een tijdelijke werking hebben. Het Franse wegennet is sowieso een verhaal apart. Er is de péage, de route national en de D wegen en natuurlijk de landweggetjes. De péage, daar is niks mis mee, maar de route national en de D wegen is een crime. Als ik zie dat er zeer zwaar verkeer door piepkleine dorpjes rijdt waarbij de huizen in zeer korte tijd onbewoonbaar worden door de massa van het vrachtverkeer, dan kan ik alleen maar constateren dat dit laf gedrag is van de lokale overheden! Frankrijk is zeer laat tot de conclusie gekomen dat het toenemende doorgaande verkeer rondom dorpen moet worden geleid en niet er dwars  doorheen. De lokale belangen schijnen  zwaarder te wegen dan het nationaal belang. Ik heb al eens verteld over de locale overheden die bezig zijn met stapelfuncties en geen tijd/interesse hebben om problemen constructief op te lossen. Het ambtenaren apparaat in Frankrijk is een groot probleem waarin te veel instanties en BOBO’S zich ermee moeten bemoeien om eindelijk een keer een oplossing aan te dragen en na veel vergaderen uit te voeren. Het niet nemen en niet mogen nemen van verantwoordelijkheden is het grootste euvel. Maar dat zie je in alle administratieve functies in Frankrijk. Zoals de Mevrouwen en Meneren van de bank, maar daarover later.

Lees verder op de weblog van Oh France!… Mon amour….


Vliegen van en naar Frankrijk

De KLM, ondergegaan in Air France, vliegt op verschillende bestemmingen in Frankrijk. Het zijn relatief dure, traditionele lijnvluchten, maar onder druk van de concurrentie zijn de tarieven van Europese vluchten flink verlaagd. Veruit de meeste Frankrijkgangers die op en neer naar Nederland/Frankrijk reizen maken gebruik van de bekende goedkope maatschappijen als EasyJet, Transavia en Ryanair.

De maatschappijen concurreren flink met elkaar en openen steeds meer lijnen. Op hun websites is alles te vinden en zijn tickets te bestellen, maar volgens een onderzoek van de Franse consumentenbond Que Choisir laat de informatie op die sites veel te wensen over. In advertenties wordt flink gestunt. Voor wie het leuk vindt: er zijn websites te vinden die de prijzen van vliegtickets vergelijken. Alle Franse vluchten zijn hier te vinden.

anyway.com
ebookers.fr
easyvols.com
govoyages.com
kelkoo.com
leguide.com
promovols.com

travelonweb.com
voyagermoinscher.com
www.whichbudget.com Niet al die informatie klopt; soms zijn de tickets niet beschikbaar en is het zaak de prijzen bevestigd te krijgen bij de betrokken maatschappijen. Ook de vertrek- en aankomsttijden wijzigen nogal. Je moet zelf informeren, omdat er geen timetable meer wordt gemaakt en de informatie op internet onvolledig en weinig toegankelijk is gemaakt. En van de geadverteerde lokprijzen van de goedkope maatschappijen klopt in de praktijk niet zoveel, hoewel het chaotische van de organisatie inmiddels wel is verdwenen. Alleen bij zeer vroegtijdige boeking zou je in de buurt van de aangeboden prijzen kunnen komen. Luchthavenbelasting, verzekeringskosten en vage meerkosten bij late boekingen en onduidelijke toeslagen drijven de in de advertenties genoemde stuntprijzen meestal op tot het drie- à zesvoudige. Dit laat onverlet dat de lijnvluchten van de klassieke luchtvaartmaatschappijen in de praktijk toch meestal flink duurder blijven dan de enkelereisvluchtjes van de jongens en meisjes van Transavia, EasyJet, Ryanair e.a.

Transindemnite.com begeleidt reizigers bij hun klachten en eisen tot schadevergoeding bij luchtvaartmaatschappijen in geval van annuleringen, overboekingen, ernstige vertraging of kwijt raken van bagage.


Air France komt met goedkope binnenlandse vluchten

Air FranceAir France, de Franse zustermaatschappij van KLM, gaat op de goedkope toer. 58 routes in Frankrijk en naar landen rond de Middellandse Zee worden aangeboden tegen fors lagere prijzen naast de bestaande tarieven. Het goedkoopste tarief wordt € 50 voor een enkele reis zonder bagage. Voor niet-handbagage moet worden bijbetaald.

De vooral binnenlandse vluchten in het nieuwe pakket MINI worden onderhouden vanaf de vliegvelden Paris Orly, Marseille, Toulouse en Nice. De Franse bestemmingen in deze nieuwe tariefsector van € 50 aller simple zijn Biarritz, Bordeaux, Brest, Clermont-Ferrand, Lyon, Marseille, Montpellier, Mulhouse, Nantes, Nice, Pau, Straatsburg, Toulon en Toulouse. Volgens het bedrijf kijkt 60% van de luchtreizigers bij het boeken in de eerste plaats naar de prijs en reist 40% met alleen handbagage. De nieuwe tariefklasse moet beide groepen naar Air France lokken. De maatschappij staat voor de opgave zijn korte tot middellange vluchten winstgevend te maken. Met name die routes drukken het bedrijf in de rode cijfers. Door meer variatie in het productaanbod aan te brengen hoopt de luchtvaartmaatschappij meer omzet binnen te halen. Daarnaast snijdt Air France flink in de kosten. Vorig jaar kondigde de Franse tak van Air France-KLM een reorganisatie aan waarbij zo’n 5000 banen komen te vervallen. Ook bij KLM wordt bezuinigd. Er geldt al geruime tijd een personeelsstop, waardoor ook daar door natuurlijk verloop banen verdwijnen. Topman Alexandre de Juniac van Air France sprak tijdens een persconferentie tegen dat het bedrijf in gesprek is over een volledige overname van branchegenoot Alitalia. Italiaanse media hadden dat afgelopen weekeinde gemeld. Air France-KLM heeft een kwart van Alitalia in handen.
(08.01.13)


Nieuw bij Ryanair: Groningen-Marseille en Eindhoven-Carcassonne
De Ierse low cost maatschappij Ryanair onderhoudt vluchten tussen Groningen en Marseille (tweemaal per week) en vanaf Eindhoven naar Carcassonne (ook tweemaal per week.) Deze verbinding naar Carcassonne wordt al enige jaren onderhouden met Charleroi bij Brussel. De vluchten vanuit Groningen zijn op woensdag en zondag en de vluchten vanuit Eindhoven op dinsdag en zaterdag. De basisprijs voor een enkele reis vanuit Groningen is € 23,99 zijn, maar er komen optionele toeslagen bij voor administratiekosten en toeslagen voor ingecheckte bagage. Ryanair is een geduchte concurrent geworden voor Air France die vanuit Marseille 36 bestemmingen bedient tegen 35 door Ryanair. Groningen (airport Eelde) ontvangt ook nieuwe Ryanair-vluchten uit en naar Milaan en Palma de Majorca. Eelde is daarmee het derde Nederlandse vliegveld voor Ryanair na Eindhoven en Maastricht. In de zomer is het druk op het Groningse vliegveld door de vluchten van Transavia met 7 routes en Iberia-dochter Vueling vliegt vanaf Barcelona op Eelde.
(18.04.12)


 

 

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?