Belasting voor huishoudens wordt herzien

Bernard-Cazeneuve_pics_809Na de bedrijven zijn nu ook de huishoudens onderwerp van belastingrevisie door de regering. De minister van Budget lanceert vandaag de hervormingsplannen. De verwachtingen van de Fransen zijn hooggespannen, maar in deze tijden van bezuinigingen zijn de marges klein. De belastingherziening komt dus eerder neer op een herzieningen van de heffingswijze dan op een belastingverlaging.

Het bestuursorgaan dat vandaag, vrijdagochtend, door de premier wordt geïnstalleerd, zal worden belast met de taak om de belasting voor particulieren ‘simpeler, begrijpelijker en eerlijker’ te maken. In navolging van het ‘pacte de responsabilité’ met de bedrijven kan er dan ook gezocht worden naar belastingverlichting voor de burgers.  Voorzitter van de werkgroep Dominique Lefebvre stelt dat ‘de enige manier om een belastinghervorming teweeg te brengen is een verlaging van de verplichte heffingen’. In de werkgroep zijn ook de vakbonden vertegenwoordigd.

Toen Hollande een ‘eerste fase’ beloofde voor de belastinghervorming voor de bedrijven vanaf 2015, voegde hij eraan toe dat er ‘op termijn’ een belastingverlaging voor de huishoudens in zat, zonder daar erg specifiek over te zijn. Woordvoerders van de president bevestigen dat er volgend jaar een ‘gebaar’ zal worden gemaakt naar de burgers, maar budgettaire beperkingen en afspraken met Brussel zullen de ambities van de staat drastisch beperken.

De werkgroep, die bestaat uit vakbondsvertegenwoordigers, parlementsleden van rechts en links en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zullen zich buigen over het inhouden van belastingen ‘aan de bron’.  Minister van budget Bernard Cazeneuve bevestigt dat dit laatste een serieus doel is en onderwerp van debat zal zijn.

Met een dergelijk systeem wordt de inkomstenbelasting direct op het salaris ingehouden. Hierdoor wordt de belastingaangifte gemakkelijker, maar ook worden onaangename verrassingen voor de huishoudens op deze manier vermeden. Op dit moment zit er zo’n lange tijd tussen het doen van aangifte en het moment van de aanslag, dat bij verandering van de economische situatie betalingsproblemen kunnen ontstaan. De meeste Fransen zijn voor deze modernisering van het belastingsysteem, dat overigens al in de meeste Europese landen (o.a. Nederland)  wordt toegepast.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account