Bakkers voeren strijd om stokbrood te behouden

stokbrood2Een fundament van de Franse eetcultuur – het stokbrood – dreigt teloor te gaan. De Franse bakkers staan op om het behoud van de baguette en de flûte te waarborgen. Het Observatoire du Pain, een vakvereniging van de Franse bakkers, maakt zich zorgen. De gemiddelde Fransman verorbert nog amper een halve baguette per dag, terwijl hij in 1970 een heel exemplaar tot zich nam, en een eeuw geleden zowaar drie. Vooral onder jongeren is de consumptie fors teruggevallen: min 30 procent in tien jaar tijd.

Een pijler van de Franse gastronomie wankelt, zo verwoordt de Belgische krant De Morgen het verschijnsel bij haar zuiderburen. Naar de reden voor de neergang is het niet lang zoeken. Zo slaan ook in Frankrijk steeds meer mensen het ontbijt over. Velen vinden de tijd niet langer om naar de bakker te stappen of brengen brood obstinaat met dik worden in verband. ‘Vroeger konden de Fransen zich geen dag, geen maaltijd zonder brood voorstellen,’ zegt Valérie Mousques-Cami, secretaris-generaal van het Observatoire. ‘Nu zien we vooral de 20- tot 30-jarigen, Génération Y zeg maar, afhaken. Hun maaltijden verlopen veel minder gestructureerd, veel nomadischer dan die van de generaties voor hen. Brood hoeven ze niet langer de hele tijd en overal, zeker nu ze almaar vaker pizza en pasta verbruiken. Als jongeren een klassiek voedingsproduct schrappen, dan komt brood steevast op de eerste plaats.

Reden voor het Observatoire om actie te ondernemen. De hele zomer lang voert de belangenorganisatie campagne. Op billboards en sociale media, in tijdschriften en kranten, op radio en tv, overal prijkt dezer dagen de slogan ‘Coucou, tu as pris le pain?’ – een bravere variant op het Nederlandse ‘Schat, staat de Bokma koud?’. De baguette heeft dan wel betere tijden gekend, alles is relatief: nog altijd werken de Fransenn tien miljard stokbroden per jaar naar binnen, 320 per seconde. 98 procent van de Fransen eet dagelijks een homp, en een meerderheid doet dat bij elke maaltijd. Bij voorgerecht, hoofdgerecht en, vergezeld van een glas wijn, het kaasje achteraf. Hoe verknocht de Fransen aan het bakkersambacht blijven, zal trouwens vanaf september blijken. Dan steekt televisiezender M6 met de reeks La meilleure boulangerie de France van wal. Daarin betreden 84 vaklui uit alle streken van het land het strijdperk en zullen ster bakkers Gontran Cherrier en Bruno Cormerais oordelen wie de titel ‘beste bakker van Frankrijk’ in de wacht sleept.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account