Criminele misdaad neemt toe, maar Frankrijk kent geen mafia

Cannabis5Onderzoekers van de juridische dienst van het Franse politiewezen hebben in het laatste jaar geen vormen van echte mafiapraktijken in Frankrijk geconstateerd. Wel is er sprake van toenemende mafioze praktijken afkomstig uit het criminele circuit van de banlieues en criminelen uit Oost-Europese landen en sommige groepen van woonwagenbewoners.

Uit ervaringen van politie, gendarme en inlichtingendiensten blijken er vaste criminele brandhaarden te bestaan op het eiland Corsica en in en rond Marseille. Ook is geconstateerde dat steeds jongere criminelen van Noord-Afrikaanse afkomst de veiligheid steeds verder in gevaar brengen. De deskundigen van politie en justitie maken zich steeds meer zorgen over de steeds zwaardere misdaad bij de internationale handel in verdovende middelen, vaak actief in ondergronds werkende bendes, in het bijzonder bij immigranten, die actief zijn bij de handel in cannabis uit Marokko. Het rapport ziet ook steeds meer dat buitenlanders met verkeerde bedoelingen zich in de grote Franse voorsteden vestigen, zoals Russen en anderen uit de voormalige sovjetrepublieken, Italianen en Chinezen. Deze groepen zetelen vooral in de regio Parijs en rond de Côte d’Azur.
Een ander onderzoek is dat van 13 internationale instituten die ook dit jaar een klassement hebben samengesteld over het gevoel van corruptie onder 177 onderzochte landen. Evenals vorig jaar blijkt Frankrijk te scoren met een onveranderde 22e plaats, Nederland ging van de 7e naar de 8e plaats. De Franse commentatoren zijn niet ontevreden over hun plaats, weliswaar achter Duitsland, Engeland en Nederland, maar toch een mooie plaats gezien de stormachtige toestanden over de fraude van een minister van fraudebestrijding die het veld moest ruimen wegens het verheimelijken van buitenlandse bankrekeningen. Traditiegetrouw vallen de meeste vormen van corruptie te vinden in landen als Afghanistan, Noord-Korea en Somalië. Van de grote mogendheden staan de Verenigde Staten op een 19e plaats en China op nummer 80. Rusland deed het wat beter met een niveau van corruptie dat licht verbeterde van de 133e naar de 127e plaats. Denemarken en Nieuw-Zeeland delen een eerste plaats, de braafsten van de klas.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account