Beslissing Conseil Général barrage de Sivens

sivensVandaag, vrijdag 6 maart wordt naar alle verwachting in het conseil général van de Tarn een beslissing genomen over het wel of niet doorgaan van de barrage de Sivens. De vergadering vindt plaats in een context van extreem opgelopen spanningen. Vanaf 10 uur bestuderen de departementale volksvertegen-woordigers het dossier van de barrage of liever, de alternatieven van het controversiële project, dat door landbouwers wordt gesteund, maar waarvan iedere variant door milieuactivisten, die al maanden het gebied bezetten, wordt bestreden.

De gedelegeerden hebben 2 oplossingen voorgelegd gekregen door experts die zijn aangesteld door minister van Ecologie Ségolène Royal, die het oorspronkelijke project heeft verworpen. Vanochtend wordt er tussen deze twee oplossingen gekozen. De eerste mogelijkheid is een verkleinde versie van de stuwdam, waardoor iets meer dan de helft van het grondoppervlak van het oorspronkelijke plan bewaard zou kunnen blijven en ongeveer 7 hectare moerasachtig gebied zou worden gespaard. De tweede oplossing bestaat uit een aantal maatregelen waardoor de bouw van een dam in de rivier overbodig zou worden: een zijlingse waterreserve van 300 000 m3, aangevuld met bassins die toestromend regenwater zouden moeten opvangen.

Het probleem is alleen dat geen van de twee oplossingen voor de beide kampen bevredigend zijn. De laatste paar dagen zijn de confrontaties en de spanningen flink opgelopen. Voorstanders van het project hebben kampementen opgeworpen tegen de bezetting van het terrein van de tegenstanders, de ‘Zadisten’ (ZAD: zone à défendre), die ondanks bevel tot ontruiming in februari, gewoon voortduren. Woensdag werden de gebouwtjes van de Zadisten al door enkele boeren vernield en moesten 100 agenten al op het terrein voorkomen dat er gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders zouden plaatsvinden om als buffer te dienen. Voor vrijdag verbood de prefect iedere manifestatie zowel van voor- als van tegenstanders rondom het project van de barrage de Sivens.

Premier Manuel Valls heeft al opgeroepen tot het herstel van de republikeinse orde voor een kalm democratisch debat en stelde dat het terrein snel ontruimd moet worden. Eerder al heeft Xavier Beulin, voorzitter van de boerenorganisatie Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA), tot kalmte en verantwoordelijkheid opgeroepen. Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve deed ook een oproep tot rust en kalmte, waarbij hij herinnerde aan de dramatische gevolgen van de manifestatie in oktober, die geleid hebben tot de tragische dood van een demonstrant Remi Fraisse, die het slachtoffer was van een granaat van de gendarmes.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account