Boerenleider Bové veroordeelt boerenacties

Bove8De blokkade van Parijs deze week door boze boeren en gesteund door de nationale boerenorganisatie, kan geen genade vinden in de ogen van José Bové, ooit de spraakmakende woordvoerder van Franse boeren die zich zorgen maken over de mondialisering en de verloedering van de Franse voedselproductie. De protesterende landbouwers uit het noorden van Frankrijk, voornamelijk bestaande uit graantelers, hebben niets te moppere, vindt Bové die internationale bekendheid kreeg tegen zijn strijden tegen de malbouffe (voedsel van slechte kwaliteit) uit het buitenland en zijn vernieling van een in aanbouw verkerende vestiging van McDonald’s in Millau. 

De als schapenhouder bekende Europese parlementariër, die zelf al menige actie voerde en genetisch gemanipuleerde maïsplanten uit de proefvelden rukte, wijst er nu op dat de actievoerende graantelers uiterst rijk bedeeld worden door Europese subsidies. Bové, zelfs kandidaat om voorzitter van de Europese commissie te worden als opvolger van de Portugees José Manuel Barroso, noemt de actie daarom onverantwoordelijk en volstrekt ongepast. Dankzij de subsidies verdient een landbouwer in het Ile de France gemiddeld € 97.000 per jaar, terwijl dat voor boeren in de zuidelijke regionen zoals Midi-Pyrénées niet meer is dan € 30.000. En in Lozère, het gebied van Bové waar ook de roquefort vandaan komt, moet een schapenboer het zien te redden met € 13.000.

Echt boos zegt Bové te worden als de protesterende boeren spreken van solidariteit en gelijke behandeling rond zaken als hoge belastingen, heffingen en premies. De zeer grote ondernemingen in de ‘graanschuur’ van Frankrijk met 400 hectare ontvangen jaarlijks € 160.000 subsidie uit Brussel, een som die goed is voor het aan het werk houden van vijf medewerkers met het minimumloon. Het totale budget van € 800 miljoen voor deze categorie landbouwers kan volgens Bové eerlijker gebruikt worden om de ongelijkheden in de verschillende gebieden weg te nemen. Minister Stéphane Le Foll van Landbouw heeft al een serie maatregelen afgekondigd om de meest schrijnende ongelijkheden weg te nemen en het Europese geld bij voorkeur door te sluizen naar de kleine boeren in de vergeten regio’s.

Eerder veroordeelde Bové ook al de acties van Bretons boeren die in het geweer traden tegen de invoering van een milieubelasting op vrachtwagens en ander zwaar verkeer.  Volgens Bové is een dergelijke heffing onontkoombaar om het Europese milieu schoner te krijgen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account