40 miljoen euro voor Franse platteland

campagneOnlangs is er een rapport verschenen over extreem landelijke gebieden in Frankrijk (l’hyper-ruralité) die ‘op het punt staan te verdwijnen’. De staat stelt 40 miljoen euro beschikbaar voor het verlevendigen van het Franse platteland. Goed nieuws voor bewoners van een van de dunner bevolkte gebieden in Frankrijk.

Op meer dan een kwart van het Franse grondgebied woont maar ongeveer 5% van de Franse bevolking. Het gaat om zeer dunbevolkte regio’s, zoals de Creuse, de Lot, de Cantal, de Ariège, de Lozère, de Hautes-Alpes en Corsica. Volgens Alain Bertrand (PS), senator en zelf burgemeester van het plaatsje Mende in de Lozère, loopt er een strook van zeer dunbevolkte gebieden over Frankrijk van het noordoosten naar het zuidwesten.

Volgens de senator zijn 300 Franse gemeenten het slachtoffer van hun geïsoleerde ligging, van hun gebrek aan aantrekkingskracht en van een zwakke infrastructuur. Deze dorpjes, die hij aanmerkt als ‘hyper-ruraal’, hebben volgens hem te maken met een opstapeling van handicaps: een lage bevolkingsdichtheid, weinig inkomsten, een toenemende vergrijzing van de bevolking en een afgelegen en geïsoleerde ligging. Vaak is er ook sprake van een voortdurende leegloop: winkels sluiten en huizen staan leeg en raken vervallen. Deze huizen, die vaak slecht te verwarmen en slecht onderhouden zijn, zijn niet aantrekkelijk voor jonge gezinnen, en dat terwijl het dorp vaak op betrekkelijk korte afstand van een grotere stad ligt.

Om de landelijke gebieden nieuw leven in te blazen heeft de overheid een envelop van 40 miljoen euro ter beschikking gesteld. Verschillende aanbevelingen in het rapport kunnen hiermee worden opgevolgd en gefinancierd, bijvoorbeeld het creëren en verbeteren van het aanbod van woningen, het stimuleren van de vestiging van winkels, voorzieningen en diensten, al naar gelang de behoeften van de inwoners. De steun zal in november in een selectie van 50 van de 300 gemeenten worden verspreid.

Het doel is niet alleen om het platteland te verlevendigen, maar ook om de verstedelijking terug te dringen, dat wil zeggen: het ontmoedigen van de bouw van winkelcentra, recreatiecentra etc. in de stedelijke periferie. Deze commerciële centra hebben namelijk vaak sluiting van kleinere winkels en voorzieningen in de dorpen tot gevolg. Met het steuntje in de rug van de staat hopen de plattelandsgemeenten tegenwicht te bieden tegen de grote stad met de commerciële centra die alleen per auto bereikbaar zijn. Ook hopen ze door het renoveren van oude winkelpanden, die in de jaren ‘ 60 en ’70 verlaten en vervallen zijn, de mogelijkheid te herscheppen om te voet boodschappen te doen en zich te verdedigen tegen ‘het moderne leven’ door het dorpscentrum te laten herleven.

Bron: notretemps.com

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account