Algemene kritiek op fiscale verhuizing van rijke Fransen

Depardieu2

Rijke Fransen die vluchten naar het buitenland tonen geen solidariteit met de Franse bevolking. Dat is het oordeel van premier Jean-Marc Ayrault van Frankrijk. Hij verwijst daarmee naar de Franse acteur Gérard Depardieu (63), die na zijn verhuizing naar België veel kritiek ontving van links en rechtse politici.

Depardieu woont nu het Henegouwse dorp Néchin, nabij Estaimpuis. Volgens de burgemeester van Estaimpuis zocht Depardieu de rust op in Henegouwen. Toch twijfelen de landgenoten van de acteur er niet aan dat hij met zijn verhuizing vooral de ondertussen beruchte rijkentax van president Hollande wil ontlopen. Deze bedraagt 75% over het inkomen boven het miljoen. ‘Zij die belastingen ontvluchten in het buitenland zijn niet bang om arm te worden’, stelde Ayrault op een congres over armoede. ‘Ze doen dat omdat ze nog rijker willen worden. Op deze manier ontheffen ze zich van de solidariteit met andere Fransen.’ ‘We kunnen de armoede niet terugdringen als zij die het meeste, en soms heel veel hebben, zich niet enigszins solidair en vrijgevig tonen’, vervolgde Ayrault. ‘Gelukkig zijn zij die in balingschap gaan en zich ontheffen van de solidariteit niet talrijk.’ In het Belgische dorp vlakbij de Franse wonen overigens enkele duizenden van deze fiscale Franse emigranten.

Bertrand Delanoë, de socialistische burgemeester van Parijs, waar Depardieu voordien woonde, betreurt het ‘vertrek’ van de acteur uit de Franse hoofdstad. ‘Het is droevig, het is een groot acteur, iemand die ik ken en waar ik veel van hou. Het is een zeer vrijgevige man, en met deze stap toont hij dat niet.’ Nathalie Arthaud, woordvoerster van de linkse partij Lutte Ouvrière gaat nog een stapje verder: ‘Ik vind dit schandalig. De arme man! Hij bezit wijngaarden hier en en hotels daar, en het stoort hem dat hij een beetje belastingen moeten betalen?’ Yann Galut, Frans parlementslid voor de Parti socialiste, stelt voor om Fransen die zich in het buitenland vestigen om de Franse fiscus te ontlopen, de Franse nationaliteit af te nemen. De fractieleider van de PS, Bruno Le Roux, steunt het voorstel niet, maar begrijpt het naar eigen zeggen wel. Rechts en extreem-rechts in Frankrijk bekritiseren het voorstel.

Rechtse politici zijn niet te spreken over de vlucht van Depardieu. ‘Het verschil bestaat vandaag in Frankrijk tussen de mensen die de middelen hebben om te vertrekken en zij die dat niet kunnen. De mensen die weggaan, komen vaak terug wanneer ze gezondheidsproblemen hebben…men profiteert van de Franse sociale zekerheid.’ Jean-François Copé, kandidaat-voorzitter voor de centrumrechtse UMP van oud-president Nicolas Sarkozy, wil geen oordeel vellen over de zaak, maar betreurde desalniettemin het vertrek van de acteur. ‘Het is bovendien spijtig voor ons Frankrijk en voor het imago van ons land.’ Copé stelde fijntjes dat de grote sterren en industriëlen in andere Europese landen niet verhuizen. ‘Ik wil een progressieve fiscale politiek waarbij de rijken veel belastingen betalen, maar op een niveau dat vergelijkbaar is met andere Europese landen.’
(12.12.12)

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account