Leerlingen Parijs laten van zich horen

lyceensNa de bezetting van het terrein van Sivens van de afgelopen weken en de stedelijke manifestaties van landbouwers van gisteren, laten vandaag ook leerlingen van middelbare scholen in Parijs van zich horen. 

Leerlingen van tussen 15 en 20 middelbare scholen, lycées, in Parijs geven gehoor aan de oproep van de MILI, (Mouvement Inter Luttes Indépendant), een groepje links-extremistische jongeren, om hun school te bezetten uit protest tegen de dood van demonstrant Rémi Fraisse, die bij de gewelddadige confrontatie op het terrein van de barrage de Sivens het leven liet, en tegen de ‘wapens van de politie’.

‘Laten we strijden voor Rémi, laten we strijden voor onszelf’. Onder dit motto zijn prullenbakken opgeworpen als barricades en zitten de betrokken leerlingen voor de deuren van de scholen, alvorens te vertrekken naar de manifestatie die om 11 uur is gepland vanaf de Place de la Nation. De politie houdt de blokkades nauwlettend in de gaten, en ook de rectoren van de Parijse lycées blijven waakzaam op het uit de hand lopen van de acties.

De groep MILI heeft inderdaad al aangekondigd ‘niet rustig te zullen demonstreren’ en voegt eraan toe: ‘De sterke arm houdt niet van jongeren, dat laat ze ons dagelijks zien. Hoelang nog laten we ons naaien door dit geweld en deze onderdrukking ?’ zo staat vermeld op de flyer van de organisatie. Vorig jaar nog deed deze MILI mee aan bezettingen om te protesteren tegen de uitzetting van het meisje Leonarda. Maar deze keer hebben andere scholierenorganisaties zoals de FIDL en de UNL zich van de oproep tot blokkeren gedistantieerd, om gehoor te geven aan het appel tot kalmte door de familie van Rémi Fraisse.

Wat vindt u?

2 reacties

Comments are closed.

 1. lievendag
  lievendag 5 jaar ago

  Ik vind wel dat dit verzuim gestraft moet worden met nablijven.

 2. Lodewijk Lievendag
  Lodewijk Lievendag 5 jaar ago

  Deze demonstraties zijn een symptoom van een veel groter probleem in de Franse samenleving. De Franse politiek is dermate ver verwijderd van de bevolking dat bijna elk democratisch genomen besluit kan rekenen op de afkeer van de bevolking ofwel desinteresse. Het is natuurlijk ook zo dat de federale overheid vooral zichzelf lijkt te besturen en vooral het belang van de politieke elite lijkt te behartigen. In verkiezingstijd wil men wel eens kijken naar het gepeupel. Er is eigenlijk niet zoveel veranderd na de revolutie, er is dezelfde enorme afstand naar de bevolking en de president is koning of keizer. Voor vijf jaar dan en dan moet hij natuurlijk opnieuw gekozen worden, je hebt dus geen revoluties meer nodig maar verkiezingen.
  Die enorme afstand heeft afkeer en desinteresse tot gevolg; ze zien maar daar in Parijs of bij het bestuur van de Regio’s of de Departementen. En zoals ook in geval van de barrage de Sivens heeft de lokale politiek eigenlijk geen zin in een brede discussie met alle betrokkenen, dat compliceert de zaak alleen maar. Het effect is dat er problemen ontstaan die enorme protesten uitlokken. Dichte snelwegen, bezette bouwterreinen en de gierkarren in de straten van Toulouse. Ze zouden moeten leren polderen.

  De dood van Rémie Fraisse is een treurige zaak. Nog treuriger is dat hij nu de martelaar is van die groepen die als belangrijkste overtuiging het militantisme hebben, meer dan dat ze zo ecologisch betrokken zijn.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account